Затримання Протасевича. Як реагує світ

Затримання Протасевича. Як реагує світ

Укрінформ
У неділю білоруські силовики затримали засновника каналу Nexta Романа Протасевича після екстреної посадки літака у Мінську

4 червня

***

10:35 Лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська наголосила, що інтерв'ю співзасновника білоруського опозиційного телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича телеканалу ОНТ, в якому він засудив дії опозиції і висловив підтримку режиму Лукашенка, було дане під тиском і тортурами.

Пресконференція Світлани Тихановської і мера Варшави Рафала Тшасковського / Фото: Юрій Банахевич, Укрінформ

2 червня

10:06 Білоруський державний телеканал ОНТ опублікував фрагмент допиту опозиційного блогера Романа Протасевича, якого затримали 23 травня після примусової посадки в Мінську літака Ryanair рейсу Афіни-Вільнюс.

1 червня

15:05 Слідство щодо затриманих 23 травня в Мінську опозиційного блогера Романа Протасевича і його подруги Софії Сапеги буде вестися тільки в Білорусі.

***

31 травня

18:01 У НАТО з міркувань безпеки вирішили заборонити доступ для білоруських офіційних осіб до брюссельської штаб-квартири Альянсу.

***

17:25 Лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська заявила, що Протасевича піддають побиттю і катуванню.

***

15:11 Мінський міський суд відмовився задовольнити скаргу на затримання в Білорусі росіянки Софії Сапеги.

***

30 травня

18:42 Федеральне управління цивільної авіації США випустило повідомлення для пілотів, у якому рекомендує бути максимально обережними у білоруському повітряному просторі.

***

13:09 Україна та ще 20 країн-членів міжнародної Коаліції за свободу ЗМІ виступили зі спільною заявою, в якій рішуче засудили примусову посадку літака компанії Ryanair у Мінську минулої неділі та зажадали від режиму у Білорусі негайно звільнити опозиційного журналіста Романа Протасевича.

29 травня

19:56 У містах Європи 29 травня проходять мітинги в рамках акції "Глобальний пікет солідарності з Білоруссю".

* * *

14:29 На Партизанському проспекті Мінська в суботу вранці пройшла акція протесту з вимогами звільнити політичних ув'язнених

* * *

28 травня

18:15 У столиці під будівлею Міністерства закордонних справи пройшла акція “Досить спонсорувати державний тероризм Лукашенка” з вимогою запровадити санкції проти Білорусі.

Акція «Досить спонсорувати державний тероризм Лукашенка!» у Києві / Фото: Євген Котенко, Укрінформ

* * *

18:08 Нижня палата польського парламенту закликала владу Білорусі негайно звільнити політв’язнів, а Міжнародну організацію цивільної авіації (ICAO) швидко розслідувати інцидент з примусовою посадкою в Мінську літака Ryanair Афіни-Вільнюс.

* * *

14:59 Європейська мовна спілка (EBU) "заморозила" членство Белтелерадіокомпанії (БТРК) в організації.

* * *

14:49 ТГ-канал Nexta випустив фільм «Золоте дно-2» про зв'язки і принципи роботи режиму Олександра Лукашенка. У ньому розповідається, як працюють міжнародні контрабандні схеми за участі вищих чинів Білорусі, а також «про смотрящих, дрібних виконавців і пригодованих силовиків».

* * *

13:19 Посол Латвії у Білорусі Ейнарс Семаніс, який цього тижня був видворений з сусідньої країни, заявив, що відносини Риги і Мінська заморожені на невизначений час.

* * *

13:13 Європейський Союз вивчає ситуацію з ускладненнями польотів європейських літаків до Росії в обхід Білорусі і не виключає загострення відносин, якщо такі дії Москви призведуть до суттєвого порушення повітряного руху.

* * * 

12:25 ФБР розпочало розслідування захоплення літака Ryanair. Про це заявив на пресконференції у Вільнюсі керівник Бюро кримінальної поліції Литви Роландас Кішкіс.

