Росія має останній шанс врятувати ракетний договір – генсек НАТО

Росія має останній шанс врятувати ракетний договір – генсек НАТО

Укрінформ
Росія, яка грубо порушила Договір про обмеження ракет малої та середньої дальності (ДРМСД), має останній шанс повернутися до виконання цієї угоди та врятувати її.

Про це у вівторок під час прес-конференції напередодні зустрічі міністрів оборони НАТО, яка відбудеться у Брюсселі 13-14 лютого, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.  

"Ми (міністри оборони) обговоримо порушення Росією ДРМСД. Москва продовжує розвивати та вже розмістила декілька батальйонів SSC-8 (9M729), незважаючи на зусилля США та інших союзників по Альянсу, які намагалися багато років переконати Росію повернутися до виконання угоди", - зазначив керівник НАТО.

Він нагадав, що США за підтримки союзників по Альянсу оголосили про намір вийти з Договору, і таке рішення набуде чинності за 6 місяців.

"Тож Росія відтепер має останній шанс, щоб повернутися до відповідального шляху, повернутися до виконання Договору та врятувати ДРСМД. Ми закликаємо Росію скористатися цією можливістю", - наголосив Столтенберг.

Як відомо, Договір РСМД, укладений 1987 року, заборонив США і тодішньому СРСР, наступником якого стала Росія, мати, виробляти і ставити на бойове чергування цілий клас ракет досяжністю від 500 до 5 тисяч кілометрів. США вперше звинуватили Росію в його порушенні ще 2014 року.

Читайте також: НАТО не має наміру втягуватися в нову гонитву озброєнь - Столтенберг

Після кількох років безрезультатних переговорів 2017 року США різко посилили ці звинувачення: Вашингтон публічно назвав ракету-порушник, відому за західним позначенням SSC-8 чи російським 9М729, і наголосив, що Росія перейшла від її випробувань до початку постановки на бойове чергування.

Наприкінці 2018 року США надали своїм союзникам, зокрема в НАТО, детальну таємну розвідувальну інформацію, яка підтверджувала їхні слова.

Тим часом, як заявили західні посадовці, яких 31 січня процитував американський щоденник The Wall Street Journal, Росія вже має на бойовому чергуванні чотири дивізіони з крилатими ракетами 9М729 із досяжністю понад 500 кілометрів, порівняно з трьома дивізіонами кілька місяців тому.

Фото: Flickr/NATO

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-