Фейгін розповів, як буде оскаржувати рішення про утримання Сущенка під вартою

Фейгін розповів, як буде оскаржувати рішення про утримання Сущенка під вартою

Укрінформ
Адвокат неправомірно затриманого в Москві кореспондента Укрінформу Романа Сущенко Марк Фейгін розкрив деякі подробиці судового засідання, яке відбудеться в четвер.

Про це він розповів в ексклюзиві Укрінформу.

«Буде розглядатися апеляційна скарга про запобіжний захід. Хочу підкреслити, що в четвер буде розбиратися не питання по суті обвинувачення, а суто процесуальні питання, порушення, що мали місце при затриманні та призначення утримання під вартою», – говорить Фейгін.

Зокрема, за його словами, не було достатньої консульської підтримки; є сумніви в обґрунтованості затримання, оскільки наслідком не представлено достатньо даних, що підтверджують вчинення інкримінованих дій; схоже на те, що не дотримані передбачені КПК тимчасові норми щодо затримання, доставки в приміщення органів і складання протоколу.

«За законом з моменту доставлення до моменту складання протоколу має пройти не більше трьох годин. І в папері зазначено, що Сущенко був доставлений о 19:40, а протокол складено в 21:45. Однак є й інші свідчення, що він був затриманий у 17:40 і доставлений у слідчий комітет через нетривалий час. Тобто є обґрунтована підозра у грубому порушенні, тому що КПК невблаганний: три години на складання протоколу і не більше! Інакше з'являються питання, а що так довго робили ті, хто затримували. Може бути, що фальсифікували докази?» - запитує адвокат. При цьому, за його словами, з самого початку у Романа Сущенка відібрали годинник, так що він не міг контролювати те, що відбувається в часі. У Росії це, виявляється, поширена практика.

Фейгін нагадав, що у Романа Сущенко є в Москві родич, двоюрідний брат. Тому є гіпотетична можливість змінити запобіжний захід на домашній арешт: «Нам буде непросто домогтися такого рішення, оскільки інкримінується важка стаття. Але ми будемо працювати, надаючи свідчення здійснених порушень».

Нагадаємо, власного кореспондента Укрінформу Романа Сущенка з порушенням всіх міжнародних правил 30 вересня затримали в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. Сущенко утримують в СІЗО «Лефортово».

Як повідомлялося, Московський суд заарештував журналіста Укрінформу Романа Сущенко до 30 листопада, а 7 жовтня йому було пред'явлено звинувачення в шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України, проте в ГУР МОУ спростували цю заяву, зазначивши, що воно абсолютно не відповідає дійсності. Сущенко працює в Українському національному інформаційному агентстві «Укрінформ» з 2002 року, а власним кореспондентом у Франції з 2010 року.

Раніше Фейгін повідомив, що 27 жовтня о 10:10 в Мосміськсуді, в залі 327 розпочнеться засідання з розгляду апеляційної скарги захисту щодо запобіжного заходу Сущенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-