Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Тушкою чи опудалом: росіяни рвуться в ПАРЄ, впарюючи «місію по охороні місії» на Донбасі

Тушкою чи опудалом: росіяни рвуться в ПАРЄ, впарюючи «місію по охороні місії» на Донбасі

Блоги
Укрінформ
Росіяни планують тушкою чи опудалом повертатися в ПАРЄ, причому без виконання будь-яких передумов

Українська парламентська делегація в ПАРЄ давно планувала зустрітися з послами країн-членів РЄ. Сьогодні з колегами-депутатами усіх фракцій мали важливу розмову з дипломатичним корпусом, особливо актуальну напередодні січневої сесії, яка обіцяє бути важкою – росіяни планують тушкою чи опудалом повертатися в ПАРЄ, причому без виконання будь-яких передумов. Голова української делегації Володимир Ар'єв поінформував дипломатів про роботу і позиції украінської делегації, Сергій Соболєв наголосив на нашій відданості принципам РЄ.

Я, в свою чергу, подякувала всім краінам – членам РЄ за конструктивні діалог і співпрацю, виступила за синхронізацію наших зусиль по збереженню і захисту фундаментальних принципів РЄ. Ми виступаємо за те, аби РФ повернулася у міжнародне правове поле та почала, нарешті, виконувати свої зобов’язання. Наслідком російської збройної агресії є понад 10 тисяч загиблих українців, більше 20 тисяч поранених. Зростає кількість заручників – на сьогодні 157 українців, незаконно утримуваних у місцях неволі та в ОРДЛО, десятки в РФ. Протягом 14 місяців немає жодного прогресу у питанні звільнення бранців.

Закликала міжнародних партнерів використати всі посередницькі зусилля задля звільнення, як Туреччина, яка сприяла звільненню кримських татар Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза.

Ми, користуючись нагодою, говорили й про миротворців на Донбасі. Гібридні пропозиціі РФ про "місію по охороні місії на лінії зіткнення" є абсолютно неприйнятною. Миротворці мають бути присутніми на всій тимчасово окупованій території, включно з неконтрольованою ділянкою українсько-російського кордону. Ми очікуємо в цьому питанні підтримки наших партнерів – членів ООН і РЄ. Закликала приділяти особливу увагу проблемі порушення фундаментальних прав людини в окупованих Криму та Донбасі.

Ірина Геращенко
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-