Порада туристу: Книги про подорожі та їх екранізації

Порада туристу: Книги про подорожі та їх екранізації

Укрінформ
Пропонуємо вашій увазі варіант відпочинку на вихідні, або просто – останній список із серії «Книги про подорожі».

Укрінформ закінчив підбірку книг про подорожі. Цього разу ми склали список книг, які були екранізовані. Тут зібрані фільми, зняті як наприкінці 20 століття, так і новинки, що вийшли в минулому році.

«У дорозі» – Джек Керуак

Книга оповідає про подорожі Джека Керуака і його близького друга Ніла Кессіді, на території Сполучених Штатів Америки і Мексики.

Книга була написана в 1951 році, і в той час, коли рукопис неодноразово відкидалася видавцями, Керуак активно редагував і доповнював роман аж до його публікації в 1957 році видавництвом Viking Press. Незважаючи на негативну реакцію критиків, роман став бестселером і приніс Керуаком визнання як автора, згодом, утвердившись у статусі класики американської прози. Роман включений у списки «100 кращих англомовних романів з 1923 по 2005 рік» за версією Time, «100 книжок століття» за версією Le Monde, «200 кращих книг за версією BBC», і «100 найвидатніших романів усіх часів» за версією The Observer.

Френсіс Форд Коппола отримав права на екранізацію роману, фільм вийшов у 2012 році. У книзі і фільмі немає нічого неймовірного і чарівного, чого хочеться отримати від історії про подорож. У книзі багато думок, які виникають під час нових подій і нових зустрічей автора, а також оргії і пияцтва... Радимо почати саме з книги.

У головних ролях: Сем Райлі, Гаррет Хедлунд, Кірстен Данст, Крістен Стюарт та інші.

«Їсти, молитися, кохати» – Елізабет Гілберт

«...Один рік з життя жінки в подорожі по Італії, Індії та Індонезії в пошуках ВСЬОГО». Мемуари авторки, яка описує свою подорож після розлучення з чоловіком і її відкриття під час цієї поїздки. Це, мабуть, одна з кращих книг про подорожі і її екранізація. Історія сповнена барв, подій, вражень і любові.

Права на екранізацію були придбані компанією Columbia Pictures. Однойменний фільм з Джулією Робертс у головній ролі вийшов у 2010 році.

Гілберт також написала книгу-продовження «Законний шлюб», яка оповідає про життя Елізабет через чотири роки після подій книги «Їсти, молитися, кохати».

Книга дійсно настільки гучна, що на неї є «відповідь» з чоловічого боку. А саме книга Ендрю Готтліба «Пити, грати, кохатися». Студія Warner Bros. придбала права на екранізацію цієї книги.

«Навколо світу за вісімдесят днів» – Жюль Верн

Популярний пригодницький роман французького письменника Жуля Верна, що оповідає про подорож ексцентричного і флегматичного англійця Філеаса Фогга і його слуги-француза Жана Паспарту навколо світу, початому в результаті одного парі. Фогг побився об заклад, що зуміє обігнути земну кулю з заходу на схід в термін не більше 80 днів. Подорож Фоґґа починається в Англії, а далі він відправляється у Францію, Італію, Єгипет, Індію, Китай, Японію і Америку. По дорозі Фоггу зустрічається безліч небезпек.

Знаменитий роман був екранізований американськими студіями тричі: в 1956-м,1989-му і 2004-му роках. В останньому знялися Джекі Чан і Арнольд Шварценеггер.

«Щоденник мотоцикліста» – Ернесто Че Гевара

Книга знаменитого революціонера і громадського діяча Ернесто Че Гевари (1928-1967), що став однією з культових політичних фігур нашого часу, присвячена його подорожі з другом Альберто Гранадо по країнах Латинської Америки на початку 50-х років минулого століття.

