Сущенка в РФ позбавляють права на захист - Фейгін

Сущенка в РФ позбавляють права на захист - Фейгін

Укрінформ
Власного кореспондента Укрінформу Романа Сущенко, який був затриманий і заарештований на два місяці в Москві, позбавляють права на захист.

Про це заявив адвокат журналіста Марк Фейгін в ефірі «112 Україна».

«Я особисто приніс у слідче управління свою заяву про вступ у справу і відповідний ордер в СІЗО, то перешкод не повинно бути. Оскільки я маю розпочати негайно забезпечувати захист свого підзахисного. Зокрема, йому було обрано запобіжний захід у вигляді арешту, я ж повинен його негайно оскаржити. Значить його позбавляють права на захист», - сказав Фейгін.

Він пояснив, що слідчий не передав допуск до Сущенка в СІЗО, як того вимагає Кримінальний процесуальний кодекс. "Оскільки справа містить державну таємницю, то тут вимога КПК передбачає, що він повинен цей допуск передати в СІЗО. Проблема полягає в тому, що вони в одному будинку сидять. СІЗО "Лефортово" та слідче управління ФСБ – це одна будівля. І вони зазвичай це роблять протягом кількох годин максимум. По суті, КПК дає йому право давати триденну письмову відповідь», - зазначив адвокат.

Водночас, за його словами, законних перешкод для того, щоб забезпечити право журналіста на захист немає. «Тому ця справа, що не дали команду, не прийнято рішення, допускати не допускати... Він у заморозці, тому що з ним, мабуть, проблеми. Якщо б він від мене негайно відмовився, то мене б одразу ж пустили. В даному випадку, мабуть, домовленостей не досягнуто. Вони розуміють, що якщо я прийду до свого підзахисного, то ситуація може кардинально змінитися, і ми дізнаємося багато чого такого, чого не хочуть, щоб було оприлюднено", - розповів Фейгін.

Як повідомляло агентство, власного кореспондента Укрінформу Романа Сущенка в порушення всіх міжнародних правил затримали у Москві в п'ятницю, 30 вересня, і звинуватили в шпигунстві, заявивши, що він є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. В ГУР заявили, що звинувачення ФСБ абсолютно не відповідає дійсності.

Московський суд заарештував Романа Сущенка до 30 листопада. Його адвокату Марку Фейгіну, незважаючи на всі спроби, не вдалося в понеділок потрапити до свого підзахисного, крім того до журналіста не пускають консула.

Міжнародні організації, МЗС країн, міжнародна і європейська федерації журналістів закликали Москву звільнити Сущенка.

Роман Сущенко працює в Українському національному інформаційному агентстві "Укрінформ" з 2002 року, а власним кореспондентом у Франції - з 2010 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-