У ЄС пропонують оновити угоду про контроль над озброєннями через дії РФ

У ЄС пропонують оновити угоду про контроль над озброєннями через дії РФ

Укрінформ
Міністри закордонних справ 14 країн Європейського Союзу підтримали перезапуск контролю над звичайними озброєннями у Європі і закликали розпочати новий діалог щодо цієї угоди.

Про це йдеться у спільній заяві, оприлюдненій на сайті МЗС Німеччини.

"Ми, міністри закордонних справ Республіки Австрії, Королівства Бельгії, Республіки Болгарії, Чеської Республіки, Фінляндії, Французької Республіки, Федеративної Республіки Німеччина, Італійської Республіки, Королівства Нідерландів, Королівства Норвегії, Словацької Республіки, Королівства Іспанії, Королівства Швеції і Швейцарської Конфедерації глибоко стурбовані триваючими порушеннями норм порядку європейської безпеки. Через низку тривожних подій в останні роки, включаючи незаконну анексію Криму Російською Федерацією і подальшу тривалу кризу на Сході України, ми вважаємо, що існують серйозні сумніви в майбутньому безпеки на основі співробітництва на нашому континенті", - йдеться у документі.

Як наголосили міністри, чинний режим контролю над озброєннями розпадається, оскільки Росія більше не має наміру реалізовувати Договір про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ), який з 1990 року гарантував ліквідацію десятків тисяч важких систем озброєнь у Європі.

Оскільки безпекова ситуація у Європі дедалі більш нестабільна, існує нагальна потреба поновити стратегічну стабільність, стриманість, передбачуваність і перевірку прозорості і скорочення військових ризиків, наголошують міністри.

"Віденський документ ОБСЄ (Про заходи зміцнення довіри і безпеки) має бути грунтовно оновлений, а деякі положення договору про Відкрите небо повністю не виконуються. Ці документи підтримують один одного і мають бути посилені", - наголосили глави МЗС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-