У Росії порушили справу проти литовських суддів, які винесли вирок Язову

У Росії порушили справу проти литовських суддів, які винесли вирок Язову

Укрінформ
Слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу стосовно суддів Вільнюського окружного суду, який заочно засудив колишнього міністра оборони СРСР Дмитра Язова до 10 років позбавлення волі у справі про січневі події 1991 року в Литві.

Про це повідомляє ТАСС.

"За підсумками процесуальної перевірки у Слідчому комітеті Росії порушено кримінальну справу стосовно суддів Вільнюського окружного суду Айнори Мацявічене, Айви Сувілене, Віргінії Тамошюнайте і Артураса Шумскаса. Вони підозрюються в скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 305 КК РФ ("Винесення свідомо неправосудного вироку")", - сказала офіційний представник СК РФ Світлана Петренко.

Як повідомляв Укрінформ, у березні Вільнюський окружний суд визнав винними у військових злочинах і злочинах проти людяності у справі про події 13 січня 1991 року в Литві колишнього міністра оборони СРСР Дмитра Язова і колишнього офіцера КДБ Михайла Головатова, а також ряд інших офіційних діячів СРСР. Язова суд заочно засудив до 10 років позбавлення волі, Головатова - до 12 років.

Прокуратура Литви обвинуватила 94-річного Язова в створенні наприкінці 1990 року організованої групи із 160 військових і політичних діячів з метою повернення Литви, яка 11 березня 1990 року оголосила про відновлення незалежної держави, до складу СРСР.

Згідно з обвинувальним актом, Язов створив організовану групу разом з нині покійними радянськими діячами - колишнім главою МВС СРСР Борисом Пуго, головою КДБ СРСР Володимиром Крючковим, секретарем ЦК КПРС і членом Політбюро КПРС Олегом Шеніним. І, як йдеться в документі, «11 січня 1991 року в рамках реалізації плану злочинних діянь за допомогою військових дій було розпочато агресію з боку Радянського Союзу і збройний конфлікт у Литві».

Читайте також: Суд у Литві заочно засудив на 10 років екс-міністра оборони СРСР Язова

13 січня 1991 року центральна радянська влада з Москви намагалася силою повалити законну владу в Литві. Під час захоплення радянськими військовими частинами та спецпідрозділами Вільнюської телевежі і будівлі Литовського радіо і ТБ загинули 14 людей, більше тисячі литовців постраждали.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-