Глави МЗС Німеччини, Франції, Британії та США провели віртуальні перемовини: про що говорили

Глави МЗС Німеччини, Франції, Британії та США провели віртуальні перемовини: про що говорили

Укрінформ
Міністри закордонних справ Німеччини, Франції, Великої Британії та США провели 18 лютого віртуальну зустріч, під час якої обговорили низку міжнародних питань.

Про це йдеться у спільній заяві чотирьох міністрів, яка є у розпорядженні Укрінформу.

Головною темою переговорів став Іран. Глави МЗС наголосили на спільній зацікавленості у забезпеченні дотримання Тегераном Віденської ядерної угоди та підтримці режиму нерозповсюдження ядерної зброї. Європейські міністри привітали заявлений США намір повернутися до дипломатії у відносинах з Іраном, а також підтвердили свою зацікавленість у продовженні консультацій та координації дій з Китаєм та Росією щодо цього питання.

Четвірка країн закликає Іран не робити жодних кроків до зупинення дії Додаткового протоколу та будь-якого обмеження заходів перевірки МАГАТЕ. Обмеження доступу МАГАТЕ буде небезпечним рішенням, підкреслили дипломати. Вони висловили спільну стурбованість нещодавніми заявами Ірану про збільшення збагачення урану до 20%, а також про виробництво уранового металу (що є ключовим кроком у розробці ядерної зброї).

Міністри також висловили велику стурбованість серйозними порушеннями прав людини в Ісламській республіці.

Читайте також: МАГАТЕ підтвердило виробництво Іраном металевого урану

Окрім того, E3 та США підтвердили рішучість працювати над зменшенням напруженості в регіоні Перської затоки. Зокрема, вони закликали всі сторони конфлікту в Ємені до конструктивної  участі у політичному процесі.

Щодо Іраку, міністри знову засудили ракетну атаку в Ербілі 15 лютого. Дипломати наголосили, що напади на персонал або об'єкти США, НАТО та сил коаліції проти ІДІЛ є неприпустимими.

Глави МЗС знову повторили зобов'язання продовжувати боротьбу за усунення загрози ІДІЛ в Іраку та Сирії. Вони наголосили на важливості скоординованих заходів для протидії осередкам і мережам цієї терористичної організації у всьому світі.

Міністри чотирьох країн також засудили військовий переворот у М'янмі та закликали військове керівництво негайно припинити надзвичайний стан, відновити повноваження демократично обраного уряду, звільнити всіх незаконно заарештованих, поважати права людини і верховенство закону.

Очільники дипломатичних відомств погодилися з важливістю подальшого зміцнення НАТО та забезпечення можливості Альянсу реагувати на сучасні реалії.

Читайте також: Нова стратегія НАТО має врахувати агресію Росії та вплив Китаю на глобальний баланс – генсек

Міністри погодились, що для подолання пандемії COVID-19 необхідне інтенсивне міжнародне багатостороннє співробітництво. Вони обговорили глобальну реакцію на коронакризу, включаючи розповсюдження вакцин у всьому світі, в першу чергу через механізм COVAX.

Учасники переговорів також торкнулися питання довкілля в контексті 26-ї конференції Рамкової конвенції ООН про зміну клімату, яка має відбутися в Глазго в листопаді. Вони домовились, що для імплементації Паризької кліматичної угоди необхідні рішучі спільні дії.

Це була вже друга з моменту вступу на посаду державного секретаря США Ентоні Блінкена віртуальна зустріч міністрів Сполучених Штатів, Німеччини, Великої Британії та Франції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-