Оборона Британії-2030: протистояти Росії, зміцнювати Україну

Оборона Британії-2030: протистояти Росії, зміцнювати Україну

Укрінформ
У Лондоні представили новий стратегічний документ

Прем’єр-міністр Сполученого Королівства Борис Джонсон представив 16 березня у британському парламенті важливий стратегічний, програмний документ: «Глобальна Британія в епоху конкуренції. Комплексний огляд безпеки, оборони, розвитку і зовнішньої політики». Ідеться про бачення британської політики і світових процесів у цих сферах до 2030 року з визначенням конкретних заходів і дій до 2025-го.

Огляд є всеохопним, складним за структурою і змістом, великим за обсягом – 114 сторінок. Документ визначає роль і місце Британії у глобальному світі, євроатлантичному регіоні на тлі стратегічного партнерства зі Сполученими Штатами, союзниками з НАТО, країнами Євросоюзу й підтримки територіальної цілісності та обороноздатності України.

Серед країн світу найбільше в тексті згадуються США, Російська Федерація і Китай – більш як 10 разів кожна. Україна згадується тричі, власне, як і Франція та Північна Корея.

Як відзначив британський прем’єр, цей огляд є найбільш повним і комплексним в історії держави після холодної війни і першим після виходу Британії з ЄС.

Фото: Theguardian.com
Фото: Theguardian.com

«Сполучене Королівство є європейською країною з глобальними інтересами та відкритою економікою. Ми є морською торговельною нацією з великою діаспорою», – окреслює уряд королівства глобальну сутність британської нації на території власного острова та у світі.

Таке бачення не є новим, але йому додає актуальності нинішній статус Великої Британії як країни після Brexit, вільної від зобов’язань у рамках Євросоюзу, але найбільшого в Європі союзника у військово-політичному блоці НАТО.

НАЙБІЛЬША СИЛА В ЄВРОПІ ПІД ПАРАСОЛЬКОЮ АЛЬЯНСУ

Вихід Лондона з ЄС не означає відмову країни від відповідальності за безпеку та оборону на Європейському континенті. Скоріше – навпаки.

Новий стратегічний документ відзначає, що «європейські сусіди й союзники залишаються найбільш життєво важливими партнерами», а Британія «залишатиметься найбільшим самостійним контриб’ютором безпеки в євроатлантичному просторі до 2030 року». Принаймні на такі середньострокові часові рамки поширюються оцінки і планування, враховані в огляді.

Головні завдання – традиційні: захист разом із партнерами спільних цінностей, протидія спільним загрозам, посилення стійкості до загроз у сусідньому європейському регіоні, а також спільні зусилля у боротьбі проти кліматичних змін та за збереження біологічного розмаїття.

Серед найбільших європейських партнерів Британія, природно, називає Францію і Німеччину.

Окрім самостійної ролі у сфері європейської безпеки та оборони, Британія вкотре підтверджує свою вагому роль як першої в Європі й другої після США військової сили під колективною парасолькою Північноатлантичного альянсу.

В огляді нагадується, що Сполучене Королівство витрачає на оборону 2,2% ВВП і є найбільшим у Європі донором НАТО за цим показником. Упродовж наступних років оборонний бюджет країни отримає додатково 24 млрд фунтів, серед яких 3 млрд щорічно виділятимуться на органи розвідки, які вважаються одними з найкращих у світі.

КОРОЛІВСТВО НАРОЩУЄ ЯДЕРНИЙ ПОТЕНЦІАЛ

В огляді окремо представлено спроможності Британії з ядерного стримування в інтересах власної нації, а також НАТО і Європи.

У 2010 році уряд вирішив зменшити кількість ядерних боєприпасів із 225, які були на той час, до 180 – станом на середину 2020-х. Однак нині оцінка безпекового середовища, зростання технологічних і доктринальних загроз потребують ядерного арсеналу на рівні до 260 боєголовок. Тобто держава не лише не зменшує, а нарощує ядерну потужність.

Фото: commons.wikimedia.org
Фото: commons.wikimedia.org

Реакція Москви на це не забарилася. У Кремлі вже заявили, що рішення Лондона збільшити кількість ядерних боєзарядів «шкодить міжнародній стабільності й стратегічній безпеці».

Натомість Франція заявила, що поважає таке суверенне рішення Британії і підтримала стратегічного союзника в умовах загострення безпекових загроз.

США – БЕЗПРЕЦЕДЕНТНИЙ СОЮЗНИК

Цей розділ документа не несе нових сигналів, адже стратегічне партнерство між Лондоном і Вашингтоном на всіх рівнях та в усіх сферах є запорукою стабільності по обидва боки Атлантики й у світі.

У Британії визнають, що США залишатимуться економічною, військовою і дипломатичною наддержавою і найважливішим стратегічним союзником, найбільшим торговельним партнером зі щорічним обсягом товарообігу 230 млрд фунтів.

«Ми співпрацюємо на безпрецедентному рівні. Ідеться про всі питання у сферах оборони, розвідки, кіберспроможностей, боротьби з тероризмом, співробітництво у сфері ядерної зброї – усе це зміцнює партнерство і безпеку між Британією й США та зберігає життя людей», – переконані в Лондоні.

