Порада туристу: Як і на чому можна заощадити під час поїздки

Порада туристу: Як і на чому можна заощадити під час поїздки

Укрінформ
Укрінформ дає поради, як можна бюджетно подорожувати.

На носі вже літо і, якщо ви досі не почали планувати, то вже час. Економічна ситуація в країні «покращень» не віщує, гаманець заповнити вдалося не всім, а подорожувати так хочеться... Журналіст Укрінформу доклав зусиль максимально зібрати відомості про бюджетні подорожі та поділився власним досвідом. Усі запропоновані варіанти дійсно працюють і допомагають істотно заощадити витрати на поїздки.

Де переночувати безкоштовно? Або CouchSurfing та інші

Багато хто вже, напевно, знайомі з сервісом CouchSurfing. Для тих, хто не в «танку», коротко розповідаємо. Це такий Інтернет-ресурс, за допомогою якого можна знайти собі безкоштовний нічліг або проживання на визначений період у місцевого жителя. Багато хто, скоріше, подумає: «Та ну! Чого це я буду ночувати незрозуміло в кого, як якийсь пройдисвіт. Це нижче моєї гідності!», або щось у цьому дусі. Але, в Каучсерфінгу є такі переваги, з якими не зрівняється жоден готель чи хостел і навіть Airbnb (про який ми розповімо трохи пізніше).

CouchSurfing - це абсолютно безкоштовно!

Ви зупиняєтеся у місцевого жителя, який добре знайомий з містом і країною, який у 90% випадків і сам мандрівник і може вам чимось допомогти або щось порадити. Більше того, відбувається культурний обмін: ви дізнаєтеся про традиції та особливості різних народів. Найчастіше – це також і задушевні бесіди про пригоди, після чого може зав'язатися дружба. Адже хто знає, в якому куточку світу знаходиться та сама споріднена душа. Бували навіть випадки, коли таким чином знаходили собі супутника на все життя... Але зараз не про це.

У 50% випадків ваш каучсерфер зможе провести вам екскурсію по місту. Але він точно завжди вам порадить найкращі місця в місті і пояснить, як до них дістатися.

У 90% випадків вас завжди нагодують, і ви будете ситі. Пригостити вас можуть не просто вівсянкою або тостом з кавою, а чимось традиційним. Ви завжди можете запропонувати господарям навчити готувати що-небудь з вашої кухні, і натомість попросити їх про те ж. Деякі каучсерфери так і пишуть на своїх профілях, що готові навчити і будуть раді навчитися готувати нові страви.

У 10% випадків, а то й більш, у господарів є машина і вони з радістю пропонують вам нею скористатися, або ж пропонують вас кудись підкинути або повозити по місту. Те ж саме і з велосипедами.

Буває і так, що в той час, коли ви приїжджаєте до каучсерфера, у нього вже гостюють інші іноземці. Але хіба інтернаціональна тусовка – це не круто? У всякому разі, це точно щось новеньке і точно може запам'ятатися на все життя.

Більш того, ви завжди можете вибрати, у кого вам зупиниться. Наприклад, якщо ви побоюєтеся іноземців або маєте великі проблеми з іноземними мовами, зустрічаються випадки, коли каучсерфер виявляється вашим земляком. Це навіть може стати для вас великою перевагою, оскільки більшість сумує за домівкою і буде рада комусь з рідного краю.

Це дійсно величезний плюс, коли вибрати можна кого завгодно, і сам вибір дуже великий! Від викладача танців, йоги та фітнесу до місцевих музикантів і дизайнерів, від бізнесменів до політиків! Тут можна знайти відмінного професіонала, свого колегу, таким чином, відбувається ще й професійний обмін досвідом. Між іншим, ті самі викладачі танців із задоволенням вам проведуть майстер-клас. Забрати з собою «уроки» танців куди оригінальніше, ніж магнітик на холодильник.