* * *

11:59 Дії білоруського режиму, що призвели до примусового приземлення цивільного літака Ryanair у Мінську та арешту незалежного журналіста і його подруги, є прямою атакою на базові демократичні цінності й абсолютно неприйнятні. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

* * *

11:49 Верхня палата польського парламенту (Сенат) засудила дії Лукашенка у справі примусової посадки літака компанії Ryanair Афіни-Вільнюс, назвавши його "актом державного тероризму і нечуваного варварства".

* * *

11:26 Кабінет Міністрів затвердив рішення щодо заборони використання із 29 травня повітряного простору України повітряними суднами, зареєстрованими в реєстрах Республіки Білорусь.

* * *

09:03 Гендиректор Ryanair направив листа до Департаменту авіації Білорусі, в якому назвав розворот літака «навмисним викраденням»

* * *

03:44 Лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська оголосила, що в суботу, 29 травня, по всьому світу відбудеться Глобальний пікет солідарності з Білоруссю, в якому візьмуть участь політики, жителі різних країн і діаспора.

* * *

00:38 Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Тереза Рібейро закликала владу Білорусі негайно звільнити журналіста Романа Протасевича.

* * *

00:16 Міністерство закордонних справ не відкличе посла України у Республіці Білорусь Ігоря Кизима, оскільки він займається гуманітарними питаннями.

27 травня

* * *

22:13 Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) проведе розслідування примусової посадки літака Ryanair в Мінську 23 травня.

* * *

22:06 Міністри закордонних справ ЄС, які провели неформальну зустріч у Лісабоні, погодилися пришвидшити роботу з ухвалення нового пакету санкцій проти режиму Олександра Лукашенка та запросити на зустріч у червні лідера білоруської опозиції Світлану Тихановську.

* * *

21:12 Адвокатка ув'язненого в Білорусі опозиційного активіста Романа Протасевича Інеса Аленська у четвер змогла побачитися з підзахисним.

* * *

18:58 На сайті Верховної Ради з'явився текст проєкту постанови про звернення до світових організацій визнати режим Олександра Лукашенка таким, що становить загрозу міжнародній безпеці.

* * *

17:08 Міністри закордонних справ країн Групи семи (G7) вимагають звільнити Протасевича та його дівчину.

* * *

16:02 Міжнародна правозахисна організація Amnesty International оголошує акцію термінової допомоги білоруському опозиціонеру Роману Протасевичу.

* * *

10:57 Затриману в Мінську дівчину білоруського опозиційного блогера і екс-редактора телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича - Софію Сапегу також визнали політв'язнем.

* * *

10:20 Передбачуваного електронного листа, відправленого «представником ХАМАС» у мінський аеропорт із загрозою вибуху літака Ryanair отримали майже через пів години після того, як диспетчери попередили екіпаж про нього.

* * *

10:02 Держдеп США в середу в оновленій версії рекомендацій, що стосуються Білорусі, порадив співвітчизникам не їздити до цієї країни або ж при плануванні поїздок пам'ятати про недавній інцидент з літаком Ryanair у Мінську.

* * *

09:54 Тим часом французька авіакомпанія AirFrance скасувала рейс AF1154 Париж-Москва через відсутність дозволу на захід у повітряний простір Росії. В офісі компанії підтвердили, що скасування рейсу пов'язано з необхідністю обходити повітряний простір Білорусі.

* * *

09:17 Словаччина влада за прикладом низки інших країн цілковито закриває своє небо та аеропорти для білоруських авіаліній.

* * *

07:36 Федеральний президент Австрії Александер Ван дер Беллен назвав абсолютно неприйнятним інцидент з примусовою посадкою літака Ryanair у Мінську, що слід розцінювати як акт повітряного піратства.

* * *

05:51 Влада Канади розглядає можливість розширення санкцій проти Білорусі у зв'язку з арештом опозиційного журналіста Романа Протасевича.

26 травня

23:15 Уряд Польщі прийняв рішення закрити повітряний простір країни для білоруських літаків з 27 травня.

* * *

22:02 Країни Європи та США в Раді Безпеки ООН закликають Міжнародну організацію цивільної авіації (ICAO) терміново розслідувати перехоплення літака та затримання журналістів білоруською владою.