У стратегічному баченні британського уряду відзначається намір продовжувати таке співробітництво, у тому числі в протистоянні головним загрозам євроатлантичній і глобальній безпеці.

РОСІЯ – ГОЛОВНА ЗАГРОЗА

Про це стратегічний документ уряду Великої Британії згадує декілька разів, відкрито називаючи речі своїми іменами.

«Євроатлантичний регіон залишатиметься надзвичайно важливим для безпеки і процвітання Сполученого Королівства. Партнерство поза європейським сусідством також буде важливим. Росія залишатиметься найбільш гострою прямою загрозою Великій Британії», – зазначено в документі.

Окрім цього, Лондон вказує на найбільшу загрозу, яку становить РФ для НАТО, де Британія бачить свою головну роль у протистоянні традиційним і гібридним загрозам, які виходять насамперед від Росії. Для цього Сполучене Королівство консолідуватиме колективну відповідь Заходу з поєднанням військових, розвідувальних і дипломатичних зусиль.

У стратегічному документі Британія окремо нагадує світові про відповідальність саме держави Росія за застосування хімічної зброї у Солсбері три роки тому.

Окрім цього, Лондон ставить Росію в один ряд із Іраном та Північною Кореєю як країнами, що порушують міжнародно-правовий режим контролю за розповсюдженням озброєнь.

КИТАЙ – СИЛЬНИЙ КОНКУРЕНТ, АЛЕ НЕ ВОРОГ

Серед головних занепокоєнь Британії в сучасному й майбутньому глобальному світі – традиційно визначено й Китай. Але риторика Лондона про Піднебесну стриманіша, ніж щодо агресивної й насправді ворожої Заходу Росії.

Китай оцінюється як сильний і важливий геополітичний конкурент, який стає більш рішучим та є джерелом викликів (але не головної загрози). Особливо це стосується активності КНР в Індо-Тихоокеанському регіоні.

«Китай є системним конкурентом. Зростаюча могутність і міжнародна рішучість Китаю можуть стати найбільш значущим геополітичним чинником у 2020-х роках», – визнають експерти британського уряду

Водночас у Лондоні прагнуть адаптуватися до зростання впливу Пекіна у світі, у тому числі через краще розуміння прагнень китайського народу, розвитку позитивних відносин з Пекіном у сферах торгівлі, інвестицій, спільному подоланні транснаціональних викликів із кліматичних змін.

При цьому в документі застерігають від загроз, які становить авторитарна китайська держава для відкритої економіки, цінностей, добробуту і безпеки британських громадян.

«Китай становить найбільшу загрозу… для економічної безпеки Сполученого Королівства», – визнає Лондон.

Окремо в стратегії британського уряду згадується про масштабні політичні та дипломатичні зусилля й фінансові вливання Китаю, а також Росії у глобальні культурні проєкти та проведення інформаційних операцій проти відкритих демократичних суспільств.

Як відомо, РФ виступає головним гібридним агресором з поширення фейків і дезінформації. А Китай більш відомий як світовий хакер і постачальник людських ресурсів для повзучого поширення свого впливу в усіх регіонах світу. І Лондон про це попереджає.

УКРАЇНА: ПІДТРИМКА ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ЦІЛІСНОСТІ ТА РОЗБУДОВА ЗС

«Ми також підтримуватимемо інші країни на теренах Східноєвропейського сусідства та поза ним заради посилення стійкості до загроз. Це включає Україну, де ми продовжуватимемо розбудову спроможностей її Збройних Сил», – констатує Британія у стратегічному документі.

Відносини між двома державами розвиватимуться в дусі підписаної 8 жовтня 2020 року Угоди про політичне співробітництво, вільну торгівлю та стратегічне партнерство. Цей амбітний документ був розроблений і підписаний у рекордні для міжнародної дипломатичної практики терміни. Угода підтвердила та надала подальшого політичного поштовху двосторонньому співробітництву між Києвом і Лондоном у секторі безпеки та оборони, включаючи військову та військово-технічну співпрацю.

Фото: Британська місія Orbital
Фото: Британська місія Orbital

У 2015 році Велика Британія розпочала на прохання уряду України місію Orbital. У рамках цієї місії в Україну прибули понад 2,5 тис. британських військових. За цією програмою їхні інструктори підготували близько 20 тис. військовослужбовців Збройних сил України. Сьогодні вони застосовують отриману за стандартами НАТО військову та спеціальну підготовку на передовій у російсько-українській війні.

Нині Британія як потужна світова морська держава виступає у форпості міжнародної підтримки з розбудови та реформування Військово-морських сил ЗС України. Британська промисловість спроєктує нові ракетні катери й сучасне ракетне та артилерійське озброєння для них – спеціально для потреб українських ВМС.

Велика Британія виступає одним із рішучих адвокатів України, її територіальної цілісності у форматі ОБСЄ, про що окремо вказано у стратегічному огляді оборони та зовнішньої політики Сполученого Королівства.

Андрій Лавренюк, Страсбург

Перше фото GETTY IMAGES

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-