Гібридна домовленість США та Німеччини, Батумська декларація та контрнаступ Росії

Гібридна домовленість США та Німеччини, Батумська декларація та контрнаступ Росії

Три події світу
Укрінформ
Німеччина та Сполучені Штати освятили завершення будівництва NordStream2 під гаслами сприяння Україні та боротьби з кліматичними змінами

Президенти Грузії, Молдови та України підписали Батумську декларацію, підтвердивши прагнення до європейської інтеграції трьох держав. Росія продовжила просувати тези статті Путіна про історичну єдність росіян та українців – звісно, на власний манер.

Принцип «Нічого без України про Україну» підважили з високим рівнем пафосу найпотужніші країни світу та Європи – спільною декларацією, у який йдеться про готовність підтримувати суверенітет України та опиратися кліматичним змінам. Проте її не надто прихований основний зміст – згода на завершення будівництва NordStream2, у якому зацікавлена Німеччина. Вона декларує готовність в разі використання Росією енергетичних ресурсів як зброї ініціювати проти неї санкції на національному та європейському рівнях. Як і у 2014 році, демократична адміністрація (цього разу Байдена) переклала відповідальність на своїх європейських партнерів. Наскільки ефективними будуть дії Німеччини в разі необхідності – питання риторичне. Обіцяна Україні фінансова допомога може досягнути розмірів 1 мільярду доларів та має бути спрямована на розвиток альтернативних джерел енергетики, що у нинішніх реаліях виглядає маловірогідним сценарієм. Офіційний Київ оголосив про наміри провести консультації з Європейською Комісією та ФРН щодо загроз з боку NordStream2, отримавши підтримку з боку Польщі та Литви. Запрошення Володимира Зеленського до Вашингтону на 30 серпня навряд чи заспокоїло українське керівництво.

Фото: Офіс Президента
Фото: Офіс Президента

Президенти Грузії, Молдови та України 19 липня підписали у Батумі в присутності голови Європейської Ради Шарля Мішеля декларацію за підсумками саміту, яка засвідчує прагнення трьох пострадянських республік стати членами Європейського Союзу. Володимир Зеленський у своєму виступі наголосив на необхідності ЄС більш сміливо підходити до відносин з країнами Східного Партнерства, які демонструють відданість ідеям європейської інтеграції. Втім, ці заклики не зменшують доцільності рутинної дипломатичної роботи, яка, на жаль, зараз підміняється гучними заявами.

Дмітрій Козак
Дмітрій Козак

Росія тим часом продовжує за різними напрямами здійснювати тиск на Україну. Заступник голови кремлівської адміністрації Дмітрій Козак у інтерв’ю Politique Internationale не лише повторив вже звичну позицію про згубний для України сценарій реінтеграції Донбасу військовим шляхом (він живе, здається, лише у головах російських політиків), але і нагадав, що за кілька останніх років майже мільйон громадян України отримали російське громадянство. Щоправда, Козак, звісно, не уточнив, що переважна більшість з них проживають на території ОРДЛО, і отримання російського громадянства часто є єдино можливим шляхом вирватися з сірої окупаційної зони. Росія подала на Україну міждержавну скаргу до ЄСПЛ, прагнучи не стільки отримати позитивний вердикт, скільки забезпечувальні заходи, зокрема, відновлення постачання води до Криму. Проте тут Кремль спіймав облизня.    

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Перше фото: Chip Somodevilla/Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-