AstraZeneca безпечна: європейський регулятор виклав результати розслідувань

AstraZeneca безпечна: європейський регулятор виклав результати розслідувань

Укрінформ
Європейське агентство з лікарських засобів (ЕМА) оприлюднило сьогодні результати розслідування повідомлень про те, що одним із побічних ефектів застосування вакцини проти COVID-19 AstraZeneca є підвищений ризик тромбозу.

За підсумками наукового аналізу всіх випадків таких ускладнень, фахівці ЕМА дійшли висновку, що згущення крові та зафіксовані випадки тромбоемболії не пов’язані із застосуванням вакцини AstraZeneca, яка є безпечною для використання та ефективною проти інфекції. Про це у четвер під час пресконференції повідомила виконавчий директор ЕМА Емер Кук (Emer COOKE), повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Наш експертний комітет з безпеки медикаментів, фармакології та оцінки ризиків зробив висновки за підсумками огляду випадків утворення тромбів крові у людей, які були вакциновані AstraZeneca, вакциною проти COVID-19. Комітет дійшов чіткого наукового висновку – це є безпечна та ефективна вакцина. Вона дозволяє захистити людей від COVID-19 із зниженням ризику смертельних випадків або госпіталізацій», - наголосила керівниця ЕМА.

Читайте також: У Британії перевіряють інформацію про рідкісний тип тромбу після AstraZeneca

За її словами, ще одним висновком Комітету є те, що згадана вакцина не пов’язана зі збільшенням загального ризику випадків тромбоемболії або утворення тромбів.

Під час розслідування фахівці виявили виключні, але дуже серйозні випадки розладів, що пов’язані із тромбозами.

«На основі наявних даних та за результатами поглибленого аналізу цих випадків, клінічних та інших таких доповідей ми все ще не можемо виключити зв'язок цих випадків із застосуванням вакцин. Між тим, Комітет рекомендує підвищити обізнаність про ці ймовірні ризики…, підвищити увагу до цих можливих ризиків та надати відповідну інформацію медичним спеціалістам та людям, що залучені до вакцинації, щоб допомогти своєчасно виявляти та усувати будь-які побічні ефекти», - зазначила Кук.

Читайте також: На пів мільйона доз AstraZeneca лише один випадок тромбозу – імунолог

Вона зауважила, що станом на сьогодні близько 7 мільйонів людей були вакциновані в ЄС за допомогою вакцини AstraZeneca, і ще 11 мільйонів щеплень проведені у Великій Британії.

«Ми свідомі, що деякі країни-члени призупинили вакцинацію, очікуючи на висновки ЕМА. Але навіть у цей час тисячі людей помирають в ЄС кожного дня. Більше 2500 таких повідомлень щодня надходили протягом минулого тижня. Тож для ЕМА було дуже важливим швидко оцінити всі наявні свідчення. Ми мобілізували фахівців у сфері кров’яних тромбів та захворювань крові для цього розслідування», - сказала керівниця ЕМА.

За її словами, наукові висновки, які були ухвалені сьогодні, надають країнам-членам ту інформацію, якої вони потребують, щоб зробити свідоме рішення щодо подальшого використання вакцини AstraZeneca в національних компаніях вакцинації.

Читайте також: «AstraZeneca не несе ризику»: в Італії не виявили зв’язку між вакциною і смертю

«Ситуація, яку ми бачимо сьогодні, не є неочікуваною. Коли ми вакцинуємо мільйони людей, неминуче, що нечасті та серйозні інциденти траплятимуться в період відразу після вакцинації. Наша роль, як регулятора - швидко виявляти такі випадки, розслідувати, чи вони пов’язані із вакцинами, або є результатом збігу з наявними захворюваннями» - додала Кук.

Як повідомлялося, протягом тижня, що минув, ряд європейських країн, включаючи Францію і Німеччину, призупинили щеплення вакциною AstraZeneca до оприлюднення висновків ЕМА щодо наявності у цієї вакцини можливого побічного ефекту, який викликає підвищене згущення крові й тромбози.

За даними Worldometer, у світі зафіксовано 121 959 217 випадків зараження коронавірусом, зокрема 2 695 044 летальних, 98 283 405 осіб одужало.

Фото: Sven Simon/ All Over Press

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-