Фейгін пояснив свою позицію щодо висловлювань про обмін Сущенка

Фейгін пояснив свою позицію щодо висловлювань про обмін Сущенка

Укрінформ
Захисник неправомірно затриманого в Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка Марк Фейгін вважає правильним обговорення можливостей, варіантів обміну політв'язнів вже на ранніх стадіях процесу.

Про це він розповів кореспондентові Укрінформу.

«У зв'язку з тим, що за поспішність висловлювань з приводу можливого обміну Сущенка мене критикують не лише російські чиновники, а й українські, хочу знову роз'яснити, нагадати свою позицію з цього приводу», - пояснює Фейгін.

Перш за все, він хоче підкреслити, що сам часто і багатьох критикує, і тому конструктивно ставиться до критики на свою адресу: «Іноді цей погляд зі сторони допомагає побачити мені якісь слабкості в моїй позиції. І я вдячний за це».

Але що стосується обговорення можливостей, варіантів обміну Романа Сущенко (як і інших українських політв'язнів в Росії), то Фейгін впевнений, що це необхідно: «Нагадую, у випадку з політично мотивованими процесами в Росії подібне обговорення обміну, причому ще на ранніх стадіях, є неминучим. Процесуальна частина, звичайно, важлива. Але вона з огляду на зумовленість остаточного рішення відіграє допоміжну роль. Тим більше у випадку з засекреченою справою, як у Сущенко. Адже тут навіть заборонено представити публіці докази невинності».

Адвокат вказує, що в такій ситуації врятувати підзахисного можна тільки обміном. А обмін передбачає потужну політичну складову. «Так, у відомому сенсі, кажучи про обмін, я провокую ситуацію - на рух, на якесь її розвиток, на висновок обговорення проблеми у вищі політичні сфери... До речі, в цьому сенсі хотів би підкреслити, що у випадку з затриманням двох дезертирів з Криму українська сторона майже відразу заявила, що вони увійдуть в «обмінний фонд». Логічна та прагматична позиція», - резюмує Фейгін.

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка всупереч міжнародним правилам затримали 30 вересня в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою.

7 жовтня йому було пред'явлено звинувачення в шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. В ГУР МОУ спростували цю заяву, зазначивши, що воно не відповідає дійсності.

27 жовтня Мосміськсуд відхилив апеляцію на утримання Сущенка під вартою. Чинний термін утримання його під вартою закінчується 1 грудня. Засідання суду щодо продовження арешту пройде 28 листопада.

Роман Сущенко працює в Українському національному інформаційному агентстві «Укрінформ» з 2002 року, а власним кореспондентом у Франції - з 2010 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-