Два друга подорожують під виглядом відомих медиків, хоча Гевара ще не закінчив медичний університет, а Гранадо — хімік. Мета першого з них — це враження, авантюра подорожі, у другого більш прагматична мета — переспати з усіма жінками Латинської Америки. Тут Че Гевара показується не як революціонер, а, в першу чергу, як людина, зі своїми переживаннями і сподіваннями. Історія, в першу чергу, про дружбу, про життя простих латиноамериканців і про те, як під впливом побаченого у Че Гевари зароджуються основи його революційної ідеології.

Також був знятий роад-муві режисера Вальтера Саллеса про молодого Ернесто Гевару, мандруючого по Південній Америці в компанії свого друга Альберто Гранадо. Сам 80-річний Альберто Гранадо з'являється в одній з фінальних сцен фільму. Сценарій фільму заснований на щоденниках Че Гевари (Notas de viaje) і Гранадо (Con el Che por America Latina). Фільм отримав безліч нагород і номінацій, серед яких призи Каннського кінофестивалю, премія «Оскар», премії Британської кіноакадемії та інші.

«Франція. Рік у Провансі» – Пітер Мейл

Книга для справжніх романтиків і тих, хто не раз замислювався над тим, щоб залишити все і поїхати жити далеко від галасливого міста. Герої цієї книги, купили в Провансі старий фермерський будинок і почали в ньому нове життя. Нелегкі випробування чекали головних героїв, починаючи зі спроб освоїти місцевий діалект і кінчаючи продовженим на цілий рік ремонтом. Ця книга стала справжнім бестселером. За підсумками British Book Awards «Рік в Провансі» був названий Кращою Туристичною Книгою 1989 року, а Пітер Мейл — Кращим Автором 1992 року.

«Рік у Провансі» був екранізований в якості телесеріалу в 1993 році з Джоном Тоу в головній ролі.

Також у автора є безліч інших книг про подорожі, зокрема про францію: «Пригода на мільйон», «По сліду Сезанна», «Ще один рік в Провансі», «Франція: подорож з виделкою і штопором», «Хороший рік»  та інші.

Роман Пітера Мейла "Хороший рік" став основою для однойменного фільму 2006 року. Режисер картини — Рідлі Скотт, у головній ролі — Рассел Кроу.

«Довгий шлях навколо землі» – Чарлі Бурман і Юен МакГрегор

Улітку 2004 року відомі актори і хороші друзі Чарлі Бурман і Юен МакГрегор завершили навколосвітню подорож на своїх BMW R 1150 GS Adventure, на яких вони об'їздили навколо Земну кулю. Книга захоплююча, написана зрозумілою мовою, сповнена фактів і справді допоможе дізнатися багато нового. У книзі описані враження двох англійців, які побували в країнах Євразії. Герої також побували в Україні, і вас дуже здивують факти про нашу країну, які описані в книзі. Більш того, дуже цікаво, що думають наші «сусіди» про нас, а ми про них.

Під час цієї подорожі відбувалися зйомки усієї мандрівки, після чого в світ вийшов однойменний серіал, який показували і в Україні. Кожна серія триває 40-50 хвилин.

«Рік Зайця» – Арто Паасілінна

Роман фінського письменника, написаний у 1975 році, який за китайським гороскопом вважався роком Зайця. Роман був перекладений на 20 мов. Це найчитаніший роман Арто Паасілінна. У 1994 році книга увійшла в список представницьких книг, складений ЮНЕСКО. Примітно, що це одна з шести фінських книг, які увійшли в список.

За сюжетом журналіст Каарло Ватанен, повертаючись влітку з відрядження зі своїм другом-фотографом, підбирає травмованого зайченя, що потрапив під автомобіль. Ватанен раптово вирішує попрощатися зі своїм колишнім життям і починає захоплюючу подорож по Фінляндії в компанії з зайцем.

Роман був екранізований двічі. У 1977 році фінським режисером Рісто Ярва, а в 2006 році – французом Марком Рив'єром під назвою «Заєць Ватанена».

