Кременецька фортеця існувала вже у Х столітті - археологи

Кременецька фортеця існувала вже у Х столітті - археологи

Укрінформ
На Замковій горі у Кременці тривають археологічні розкопки. У вчених вже є кілька цікавих артефактів та припущення, що кременецька фортеця існувала вже у Х столітті.

Про це повідомляють "Новини Тернопільщини". 

"У ході розкопок було виявлено ряд цікавих артефактів, додатково результати дослідження дозволяють припустити твердження про те, що кременецька фортеця існувала вже у Х столітті", - зазначили у Кременецько-Почаївському історико-архітектурному заповіднику.

Розкопки біля замку завершаться 28 серпня, а науковий звіт заповідник отримає 30 грудня. Наразі ж основним завданням науковців є визначення первісного рівня земляної поверхні біля Замкової криниці та дослідження виявлених первісних мурувань.

Нагадаємо, що найдавніша літописна згадка про місто Кременець датується 1227 р. і пов’язана з битвою волинського князя Данила Романовича з уграми, що відбулася під стінами міста.

Уже в домонгольську добу в Кременці були міцні фортифікації, що складалися, очевидно, із земляних валів та дерев’яних стін. На початку 1241 р. їх не зуміли здобути орди Батия, у 1254 р. – хана Куремси. У 1259 р. на вимогу монголів оборонні споруди Кременця русини демонтували.

Фото: zamkovyi.livejournal.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-