* * *

21:32 Слова Олександра Лукашенка про те, що електронні повідомлення про наявність вибухівки на борту літака Афіни-Вільнюс та інших об’єктах в Білорусі походять із польських, литовських та латвійських IP-адресів, “не слід сприймати серйозно”. Про це заявив заступник глави МЗС Польщі Павел Яблонський.

* * *

21:29 Міжнародна організація цивільної авіації має з’ясувати, хто ті четверо пасажирів, які залишилися в Мінську після примусової посадки літака Raynair минулої неділі, 23 травня. Про це заявив речник федерального уряду Штеффен Зайберт,

* * *

15:52 Рейс авіакомпанії Ryanair із Афін до Вільнюса 23 травня перебував 25 хвилин у повітряному просторі України, за цей час повідомлень про нестандартну ситуацію на борту літака та запитів на зміну плану польоту до українських органів не надходило. Про це заявив керівник Державного підприємства обслуговування повітряного руху України (Украерорух) Андрій Ярмак у коментарі, переданому Укрінформу.

* * *

13:19 Засновник та перший командир батальйону «Азов» Андрій Білецький заявляє, що затриманий у Мінську білоруський журналіст і блогер Роман Протасевич не брав участі у бойових діях на сході України, а працював там як журналіст.

* * *

12:14 Міжнародна організація "Репортери без кордонів" подала позовну заяву до Генпрокуратури Литви з проханням розпочати розслідування щодо Олександра Лукашенка та інших осіб у зв'язку із "захопленням лайнера з терористичними намірами". 

* * *

11:53 Незалежна медійна рада вимагає негайного звільнення білоруського опозиційного журналіста Романа Протасевича й інших політв’язнів режиму Лукашенка, а також просить уряди європейських країн накласти санкції на білоруський уряд, парламент, суддів та податківців.

* * *

11:08 Олександр Лукашенко заявив, що повідомлення про мінування літака Ryanair, на якому знаходився опозиційний блогер Роман Протасевич, надійшло зі Швейцарії. Крім того, Лукашенко анонсував, що найближчим часом громадськості представлять «все, що наговорили» нещодавно затримані. Імовірно, йдеться про Романа Протасевича і його дівчину Софію Сапегу.

«Нехай західні захисники дадуть відповідь: на які спецслужби працювали двоє затриманих? Хто платив покидьку, який вбивав людей у ​​братській Україні», - сказав Лукашенко.

***

07:10 Канадським авіакомпаніям заборонили залітати в авіаційний простір Білорусі.

25 травня

22:08 Естонія, Франція та Ірландія скликають термінове засідання Ради Безпеки ООН для розгляду ситуації довкола арешту в Білорусі опозиційного журналіста Романа Протасевича.

***

22:05 Поведінка влади Білорусі та її очільника Олександра Лукашенка обійдуться їм дуже дорого, заявив міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас. При цьому він назвав дії Лукашенка "потрійним нападом": на безпеку повітряного руху, на свободу преси та на європейських громадян на борту літака.

***

21:58 Міністерство закордонних справ Фінляндії викликало посла Республіки Білорусь через інцидент з примусовою посадкою літака компанії Ryanair у Мінську.

***

21.34 Розслідування щодо перехоплення літака авіакомпанії Ryanair у Білорусі й арешт опозиційного журналіста Романа Протасевича та його подруги Софії Сапеги має проводитися «в різних форматах» та із залученням білоруської сторони, заявив речник Генерального секретаря ООН Стефан Дюжаррік.

***

21:10 На одному з підконтрольних білоруській владі Телеграм-каналів з'явилося відео із "зізнанням" Софії Сапеги, яку затримали разом з Романом Протасевичем.

***

20:30 Лідери країн ЄС були дуже швидкі в прийнятті відповіді на останні дії білоруської влади та дали завдання своїм главам МЗС підготувати подальші санкційні кроки, сказала канцлер ФРН Ангела Меркель після завершення саміту ЄС у Брюсселі у вівторок.

***

19:30 Адвокат подруги білоруського опозиціонера Романа Протасевича, росіянки Софії Сапеги, заявив, що її заарештували у Білорусі на два місяці.