«Назустріч дикій природі» і «У розрідженому повітрі» – Джон Кракауер

«Назустріч дикій природі» - дослідження-біографія життя Крістофера Маккендлесса. Крістофер зростав у благополучній родині, проте мав конфлікти з батьками. Після закінчення університету, він жертвує на благодійність $24 000, даних сім'єю для оплати навчання, й відправляється у путь, відрікаючись від багатства і кар'єри. Кріс подорожує пішки та автостопом по США, а потім відправляється на Аляску. На Алясці він поселяється в старому покинутому автобусі недалеко від меж національного парку Деналі. Він живе в диких умовах, займаючись полюванням і збиранням. За однією з версій, в результаті фатальної помилки Кріс отруюється насінням диких рослин і болісно помирає від слабкості і виснаження організму.

Книга була опублікована в 1996 році і за версією "Нью-Йорк Таймс" була бестселером протягом двох років. За мотивами цієї книги режисер Шон Пенн у 2007 році зняв фільм «У диких умовах», після якого про історію Крістофера Маккендлесса дізнався весь світ.

«У розрідженому повітрі» присвячена трагедії комерційної експедиції на Евересті, коли загинуло п'ятеро учасників-альпіністів, включаючи керівника — Роба Холу, та іншої комерційної експедиції, де загинув її керівник Скотт Фішер.

Джон Кракауер за завданням журналу Outside став учасником експедиції на Еверест у травні 1996 року, яку організовувала новозеландська компанія «Консультанти з пригод» на чолі з Робом Холом. Роб Хол і Скотт Фішер з компанії «Гірське Божевілля» вирішили об'єднатися під час сходження на Еверест, однак допустили багато помилок. У книзі Джон Кракауер засуджує комерціалізацію Евересту, а також наводить факти загибелі експедиції індо-тибетської прикордонної служби, які піднімалися того ж дня з боку Тибету.

Одним з винних у трагедії Джон Кракауер вважає Анатолія Букреєва. У 1997 році Анатолій Букрєєв у співавторстві з Вестоном Де-Уолтом написав книгу «Сходження. Трагічні амбіції на Евересті», де навів свою думку про повну непідготовленість обох експедицій і нерозсудливість їх загиблих керівників, а також відповів на звинувачення Кракауэра. Треба зауважити, що точка зору Кракауэра на трагедію була негативно сприйнята світовою професійною спільнотою, оскільки всі клієнти, які перебували в експедиції Букрєєва і були під його відповідальністю - вижили, в той час як основних втрат зазнала група, в якій ішов Джон Кракауер.

Книга Джона Кракауэра стала бестселером в США, а потім і в усьому світі. Журнал Тайм визнав її книгою року, а також очолив перше місце в списку бестселерів на думку журналу Нью-Йорк Таймс. Книга «У розрідженому повітрі» висувалася на Пулітцерівську премію.

За мотивами книги були зняті документальні фільми. У 1997 році знято художній фільм «Смерть у горах: Смерть на Евересті». Режисером фільму став Роберт Марковіц.

У 2015 році вийшов ще один фільм, знятий по цій книзі — «Еверест», режессером Бальтасаром Кормакуром.

«Сім років у Тибеті» – Генріх Харрер

Автобіографічна книга австрійського мандрівника і альпініста, описувані в ній події — спогади реального досвіду життя в Тибеті в 1944-1951 роках під час Другої світової війни і в перехідний період до вторгнення комуністичної армії Китайської Народної Республіки в Тибет у 1950 році.

Головний герой книги й одночасно її автор Генріх Харрер, оповідає про події, завдяки яким він, простий альпініст і спортсмен, став одним з найближчих друзів чотирнадцятого далай-лами. Книга переносить читача у світ тибетської повсякденності і культури, докладно описуючи спосіб життя тибетського народу і події, внаслідок яких Тибет, будучи вільною і незалежною державою, став китайською провінцією.

У 1997 році за мотивами цієї книги французьким кінорежисером Жан-Жаком Анно був знятий однойменний фільм. На відміну від книги, у фільмі збережена тільки загальна послідовність подій, багато подробиці були опущені, багато вигадано. Головну роль зіграв Бред Пітт.