Але вибір не обмежується тільки людьми, у яких ви зупинитеся, також можна вирішити в яких саме апартаментах ви будете жити. Це можуть бути не тільки маленькі квартирки або навіть одна знімна кімнатка, це можуть бути приватні будинки і навіть вілли! І, нагадаємо про пункт перший, все це абсолютно безкоштовно!

Зупинитися можна як самому, так і з другом або компанією, з дітьми або цілою родиною. Важливо лише зазначити, що шансів завжди більше у поодиноких мандрівників. Це не тому, що іноземці жадібні, а тому що просто у багатьох місць більше, ніж на одного, не вистачить. Але в разі чого, на одну ніч можна і розділиться по різних каучсерферах.

А ще місцеві можуть знати, де можна не****льно заробити, тільки ми вам нічого не казали. А також допомогти з візою, наприклад, вислати вам офіційне запрошення. Перевірено на власному досвіді. Про це ми теж не говорили, якщо що.

ДУЖЕ ВАЖЛИВО! Перед тим, як зупиниться у каучерфера, ви повинні обов'язково ознайомитися з його профілем. Обирайте ті профілі, де вже залишили відгуки інші мандрівники, і чим їх більше, тим краще. Так ви можете дізнатися про всі плюси та мінуси перебування саме у цього каучсерфера і точно бути впевненими в тому, що це надійна людина. Читайте уважно умови перебування каучсерферів. На своїх сторінках господарі завжди описують, скількох людей вони можуть прийняти, в яких умовах мандрівнику доведеться жити, як далеко або близько вони знаходяться від міста і т. д. Таким чином, ви підберете максимально зручне і комфортне житло для себе.

Тільки не кажіть, що безкоштовні житло, їжа, екскурсовод і трансфер вас не переконали у тому, що каучсерфінг може стати ідеальним варіантом для бюджетної подорожі. Хіба що, якщо ви інтроверт або любитель повного усамітнення. Хоча й такий варіант проживання в каучсерферів не виключений.

Аналоги Каучсерфінгу

Існують також «брати» цього сервісу. Деякі з них, можливо, зацікавлять більше конкретних мандрівників.

  • staydu.com – житло безкоштовно, за гроші або за роботу на місці — на вибір;
  • servas.org – спільнота допомоги один одному в подорожах, зупинитися можна на 1-2 дні;
  • warmshowers.org – більше розрахований на велосипедистів-мандрівників;
  • bewelcome.org – можна знайти житло, роботу і друзів.
  • helpx.net — робота за житло та їжу по всьому світу, більше розрахований на довгострокове перебування.

Як швидко знайти дешевий нічліг? Або Airbnb та інші

Є безліч ресурсів, на яких можна знайти шикарні апартаменти за смішні гроші. Вони давно вже склали величезну конкуренцію готелям і хостелам.

Найпопулярніший з них це Airbnb. Тут можна знайти відмінний будинок або розкішний пентхаус, в яких можна переночувати, наприклад, всього за 40 євро на добу. І при цьому вам ніхто і нічого не завадить. Тут також широкий вибір квартир і знімних кімнат. За допомогою Airbnb можна легко відчути себе парижанином, лондонцем, мадридцем, ньюйоркцем, та взагалі – ким завгодно!

Є також сайти, на яких господарі пропонують пожити у своїх будинках, взамін на те, що ви будете доглядати за їх господарством. Такий стиль поїздок більше підходить для тих, хто хоче пожити подовше. У ваші обов'язки можуть увійти: підтримка будинку в чистоті, догляд за рослинами і тваринами. Правда, реєстрація на таких сайтах платна. Але, якщо добре пошукати, то і на Airbnb можна знайти подібну пропозицію.

Наприклад:

  • mindmyhouse.com – 11 044 зареєстрованих домовласників і 5746 доглядачів. Вартість реєстрації — 20 доларів;
  • housecarers.com — вартість річної реєстрації — 50 доларів;
  • luxuryhousesitting.com – тут найбільше пропозицій по США, серед європейських країн зустрічається в основному Англія. Вартість реєстрації — 10 доларів.