***

18:32 Росіянку Софію Сапегу затримано 23 травня разом з Романом Протасевичем на рейсі Ryanair в Мінську, оскільки вона підозрюється у «вчиненні злочинів» у Білорусі, заявила офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова. 

***

18:00 У Верховній Раді зареєстрували постанову про звернення до світових лідерів щодо визнання режиму Лукашенка таким, що становить загрозу міжнародній безпеці.

***

17:40 Ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимир Бугров закликав Вчену раду КНУ терміново розглянути питання позбавлення Олександра Лукашенка звання почесного доктора університету.

***

17:12 МЗС України відреагувало на ноту Білорусі щодо припинення авіасполучення: посольству Білорусі слід апелювати не до України, а до влади своєї країни, політика якої стала небезпечною для решти країн світу.

***

16:13 Голова МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс сказав, що останні новини про затриманого Романа Протасевича викликають занепокоєння - помітні сліди катувань, а Вільнюс - за початок дискусій про п'ятий пакет санцій проти Мінська, який стосуватиметься також і нафти.

***

15:56 Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що оприлюднене нібито відеозізнання опозиційного блогера Романа Протасевича викликає глибоку стурбованість. «Як журналіст і пристрасний прихильник свободи слова я закликаю (владу Білорусі - ред.) негайно його (Протасевича - ред.) звільнити. Дії Білорусі матимуть наслідки», - додав Джонсон.

***

15:35 Уряд Японії рішуче засуджує примусову посадку цивільного літака Ryanair у Мінську білоруською владою.

***

13:25 Батько опозиційного блогера Романа Протасевича, коментуючи оприлюднене нібито відеозізнання сина, заявив, що у Романа, ймовірно, ніс зламаний, а обличчя загримоване, щоб приховати сліди побоїв.

***

11:49 Білоруси у багатьох великих містах Канади, Італії, Польщі, Литви, США, Німеччини, Великої Британії, Чехії, України та Латвії провели акції солідарності.

***

09:56 Україна припиняє авіасполучення з Білоруссю з 00:00 год. 26 травня. 

***

08:34 Франція призупинила дозвіл на польоти білоруської авіакомпанії «Белавіа» у своєму повітряному просторі.

***

06:37 Президент США Джо Байден виступив з вимогою до влади Білорусі негайно звільнити затриманого журналіста Романа Протасевича, а також інших політв’язнів.

***

04:29 Лідери ЄС висловили намір ввести нові персональні й економічні санкції проти режиму Лукашенка та водночас продовжити підтримку громадянського суспільства Білорусі.

***

24.05

23:48 Євросоюз рекомендував європейським авіаперевізникам оминати Білорусь та заборонив компаніям цієї країни польоти у повітряному просторі ЄС.

***

23:27 Палестинське угруповання ХАМАС заперечило свою причетність до нібито "мінування" літака компанії Ryanair, який влада Білорусі змусила сісти в Мінську.

***

22:59 Міністр закордонних справ Великої Британії Домінік Рааб не виключає що Росія може бути причетною до примусової посадки літака Ryanair у Мінську.

22:34 Державні ЗМІ Білорусі показали відео із захопленим Романом Протасевичем, який дає «зізнавальні свідчення». Судячи з усього, перед тим опозиційного журналіста побили.

***

21:59 США виступають з вимогою негайно провести міжнародне розслідування примусової посадки пасажирського літака в Мінську, здійсненої з метою арешту журналіста Романа Протасевича.

***

21:23 Варшава пропонує призупинити усі авіаперельоти між ЄС та Білоруссю у зв’язку з примусовою посадкою в аеропорту Мінська літака Ryanair сполученням Афіни-Вільнюс й затриманням білоруського опозиційного журналіста Романа Протасевича.

***

21:12 Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш висловив глибоку стурбованість перехопленням літака Ryanair у Мінську й затриманням опозиційного журналіста Романа Протасевича.

***

21:08 Білоруська влада має негайно відпустити опозиційного журналіста та активіста Романа Протасевича. Про це заявила канцлер ФРН Ангела Меркель перед початком саміту ЄС в Брюсселі.

***

20:53 Казахстанська авіакомпанія Air Astana скасувала запуск прямого рейсу з Алмати в Мінськ.