«З Африки» – Карен Бліксен

Цей роман - спогад про довгі роки, прожитих Бліксен в Африці, про пригоди, небезпеки і, звичайно ж, людей, закоханих, як і вона сама, в цей дивний, неповторний, чарівний континент. Книга неодноразово висувалася на Нобелівську премію.

По ній Сідні Поллак зняв однойменний фільм, який отримав "Оскара" у п'яти номінаціях. Головну роль зіграла Меріл Стріп.

«Під покровом небес» – Пол Боулз

«Турист, як тільки куди-небудь приїжджає, відразу починає хотіти назад. А мандрівник... Він може і не повернутися».

Пол Боулз – перекладач, композитор і автор декількох книг, кращою з яких вважається «Під покровом небес». Роман оповідає про подорож американського подружжя в компанії одного їхнього приятеля по Північній Африці, серед пісків Сахари. Автор напрочуд тонко описує чужі для вихідців із заходу пейзажі та звичаї. Утім, книгу можна назвати і певним попередженням для відчайдушних шукачів пригод: тут описані і темні сторони подорожі, і те, як невеликі помилки призводять до непоправних наслідків.

Роман був екранізований режисером Бернардо Бертолуччі.

«Пляж» – Алекс Гарланд

Історія трьох молодих мандрівників, які здобули і втратили рай на землі, і знятий за нею фільм з Леонардо Дікапріо послужили причиною сплеску шаленої популярності Південно-Східної Азії. Зі знанням справи автор описує улюблені теми молодих ескапістів: подорож без планів і зворотних квитків, райський острів у теплих водах, легкі наркотики і удавана на перший погляд ідеальне співтовариство, що живе у відриві від звичної цивілізації на важкодоступному пляжі...

Пляж, що описується в книзі, зараз збирає натовпи туристів.

Режисер Денні Бойл, давній знайомий автора, екранізував «Пляж» у 2000 році. Головну роль зіграв Леонардо Дікапріо, за яку він у 2001 році отримав Премію «Золота малина» за найгіршу чоловічу роль.

«Дерсу Узала» – Володимир Арсеньєв

Незвичайна і глибока книга про людські стосунки між друзями, людиною і природою. Дерсу Узала - мисливець, людина тайги. Дерсу, супутник автора цієї книги, друг і вірний помічник мандрівника. За час своїх розвідувальних експедицій етнограф зібрав матеріали про природу тайги, про флору і фауну. Твір дуже корисний і пізнавальний у плані біології, зоології, географії, орієнтування на місцевості, погоди та багато іншого.

Роман був екранізований тричі: радянський фільм 1961 року режисера Агаси Бабаяна; радянсько-японський фільм 1975 року режисера Акіри Куросави; а також під назвою «Володимир Арсеньєв. Капітан тайги» 2011 року режисера Олександра Свєшнікова.

«Дика. Небезпечна подорож як спосіб знайти себе» – Стрэйд Шеріл

Прізвище автора цієї книги в перекладі з англійської означає "відхилитися від прямого курсу, бути втраченою, здичавіти, залишитися без матері чи батька". Шеріл Стрэйд дійсно відхилилася, заплутала і здичавіла: вона втратила матір, і їй нестерпно було жити без неї; вона зруйнувала свій шлюб, нестримно змінюючи чоловіка, якого любила; зв'язалася з наркоманом, від якого завагітніла. "Дика" - це дуже відверта, емоційна, мудра і надихаюча книга. Реальна історія молодої жінки, яка дійшла до самого краю, а потім кинула все і одна відправилася в небезпечну пішу подорож довжиною 1770 км, щоб знайти себе і почати нове життя.

З 15 липня 2012 року, протягом семи тижнів поспіль, книга очолювала Список бестселерів «Нью-Йорк Таймс».

