Закони талібів не мають нічого спільного із шаріатом - муфтій Ісмагілов

Закони талібів не мають нічого спільного із шаріатом - муфтій Ісмагілов

Укрінформ
«Талібан», який прийшов до влади в Афганістані, заявив, що основу управління державою становитимуть закони шаріату. Однак, на думку експертів, приписи талібів не мають нічого спільного із шаріатом.

Як передає Укрінформ, про це розповідає телеканал «Дом».

«У шаріаті не існує обмеження, щоб жінки здобували освіту, або працювали в тих сферах, які іслам дозволяє. Не просто здобувати освіту, а виходити навіть на вулицю. Такого в шаріаті не існує. Якщо ми подивимося на інші мусульманські країни, жінки в них здобувають освіту, працюють, можуть займати високі посади, можуть займатися спортом і самореалізовуватися», - зазначив Шейх Саїд Ісмагілов, муфтій Духовного управління мусульман України.

Канал розповідає про Закію Худададі, яка мала стати першою жінкою-спортсменкою, що представляє Афганістан на Паралімпіаді-2020 в дебютному виді спорту паратхеквондо. Але свою мрію 23-річній спортсменці не вдалося реалізувати, коли її країну захопили таліби. Вона не змогла полетіти із Кабула в Токіо і тепер переживає не тільки за свою спортивну кар'єру, а й за життя.

Читайте також: Таліби заявляють, що Афганістан керуватиметься законами шаріату

«Я ув'язнена всередині будинку. Я навіть не можу з упевненістю виходити на вулицю... Я настійно закликаю всіх вас, жінок усього світу, організації захисту жінок, всі урядові організації не допустити, щоб жінок-громадянок Афганістану позбавили права на участь в паралімпійському русі. Я багато страждала. Я не хочу, щоб моя боротьба була марною і безрезультатною. Допоможіть мені!», - заявила Худададі.

Утім, останні десятиліття змінили «Талібан», кажуть аналітики. Якщо раніше вони знищували телевізори, то тепер самі беруть участь у телепрограмах. Але очікувати поваги до прав людини від них не варто, додає «Дом».

«Талібан» зараз і «Талібан» 20 років тому - різні. Різний рівень готовності до насильства, і їхнє уявлення, що робити зараз в Афганістані, теж змінилося», - пояснив «Дому» директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

Читайте також: В Афганістані на акції підтримки нацпрапора таліби відкрили вогонь, є жертви – ЗМІ

Як повідомлялося, 15 серпня вранці таліби без бою ввійшли до Кабула. «Талібан» заявив, що контролює усю територію Афганістану. Президент Ашраф Гані залишив країну.

Невдовзі представник політичного офісу «Талібану» Мухаммед Наїм заявив про завершення війни в Афганістані.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-