***

19.31 Посла Білорусі в ФРН Дениса Сидоренка викликали в МЗС Німеччини. Від посла хочуть почути пояснення, що насправді відбулося на борту та на землі з літаком Ryanair, який прямував з Афін до Вільнюса.

* * *

18:54 Авіакомпанія KLM не бачить причин уникати білоруського повітряного простору після вимушеної посадки в Мінську літака компанії Ryanair за допомогою винищувачів.

* * *

18:38 Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль скликає у вівторок, 25 травня, позачергове засідання уряду, де буде розглянуто питання щодо авіасполучення між Україною та Білоруссю.

***

18:26 Міністр транспорту Великої Британії Грант Шеппс доручив Управлінню цивільної авіації (CAA) вимагати від авіакомпаній уникати повітряного простору Білорусі, "щоб гарантувати безпеку пасажирів".

***

18:22 Федерація футболу Литви (ФФЛ) через інцидент з літаком компанії Ryanair відмовилася від проведення товариського матчу між юнацькими збірними Литви та Білорусі, який був запланований на 8 червня в Мінську.

***

18:10 Президент Володимир Зеленський доручив Кабінету Міністрів опрацювати рішення щодо припинення прямого авіасполучення між Україною та Республікою Білорусь і закриття повітряного простору Білорусі для здійснення авіаперельотів з та до України.

***

17:59 Повідомлення про замінування літака надійшло від імені солдатів організації ХАМАС (палестинський ісламістський рух у секторі Газа). Про це на пресбрифінгу щодо інциденту з аварійною посадкою літака компанії Ryanаir в Національному аеропорту «Мінськ» 23 травня заявив директор Департаменту з авіації Міністерства транспорту і комунікацій Артем Сікорський

***

17:27 Міжнародна організація цивільної авіації не закриватиме повітряний простір над Білоруссю після примусової посадки рейсу Ryanair у Мінську 23 травня, оскільки не має таких повноважень.

* * *

17:25 Європейський Союз та Федеральний уряд Бельгії висловили послу Білорусі рішуче засудження неприйнятних дій білоруської влади, що вчора примусила цивільний літак здійснити екстрене приземлення у Мінську, де було затримано білоруського журналіста, одного з пасажирів рейсу Афіни-Вільнюс.

***

16:56 Уряд Литви на засіданні в понеділок вирішив з 25 травня заборонити прибуття в країну і відбуття з Литви літаків, маршрут яких проходить над територією Білорусі. 

***

16:09 Президентка Естонії Керсті Кальюлайд закликає у відповідь на інцидент із пасажирським літаком Ryanair, який примусили сісти в аеропорту Мінська, припинити всі види транзиту через Білорусь.

* * *

15:47 Уряд Литви порекомендував своїм громадянам утриматися від поїздок до Білорусі і негайно залишити її, якщо хтось із литовських громадян там знаходиться.

* * *

15:12 Чехія засудила дії білоруської влади щодо цивільного літака та вимагає міжнародного розслідування цього інциденту.

* * *

15:05 Міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Гаавісто заявив, що пояснення Білорусі щодо того, чому влада змусила приземлитися пасажирський літак з опозиційним активістом на борту, виглядають непереконливо.

* * *

14:02 Ірландська авіакомпанія Ryanair зробила нову заяву щодо примусової посадки у неділю лайнера авіакомпанії у Мінську, яку було названо "актом повітряного піратства".

* * *

13:46 Сполучене Королівство засудило режим у Білорусі за силове протиправне приземлення літака та затримання опозиційного журналіста. Як наголошується у заяві Великої Британії, Лукашенко має бути притягнутий до відповідальності за такі дії.

* * *

13:42 Національна спілка журналістів України засуджує дії білоруської влади із затримання Романа Протасевича і вважає, що це сталося внаслідок неефективної реакції на арешти білоруських журналістів.

* * *

13:31 Офіційний Париж переконаний, що за примусову і протиправну посадку в Білорусі літака міжнародних авіаліній будуть запроваджені жорсткі санкції проти режиму Олександра Лукашенка.

* * *

13:24 Блогера і колишнього керівника найбільших білоруських опозиційних каналів у Telegram Nexta і Nexta Live Романа Протасевича визнали політичним в'язнем.