Кемпінги

Варіант «намет» – ще ніхто не відміняв. Коли не вдалося знайти дах над головою, цим дахом може стати старий добрий друг – намет. У деяких країнах уже давно існують кемпінг-містечка, особливо в скандинавських, цей вид відпочинку розвивається настільки, що вже з'явилося таке поняття, як «глэмпинг». Це вид кемпінгу, який передбачає розкішний відпочинок на лоні природи. Але це вже не для бюджетного туриста.

Деякі з кемпінгів – платні. Тут на місці вам можуть видати саму палатку, на території може бути душова і туалет, загальна їдальня, наприклад, і т. д. Але, якщо вже зовсім критична ситуація, можна прокрастися і «заснути непоміченим». У деяких країнах дуже довіряють людям і вважають, що законослухняні громадяни планети» в силах самі підійти і заплатити відповідну суму без контролю і нагадувань. Що ж, у житті всяке буває, можна піти і на маленький «кримінал».

А розбити невеликий табір на відкритій «дикій» території взагалі не проблема. Головне будьте уважними в охоронюваних заповідних зонах. У деяких подібне забороняється і карається штрафами.

Допоможе швидко знайти місце для свого намету по всьому світу портал pitchplace.org.

Бюджетні авіаперельоти: як краще шукати

Лоукости – це наше все. Особливо, коли вони ще і проводять різні акції! Купити квиток всього за 10 євро стало більше, ніж реально. Ось вам список тих лоукостів, які літають у більшість країн світу і час від часу дарують хороші знижки. Важливо: не всі вони літають з України, але і ви не завжди будете продовжувати подорож звідси.

  • Ryanair: літає з Варшави, Кракова, Любліна, Вроцлава, Катовіце, Будапешта, куди можна легко дістатися на автобусі з України. Середня ціна квитка – 19-25 євро.
  • WizzAir: літає з Києва, але не по всій Європі. Якщо літати з інших європейських аеропортів, то кількість рейсів в інші країни збільшується в рази. Середня ціна квитка – 19-25 євро.
  • Norwegian: літає по всій Європі і в США. Мабуть, найкраще поєднання ціни та якості. Є рейси з Варшави і Кракова, куди можна легко дістатися на автобусі з Києва чи Львова. Середня ціна квитка — 19-30 євро.
  • ЕasyJet: літає по всій Європі. Багато дешевих рейсів з Кракова, куди можна легко дістатися на автобусі з Києва чи Львова. Середня ціна квитка — 45-60 євро.
  • Vueling Airlines: літає по всій Європі, є рейси з Києва. Дешеві перельоти тільки з Іспанії, дуже вигідно купувати квитки з Барселони в європейські країни. З Києва прямий переліт в Барселону обійдеться у 80-90 євро. Рейси з Барселони по Європі — 35 євро.
  • Iberia express: літає з Мадрида по всій Європі. Середня ціна квитка — 30 євро.
  • Volotea: літає в Іспанію, Францію, Італію та Грецію. Найближчі рейси з Кишинева (Молдова), куди можна дешево дістатися автобусом з Києва та Одеси. Середня ціна квитка — 19-29 євро.
  • 1time: літає тільки по Африці.
  • AirAsia: літає з Куала-Лумпур по всій Південно-Східній Азії - Таїланд, Індонезія, Філіппіни та багато інших.
  • AirChoiceOne: літає по Америці.
  • AirIndiaExpress: літає з Індії по країнах Азії та Сходу.
  • AirNorth: канадський лоукост. Відповідно до Канади з різних точок світу теж можна дешево дістатися.
  • AirSylhet: Перельоти між Європою, Середнім Сходом та Азією.
  • AllegiantAir: США, Канада і Мексика.
  • BangkokAir: Польоти в Таїланді, Камбоджі, Китаї, Лаосі, Мальдівах, Бірмі, Сінгапурі та В'єтнамі.
  • EvaAir: Азія, Європа, Китай та Америка.
  • Frontier Airlines: Місцеві перельоти в США, Мексиці і Алясці.
  • JetBlue: США, Пуерто-Ріко і Домінікана.
  • JetStar: Покриває Австралію і Нову Зеландію.
  • Southwest Airlines: США.