Вихід екранізації популярного роману Стрэйд був анонсований на 5 грудня 2014 року, з Різ Уізерспун у головній ролі. Режисером фільму став Жан-Марк Валле. Візерспун придбала права на екранізацію, що належить їй і продюсеру фільму Бруне Папандреа, за кілька місяців до публікації книги. У жовтні 2013 фільм був запущений у виробництво.

«Автостопом по галактиці» – Адам Дуглас

Гумористичний фантастичний роман і перша книга однойменної серії. Ідея книги виникла у Адамса в Австрії, під час подорожі автостопом у Стамбул. Книга починається з того, що будинок головного героя Артура Дента намагаються знести для будівництва нової автодороги. Щоб зупинити знесення, Артур лягає перед бульдозером, після чого прибуває його друг Форд Префект. Форд розповідає Артурові, що є прибульцем з околиць Бетельгейзе, і що планують знищити планету Земля для спорудження гіперпросторової магістралі. Намагаючись врятуватися, друзі переміщуються на корабель інопланетної раси вогонів за лічені хвилини до того, як ті знищують Землю. За незаконне проникнення їх катують поезією вогонів (вважається однією з найгірших у Всесвіті), а потім викидають в космос, де їх підбирає корабель «Heart of Gold», вкрадений Зафодом Біблброксом. Разом з Трілліаном і роботом Марвіном Зафод розшукує легендарну планету Магратея.

У 2005 році, вже після смерті Адамса, роман був екранізований Гартом Дженнінгсом.

«Загубився в нетрях» – Білл Брайсон

Книга оповідає про похід Аппалачською стежкою (з Джорджії до Мен) автора зі своїм другом. Про свої враження він і написав «Загубився в нетрях» (також "Прогулянка по лісах"). Головний посил книги – «ніколи не пізно». Неважливо скільки тобі років, ти живий і тобі ще багато чого під силу.

Екранізація вийшла в 2015 році. У фільмі зіграли Роберт Редфорд, Емма Томпсон та інші. Режисером став Кен Квапіс.

«Експедиція «Кон-Тікі», «Від «Кон-Тікі» до «Ра» – Тур Хейєрдал

Книга норвезького мандрівника Тура Хейєрдала, що описує підготовку та здійснення експедиції на плоту «Кон-Тікі» в 1947 році по передбачуваному шляху переселення індіанців з Перу до Полінезії. Книга була написана за матеріалами експедиції, в тому числі за записами суднового журналу, щоденників погоди, за даними зразків флори і фауни, які учасники експедиції зібрали за час подорожі.

У книзі детально, крок за кроком, описується виникнення у Тура Хейєрдала теорії про заселення Полінезії перуанцями і спроби поділитися своєю теорією з вченими-етнографами. Подорож описано з неабиякою часткою гумору.

Книга, що вийшла в 1948 році, була розкуплена за 15 днів. Згодом вона була перекладена більш ніж на 70 мов світу.

Книга «Експедиція «Кон-Тікі» стала основою сценарію художнього фільму «Кон-Тікі», присвяченого експедиції Хейєрдала.

«Ра» — проект Тура Хейєрдала по перетину Атлантичного океану на папірусних човнах. Метою експерименту була демонстрація того, що стародавні мореплавці, зокрема, єгиптяни, могли здійснювати трансатлантичні переходи на вітрильних судах, використовуючи при цьому Канарську течію. Отже, згідно з його теорією, індіанці Мексики і Перу можуть бути нащадками не перейшовших через Берингову протоку племен, а тих, що припливли через Атлантику. Тур Хейєрдал знаходив спільне між пірамідами майя, архітектурою інків і єгипетськими пірамідами.

Перший човен, названий «Ра», спроектований за малюнками і макетами човнів Стародавнього Єгипту, була побудована з папірусу, видобутого на озері Тана в Ефіопії, і вийшла в Атлантичний океан від узбережжя Марокко 25 травня 1969 року.

Під час своїх експедицій Хейєрдал зняв документальний фільм.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-