***

13:13 Примусова посадка в аеропорту Мінська літака Ryanair сполученням Афіни-Вільнюс фактично є нападом принаймні на три країни ЄС. На цьому наголосив заступник глави МЗС Польщі Павел Яблонський.

***

12:55 Білоруські силовики не пускають до засновника телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича і його дівчини Софії Сапеги адвокатів. 

* * *

12:36 Генпрокурор Польщі доручив розпочати розслідування у справі щодо примушення до посадки літака авіакомпанії Ryanair у Мінську.

* * *

12:26 Правозахисна организація Amnesty International вимагає негайно звільнити викраденого білоруськими силами безпеки журналіста Романа Протасевича, а також реакції на провокацію з боку ЄС.

* * *

12:13 Виконавчий директор ірландської авіакомпанії Ryanair Майкл О'Лірі вважає, що на борту літака, на якому летів опозиційний блогер Роман Протасевич, знаходилися співробітники КДБ Білорусі.

* * *

12:03 Глава МЗС Латвії Едгар Рінкевичс виступає за закриття повітряного простору Білорусі для міжнародних рейсів, заборону на польоти національною авіакомпанією Belavia в країни Євросоюзу. Крім того, на його думку, слід оцінити участь збірної Білорусі в Чемпіонаті світу з хокею, який проходить у Ризі. 

* * *

11:42 В офісі Президента України розцінюють повітряний інцидент із рейсом Афіни-Вільнюс як прояв міжнародного тероризму.

* * *

11:38 Представники міжфракційного депутатського об'єднання у Верховній Раді "За демократичну Білорусь" вимагають припинити будь-які дипломатичні відносини України з Білоруссю, окрім тих, які стосуються питань біженців та політв’язнів.

***

11:27 Європейський Союз вимагає від білоруської влади негайного звільнення незалежного білоруського журналіста Романа Протасевича та зважує на заходи, які будуть застосовувані проти тих, хто несе відповідальність за ці протиправні дії.

* * *

10:17 Голова Комітету з питань міжнародних відносин Сенату США Роберт Менендес та його колеги із Чехії, Латвії, Німеччини, Литви, Ірландії, Польщі та Великої Британії закликали тимчасово заборонити польоти міжнародних рейсів над Білоруссю та ввести санкції проти режиму Лукашенка після інциденту з примусовою посадкою в аеропорту Мінська рейсу Ryanair Афіни-Вільнюс.

* * *

11:12. В інтернеті з'явився фрагмент розмови авіадиспетчера мінського аеропорту з екіпажем рейсу Афіни-Вільнюс авіакомпанії Ryanair.

* * *

10:54 Європейський гуманітарний університет у Вільнюсі наполягає на наданні консульської допомоги і негайному звільненні своєї студентки Софії Сапеги, подруги білоруського опозиційного блогера та активіста Романа Протасевича, затриманої разом з ним під час вимушеної посадки в Мінську.

* * *

10:34 Батько затриманого у Мінську опозиційного блогера Романа Протасевича заявив, що операція проти його сина була «добре спланованою акцією спецслужб» та готувалася не один день. Він вважає, що операцію готували не тільки спецслужби Білорусі.

* * *

10:30 Генпрокуратура Литви почала досудове розслідування захоплення літака і забороненого поводження з людьми, на якому летів білоруський блогер Роман Протасевич.

* * *

09:17 В Європарламенті назвали затримання білоруського опозиційного блогера та активіста Романа Протасевича під час примусової посадки в Мінську літака Ryanair «шокуючою ескалацією, яка вимагає рішучої відповіді з боку ЄС».

* * *

09:00 Білоруські силовики разом із засновником телеграм-каналу Nexta Романом Протасевичем у Мінську затримали і його дівчину.

24.05.2021

* * *

05:46 Міжнародна організація цивільної авіації глибоко занепокоєна очевидною примусовою посадкою рейсу Ryanair та його пасажирів: там вважають, що такі дії Білорусі можуть суперечити Чиказькій конвенції.