Це далеко не весь перелік бюджетних авіаперевізників, у світі їх існують сотні, деякі країни навіть мають кілька. Але ми постаралися вибрати найосновніші. Також хочемо розповісти про правила придбання авіаквитка, які допоможуть максимально заощадити.

Квиток треба купувати за 1-3 місяці до вильоту. Як тільки знайшли хороший квиток, відразу купуйте, другий шанс навряд чи випаде. В будні дні, ввечері чи вночі ціни нижчі, ніж на вихідних.

Якщо плануєте поїздку заздалегідь (а це й правда, – запорука бюджетної подорожі) підпишіться на розсилку різних авіакомпаній, як бюджетних так і стандартних, щоб не впустити момент. Іноді звичайні авіаперевізники мають ціни за спецпропозицією не гірші цін лоукостів.

«Гарячий квиток» на чартерах

Чартерні рейси – це рейси, які виконуються авіакомпанією за замовленням туроператора і не мають чіткого розкладу. Чартерні рейси, на відміну від регулярних, організовують тільки на період курортного сезону на масові напрямки. Не завжди туроператором вдається набрати повний екіпаж пасажирів, тому за пару днів до вильоту виставляють квитки за смішними цінами.

Допомогти знайти квитки зможуть портали chartershop.com.ua, ifly.ua або на офіційному сайті регулярних авіаперевізників, які також здійснюють чартери (в Україні більшість чартерів здійснює МАУ), або ж на сайтах туроператорів.

Чому пошукові системи типу Аnywayanyday, Skyscanner, Booking та інші можуть нашкодити вашому гаманцю

Такі сервіси шукають не тільки ваші запити, але і зчитують інформацію про вас. Вони легко обчислюють модель і вартість пристрою, з якого ви шукаєте квиток, в який раз ви шукаєте цей квиток, ваші останні пошуки й запити в інтернет-магазинах і все, що може допомогти визначити вашу платоспроможність і фінансові доходи.

У більшості випадків у цьому допомагають файли cookies. Це наші вічні помічники та вороги. Помічали, що після пошуку в інтернет-магазинах якоїсь речі, вам потім на сайтах постійно висвічується реклама цієї самої речі, але вже за іншою ціною? Так ось, це все вони. Іноді це допомагає, але іноді може зіграти злий жарт. Так само з бронюванням квитків і номерів готелів.

Наприклад, якщо ви вбиваєте один і той самий квиток в одне і те ж місто або періодично шукаєте номери готелів у якомусь певному місті, кожен раз вам буде видаватися ціна все вище. Постійний пошук одного і того ж для боту – це сигнал, що ви дуже зацікавлені в покупці. А значить, вас можна залякати «зростанням» ціни і таким чином «прискорити» покупку. Так само і з моделями пристроїв, з яких ви здійснюєте пошук. Купівля або бронь квитка з пристроїв Apple обійдеться дорожче, ніж з Windows або Android. Думаємо, здогадуєтеся чому.

Навіть, якщо ви ринетесь вимкнути в налаштуваннях браузера всю можливу синхронізацію – це вас не врятує на 100%. Тому будьте пильні. І краще всього шукайте необхідне на офіційних сайтах. Або, у всякому разі, завжди звіряйте пошукові портали з офіційними сайтами.

Бюджетні варіанти наземних трансферів по місту, з міста в місто (з країни в країну)

Є абсолютно різні варіанти, як можна бюджетно дістатися з пункту А в пункт Б. Автостоп, BlaBlaCar, Uber, проїзні талони на різні види транспортів, «Карти гостя» і т. д.

