Посольство РФ у Києві пікетували на підтримку Сущенка й Семени

Посольство РФ у Києві пікетували на підтримку Сущенка й Семени

Оновлено
Укрінформ
Біля посольства РФ у Києві відбулася акція-перфоманс "Росія поставила на конвеєр розправи над українськими журналістами" на підтримку українських журналістів Миколи Семени, Романа Сущенка, Анни Андрієвської та Андрія Клименка, проти яких Росія відкрила кримінальні справи за надуманими обвинуваченнями.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, біля російської амбасади у Києві зібралося близько 50 активістів, представників правозахисних організацій, колег затриманого у Москві власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка, які вимагають від Росії закрити сфабриковані справи проти українських журналістів. Акція приурочена до Міжнародного дня ООН за припинення безкарності за злочини проти журналістів. Організатори акції - Центр інформації про права людини та Центр громадянських свобод.

"Російська Федерація послідовно згортає свободу слова, в тому числі і на окупованих нею територіях. І подекуди ця свобода слова згортається до рівня тюремної камери, і все більше і більше українських журналістів ризикує там опинитися", - сказала голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук.

Вона нагадала, що після анексії Криму до Кримінального кодексу РФ була внесена стаття 280.1. Це стаття, за якою були порушені кримінальні справи в Криму проти українських журналістів Андрія Клименка, Анни Андрієвської та Миколи Семени.

"Ця стаття передбачає 5 років позбавлення волі за публікації журналістів, в яких вони дають таку саму оцінку, як і Генеральна асамблея ООН у березні 2014 року, яка назвала анексію Криму міжнародним злочином і порушенням норм міжнародного права", - наголосила вона.

Говорячи про незаконне затримання і порушення кримінальної справи проти журналіста Укрінформу Сущенка, голова правління Центру громадянських свобод заявила, що справа проти нього за обвинуваченням у шпигунстві "абсурдна" і "шита білими нитками".

Учасники перформансу показали своєрідний конвеєр, як фабрикуються в Росії справи проти українських журналістів. Група людей в імпровізованих масках у вигляді обличчя російського президента Володимира Путіна та з табличками на грудях з написами назв правоохоронних структур РФ - "суд", "прокуратура", "слідчий комітет" - вишикувалися у шеренгу, тримаючи в руках великі папки, які символізують кримінальні справи проти журналістів. Ці папки учасники акції "шили" білими нитками - як символ незаконності і порушення прав українських журналістів. Друга шеренга, це переважно колеги незаконно затриманого у Москві Сущенка, тримала в руках аркуші з його зображенням і закликом до його звільнення. Учасники акції вимагають від РФ закрити всі справи проти українських журналістів і відпустити Сущенка й Семену. 

"Ми кажемо, що є ціла країна, яка робить злочини проти українських журналістів, і це вже не поодинокі випадки, почався певний конвеєр справ проти журналістів з України. І сьогодні, під час такої театралізованої акції - театру абсурду, ми показали, які абсурдні ці справи, що вони шиті білими нитками і, що насправді там немає ніякого судочинства, бо за всім стоїть одна людина, і вона на сьогодні уособлювала і ФСБ, і Роскомнадзор, і Слідчий комітет, і прокуратуру, і суд", - наголосила голова Центру інформації про права людини Тетяна Печончик.

У свою чергу, заступник генерального директора Українського національного інформаційного агентства "Укрінформ" Марина Сингаївська закликала представників ЗМІ до солідарності та попросила сприяти визволенню Сущенка та Семени, вимагати від РФ припинення незаконно порушених справ проти колег-журналістів. "Потрібно, щоб на кожній прес-конференції Путіну ставили запитання: "Коли ви звільните незаконно затриманих українських журналістів?" - сказала вона.

Як повідомляв Укрінформ, Московський суд заарештував Сущенка до 30 листопада 2016 року, а 7 жовтня йому було висунуто обвинувачення в шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України, проте в ГУР МОУ спростували цю заяву, зазначивши, що вона абсолютно не відповідає дійсності. Сущенко працює в Українському національному інформаційному агентстві "Укрінформ" з 2002 року, а власним кореспондентом у Франції - з 2010 року. 27 жовтня Мосміськсуд відхилив апеляцію на утримання Сущенка під вартою.

19 квітня 2016 року так званий прокурор Криму Наталія Поклонська заявила про порушення кримінальної справи проти кримського журналіста Миколи Семени за публікацію в ЗМІ "сепаратистської" статті. Під час обшуку у журналіста силовики вилучили два ноутбуки та інші носії інформації. Після допиту його відпустили під підписку про невиїзд. 28 квітня Семену викликали на черговий допит, за підсумками якого кримського журналіста перевели в статус обвинуваченого.

Фото: Оксана Ускова, Віталій Сич, Павло Багмут, Євген Любімов

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-