* * *

04:53 Керівництву ЄС варто ініціювати установа міжнародного трибуналу по Білорусі, де головним обвинуваченим буде Олександр Лукашенко, переконаний російський опозиціонер і адвокат Марк Фейгін.

* * *

04:28 За даними білоруської опозиції, пасажирський літак Ryanair був змушений розвернутися і сісти в Мінську через загрозу бути збитим з боку винищувачі ВПС Білорусі.

* * *

04:14 Білорусь відверто порушила свободу слова та роботу цивільної авіації, примусивши приземлитися літак Ryanair та арештувавши Романа Протасевича - МЗС Канади.

* * *

03:16 Засновника каналу Nexta Романа Протасевича після затримання буде піддано катуванням, йому загрожує багато років тюрми або смертна кара, каже білоруська правозахисниця, членкиня правозахисного центру «Весна» Альона Маслюкова.

* * *

02:53 Ексдепутат Європейського парламенту Ребекка Гармс вказала на необхідність введення санкцій не лише проти Мінська, а й проти Росії у разі її причетності до захоплення літака Ryanair.

* * *

02:41 Держдеп США вимагає від білоруської влади негайно звільнити журналіста Романа Протасевича та виступає за міжнародне розслідування незаконних дій режиму Лукашенка щодо примусової посадки літака авіакомпанії Ryanair.

* * *

02:21 Керівник білоруської опозиції Світлана Тихановська закликала почати розслідування і вжити заходів аж до призупинення членства Білорусі в Міжнародній організації цивільної авіації.

* * *

01:11 Чинна голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Швеції Анн Лінде засудила обставини затримання білоруського журналіста Романа Протасевича та закликала Мінськ до його негайного звільнення.

* * *

00:45 Літак рейсу Ryanair Афіни-Вільнюс, який білоруські спецслужби 23 травня екстрено посадили у Мінську, успішно приземлився у столиці Литви Вільнюсі, але не зі всіма пасажирами на борту.

* * *

00:19 Ексміністр закордонних справ України Павло Клімкін: З примусовою посадкою пасажирського літака у Мінську режим Олександр Лукашенко став на шлях повітряного піратства та державного тероризму.

23.05

23:38 Євросоюз має вжити санкції через примусову посадку літака Ryanair у Мінську не лише проти режиму Лукашенка, а й проти Росії, без схвалення якої така спецоперація не могла відбутися -  американський історик та інтелектуал, фахівець з Росії Тімоті Снайдер.

* * *

23:10 Глави держав та урядів країн ЄС у понеділок розпочинають дводенну надзвичайну зустріч у Брюсселі, під час якої відреагують на затримання у Мінську рейсу Ryanair та арешт опозиційного білоруського журналіста Протасевича.

* * *

22:39 Примусова посадка пасажирського літака Ryanair в Мінську під загрозою з боку винищувачі ВПС Білорусі є актом повітряного піратства - незалежний авіаційний експерт Вадим Лукашевич.

* * *

22:27 Співголова Парламентської асамблеї Східного Партнерства EURONEST депутат Європейського Парламенту Андрюс Кубілюс звернувся із вимогою скликання надзвичайного засідання Ради Безпеки ООН та засідання Ради ЄС у зв’язку із примусовим приземленням в аеропорті Мінська рейсового літака компанії Ryanair.

​* * *

22:10 Літак компанії Ryanair, на якому летів затриманий журналіст - Роман Протасевич, продовжив шлях до Вільнюса.

​* * *

22:02 Австрія вимагає проведення міжнародного розслідування інциденту з посадкою літака Ryanair у Мінську, а також закликає білоруську владу негайно звільнити активіста Романа Протасевича.

​* * *

21:50 Глава польського уряду Матеуш Моравецький заявив, що ЄС повинен запровадити проти режиму Олександра Лукашенка негайні санкції за примусову посадку в аеропорту Мінська літака сполучення Афіни-Вільнюс і затримання білоруського опозиціонера Романа Протасевича. Насамперед, санкції повинні стосуватися питання повітряного руху над територією Білорусі і заборони польотів для білоруських авіаліній.

