Асоціація з ЄС: амбітна угода, підписана кров'ю українців

Асоціація з ЄС: амбітна угода, підписана кров'ю українців

Укрінформ
Угода про асоціацію набуває чинності вже з 1 вересня. Але українці гідні більшого

Із 1 вересня, нарешті, набуває повної чинності Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. І хоча документ не гарантує та не містить перспектив членства України у Євросоюзі, це є найамбітніша асоціація Спільноти із будь-якою третьою країною. Але вважати Україну так званою «третьою» країною, сьогодні є, як мінімум, неприпустимим та несправедливим. Держава, українці вже довели свою відданість європейським цінностям та нині перебувають у форпості їх захисту в протистоянні агресії Росії.

Цього ж тижня у Брюсселі пройшла щорічна конференція послів Європейського Союзу, які є главами 140 представництв (або делегацій) Спільноти у країнах світу та при міжнародних організаціях. Включно й з Україною. Цей традиційний захід, який проводиться наприкінці літа, але ще до початку нового політичного сезону, є приводом, аби «звірити годинники» зовнішньої політики Євросоюзу та надання послам ЄС дороговказів для подальшої роботи у третіх країнах.

Федеріка Могеріні
Федеріка Могеріні

Очолювала конференцію Верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки, якою нині є італійка Федеріка Могеріні. Її цьогорічний виступ перед послами містив загальні тренди європейської та світової дипломатії, але не містив критичних тез, зокрема, щодо України.

Могеріні згадала актуальні виклики для ЄС у світі, включаючи тероризм, нерегулярну міграцію, вихід Великої Британії. На відміну від не дуже доречного дискурсу президента Єврокомісії Жана-Клода Юнкера, який також виступив перед послами.

РАСМУССЕН РОЗКРИТИКУВАВ ЗАЯВУ ЮНКЕРА 

Деякі тези, озвучені досвідченим люксембурзьким політиком, одразу підхопили російські ЗМІ й перетворили на предмет для антиукраїнської спекуляції в Росії та, відповідно, отримали реакцію на дипломатичному рівні в Україні.

Юнкер
Жан-Клод Юнкер

Зокрема, Юнкер відзначив, що його «друг Президент України Петро Порошенко» заявив, що наша держава є складовою (насамперед не формально офіційно, але у ціннісному вимірі) ЄС і НАТО. Натомість президент Єврокомісії піддав сумніву такі європейські і євроатлантичні прагнення і перспективи Києва.

Представник України при ЄС Микола Точицький звернувся листом на адресу керівництва Єврокомісії за роз'ясненням з приводу висловлювань президента Єврокомісії Жана-Клода Юнкера під час щорічної конференції послів ЄС в Брюсселі. Точицький привернув увагу до фактичних слів Президента України Петра Порошенка, який, виступаючи з нагоди 26-річниці Незалежності України, відзначив незмінний стратегічний курс України на інтеграцію до європейських та євроатлантичних структур, та висловив занепокоєння, що слова президента Єврокомісії були широко використані російськими пропагандистськими ЗМІ в інформаційній кампанії, спрямованій на дискредитацію України та євроінтеграційного курсу нашої держави.

Відтак, таке тлумачення з боку Юнкера європейських перспектив України саме напередодні набуття у п'ятницю чинності нашої асоціації є, як мінімум, не дуже коректним.

Андерс Фог Расмуссен
Андерс Фог Расмуссен

Оперативно відреагував на таку неоднозначну позицію Юнкера також і друг України, екс-генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен. Він, наголосив, що президент Єврокомісії своїми словами «відштовхує» країни, які шукають своє європейське майбутнє.  

УКРАЇНЦІ ЯК ПОРЯТУНОК ДЛЯ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ

Водночас така позиція очільника Єврокомісії не може розглядатися, як недружня. В офіційній стратегії, програмі Юнкера на цьому посту заявлено, що до 2019 року жодна з країн (а це насамперед, кандидати із Західних Балкан) не стануть членами ЄС. Україні ж, незважаючи на прагнення нашої найбільш європейської оптимістичної нації, у найближчі роки статус навіть «кандидата у кандидати» не світить. Але це означає лише той чинник і стимул, що європейські реформи, заради утвердження європейської і демократичної держави, треба продовжувати. І формат асоціації, ця найбільш амбітна угода із Європейською спільнотою є достатнім, щоб рухатися далі на європейському шляху.

Більше того, українці вже сьогодні є однією із найсильніших і чисельніших європейських народів. Можливо, це було б не дуже коректним стверджувати, але серед європейців дедалі частіше доводиться чути, що саме українська європейська 45-мільйонна нація може врятувати Європу в умовах міграційної кризи та небажання деяких представників інших континентів інтегруватися до європейських суспільств.

Фото: @twitter.com/DefenceU
Фото: @twitter.com/DefenceU

Україна, наші патріоти нині перебувають у форпості, на передовій захисту європейських і євроатлантичних цінностей, відбиваючи російську агресію. Ми платимо кров'ю наших найкращих воїнів за стабільну і безпечну Європу. На жаль, не всі тут це чітко усвідомлюють і розуміють.

Андрій Лавренюк, Брюссель

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-