Комітет захисту журналістів вимагає від Росії звільнити Романа Сущенка

Комітет захисту журналістів вимагає від Росії звільнити Романа Сущенка

Укрінформ
Російська влада повинна негайно звільнити українського журналіста Романа Сущенка, заявила після проведення власного розслідування ситуації впливова міжнародна організація Комітет захисту журналістів (Committee to Protect Journalists, CPJ).

Відповідна заява розміщена на офіційному сайті Організації

"Якщо російська влада має хоча б якісь докази на підтвердження своїх заяв, що Роман Сущенко є шпигуном, або щось інше, що суперечить тому, що він є журналістом у відпустці, нехай вони оприлюднять це без затримки", - наголосила з цього приводу координатор Програми по Європі і Центральній-Азії Комітету захисту журналістів Ніна Огнянова.

"Ми закликаємо Росію звільнити Романа Сущенка й припинити карати українських журналістів через напружені відносини між урядами Росії і України", - заявила представник міжнародної організації.

Комітет захисту журналістів, штаб-квартира якого розміщується в Нью-Йорку, зайнялася справою арешту кореспондента Укрінформу Романа Сущенка в Росії після журналістського звернення до них Укрінформу.

У заяві, опублікованій CPJ в ніч на середу, докладно описується ситуація з посиланням на різні відкриті джерела на підтвердження об'єктивності оцінки.

Далі наводиться переклад матеріалів дослідження, проведеного Організацією.

Як повідомив на своєму сайті російський тижневик "Аргументи і факти", співробітники російських спецслужб затримали Сущенка 30 вересня в Москві після його прибуття з Парижа. За інформацією його роботодавця (Укрінформу – ред.), журналіст приїхав до Росії у відпустку та планував відвідати там родичів. Про його арешт нікому не було повідомлено, поки Громадська спостережна комісія, російська група із захисту прав людини, не помітила його під час візиту 2 жовтня до слідчого ізолятора Лефортово в Москві, повідомив український телеканал 24 TV. До сьогоднішнього дня (вівторка – ред.) Сущенку не було дозволено зустрічатися зі своїм адвокатом, Марком Фейгіним, лише сьогодні вони змогли поспілкуватися протягом 15 хвилин, повідомляє новинний сайт "Українська правда". За повідомленнями ЗМІ, станом на ніч вівторка за московським часом, українському консулу не дозволили зустрітися з журналістом.

Прес-служба ФСБ заявила в понеділок, що Сущенко є співробітником розвідки Міністерства оборони України і перебував у Росії "для збору секретної інформації про діяльність російських військових та національної гвардії", що "може нашкодити обороноздатності Росії, якщо відбудеться витік інформації за кордон". ФСБ заявила, що порушила кримінальну справу стосовно нього за статтею 276 Кримінального кодексу за шпигунство, і що слідство у справі триває.

Лефортовський районний суд Москви заявив, що прийняв рішення про попереднє утримання Сущенка під вартою протягом двох місяців, поінформувало в понеділок фінансоване урядом США Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода.

За повідомленням новинного сайту Vector News, українська Воєнна розвідка відкинула звинувачення російських спецслужб, наголосивши, що "інформація ФСБ не відповідає дійсності". Укрінформ також відкинув звинувачення у шпигунстві як брехливі та назвав арешт "спланованою провокацією". Агентство називає Романа Сущенка "журналістом з багаторічною бездоганною професійною репутацією". За словами колег журналіста, який працював в якості кореспондента Укрінформу Парижі з 2010 року, Роман Сущенко висвітлював події у Франції, такі як місцеві вибори, офіційні зустрічі, пов'язані з Україною і Європейським Союзом, а також барв інтерв'ю у українських чиновників, які відвідують Париж.

Як зазначила у вівторок "Українська правда" на своєму Твітері, представник з питань свободи ЗМІ в ОБСЄ Дуня Міятович звернулася до російської влади за додатковою інформацією та вимогою про звільнення Романа Сущенка.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін, який перебуває цього тижня в Страсбурзі, обговорить справу журналіста в Раді Європи, зазначила речник міністерства. В окремій заяві у понеділок Укрінформ повідомив, що український МЗС назвав арешт Сущенка "ще одним кроком у цілеспрямованій політиці Російської Федерації використання українців, які опиняються в руках її органів влади, у якості політичних заручників у своїй гібридній агресії проти нашої держави".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-