* * *

21:44 Генсек НАТО Єнс Столтенберг назвав «серйозним і небезпечним інцидентом» факт примусового приземлення в аеропорті Мінська пасажирського рейсу компанії Ryanair, та наголосив на необхідності проведення міжнародного розслідування цього випадку.

* * *

21:23 Міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас заявив, що влада Білорусі, вдавшись до вигаданого приводу для посадки літака в столиці республіки, посягає на свободу цивільної авіації в Європі.

* * *

21:20 У Києві біля Міністерства закордонних справ України відбулася акція на підтримку затриманого у Мінську засновника опозиційного білоруського Телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича.

Акція біля МЗС у Києві через затримання Протасевича / Фото: Анатолій Сірик, Укрінформ

* * *

21:05 Президент Європейського Парламенту Девід Сассолі закликав владу Білорусі негайно звільнити білоруського журналіста, що був затриманий після примусового приземлення пасажирського рейсу компанії Ryanair, а також 171 пасажира, що знаходилися на борту.

* * *

20:50 Про загрозу вибуху на борту літака компанії Ryanair, що виконував рейс Афіни - Вільнюс, на якому летів редактор телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич, екіпажу повідомили диспетчери з Білорусі.

* * *

20:41 Офіційні особи Латвії та Естонії відреагували на вимушену посадку у Мінську рейса Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса, на борту якого був редактор опозиційних телеграм-каналів - Роман Протасевич, назвавши дії білоруського режиму «кричущими» та неприйнятними.

* * *

20:27 Один із провідних європейських політиків, лідер політичної групи Європейської Народної Партії в Європейському Парламенті Манфред Вебер назвав захоплення у Мінську рейсового літака компанії Ryanair, що виконував переліт Афіни-Вільнюс, актом державного тероризму, якому не може бути жодного прощення.

* * *

20:26 Затриманий засновник незалежного білоруського каналу Nexta Роман Протасевич писав, що перед вильотом з Афін його вистежував підозрілий чоловік.

* * *

20:15

Високий представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що примусове приземлення у Мінську рейсового літака компанії Ryanair, що виконував переліт Афіни-Вільнюс, є абсолютно неприйнятним, і в цих умовах влада Білорусі несе повну відповідальність за безпеку літака та всіх його пасажирів.

* * *

20:14 Голова уряду Греції Кіріакос Міцотакіс закликав ЄС до посилення тиску на Білорусь у зв'язку з затриманням у Мінську засновника каналу Nexta Романа Протасевича.

* * *

20:04 Німецьке Міністерство закордонних справ вимагає пояснень від білоруської сторони у зв’язку з ситуацією навколо арешту опозиційного журналіста Романа Протасевича.

* * *

19:42 Варшава ініціює розширення програми завтрашнього саміту ЄС пунктом про введення негайних санкцій проти режиму Олександра Лукашенка за “захоплення цивільного літака” у Мінську.

* * *

19:36 У Міністерстві закордонних справ України заявили, що затримання білоруського журналіста Романа Протасевича є черговою атакою на свободу слова з боку влади і вимагають його негайного звільнення.

* * *

19:32 Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн назвала «повністю неприйнятною» примусову посадку білоруською владою в аеропорту Мінська рейсового літака компанії Ryanair, що здійснював рейс Афіни-Вільнюс, що було зроблено з метою затримання засновника незалежного білоруського каналу Nexta Романа Протасевича.

* * *

19:28 Голова Європейської ради Шарль Мішель закликав звільнити усіх пасажирів літака, що вимушено приземлився сьогодні у Мінську, прямуючи до Вільнюса.

* * *

19:19 Голова Європейської народної партії, ексголова Європейської Ради Дональд Туск заявив, що невизнаний президент Білорусі Олександр Лукашенко став загрозою для міжнародної безпеки, на тлі затримання опозиційного журналіста сьогодні.

* * *

18:47 Литовський президент Гітанас Науседа вимагає звільнити затриманого в неділю в аеропорту Мінська колишнього головного редактора інтернет-ресурсу NEXTA Романа Протасевича і закликає міжнародне співтовариство вжити заходів. 

* * *

15:54 Білоруські силовики затримали засновника каналу Nexta Романа Протасевича після екстреної посадки літака у Мінську.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-