Звичайно ж, автостоп – варіант безкоштовний. Але не завжди є можливість ним скористатися. Зловити машину в місті – вдача одна на мільйон. На автобанах ця справа взагалі заборонено. У яких країнах і як цим краще скористатися радимо почитати на спеціальних форумах автостоперів (англ. Hitchhikers). Наприклад, на сайті CouchSurfing є спеціальне співтовариство, присвячене автостопу, де мандрівники з різних куточків світу діляться своїм досвідом і дають поради.

Для тих, хто не знає принцип роботи BlaBlaCar і Uber, розповідаємо. BlaBlaCar допомагає об'єднатися попутникам і водіям, яким «по дорозі». Як попутник ви заходите на сайт, вказуєте звідки і куди вам треба доїхати і пошукова система вибиває вартість, час і дату поїздки. Тут можна вибрати собі водія/попутника за певними критеріями. Такі поїздки обходяться дешевше, ніж на власній машині або таксі. І чим більше з вами попутників, тим дешевше обходиться поїздка. Таким способом можна переміщатися як з міста в місто, так і з країни в країну. Uber – сервіс з більш обмеженими можливостями, ніж BlaBlaCar, і призначений тільки для пересування по місту. Це мобільний додаток для пошуку, виклику і оплати таксі або приватних водіїв. У нашому випадку нас цікавлять приватні водії, у яких можуть зустрічатися бюджетні тарифи.

До речі, на замітку, подорожуючим на машині, BlaBlaCar і Über для вас – чудовий заробіток і економія на бензині. А за допомогою сайту sopotra.com можна перевезти посилку і заробити по дорозі. Але про заробіток трохи пізніше.

Проїзні картки на різні види транспорту – теж не поганий варіант пересування по місту або між містами, який допомагає заощадити. Інформацію про них можна знайти на сайтах аеропортів і залізничних вокзалів країн, куди ви прямуєте, або ж розібратися на місці по приїзду. У багатьох країнах можна купити їх прямо в аеропорту або на вокзалі в спеціальних банкоматах, ознайомившись з усіма умовами та тарифами. Наприклад, в Італії можна знайти таку картку, за допомогою якої можна кататися на автобусах з міста в місто всього за 1 євро (на кожне місто).

Послуга «Картка гостя міста» поширена в основному в європейських країнах. Вона дозволяє відвідувати деякі пам'ятки або екскурсії безкоштовно або ж дає знижку на них, безкоштовно кататися на міському транспорті або надає знижку на деякі хостели та готелі. Її можна придбати за певну суму, зазвичай у середньому до 20 євро, в туристичному центрі місті або попередньо замовити на його офіційному сайті. У кожній країні вона має різні функції, тому перед тим, як будете їхати в ту чи іншу країну, ознайомтеся з тарифами і послугами картки. У багатьох випадках вона дійсно дуже допомагає заощадити туристу в місті.

Не забувайте також про автобуси-лоукости. В Європі це Megabus, Ecolines, Postbus, Flixbus, Polskibus. В акційний період тут можна купити квиток в іншу країну всього за 2 євро!

Обмін курсу валют

На жаль, як показує практика, не в усіх аеропортах є обмінники і можливість без готівки доїхати до міста. Або ж – в аеропортах скажено завищений курс, через який ви можете втратити купу грошей даремно. Не завжди і в місті легко знайти дешевий обмін валют. Тому, перед тим, як їхати в іншу країну, ознайомтеся з курсом валют, щоб не витратити половину своєї суми, ще не встигнувши дістатися до міста. Краще завжди мати при собі трохи готівки, а основну частину – на картці. Цей варіант більш надійний і мінімізує кількість проблем з оплатою.

Що робити, коли закінчилися гроші під час подорожі?

Якщо ваш каучсерфер не зміг нічим допомогти, ось сайти де можна перевірити, наскільки затребувані саме ваші вміння і досвід в тому чи іншому місці і знайти роботу в будь-якому місті світу. Для цього зайдіть на сайт, введіть населений пункт з вашого подорожі, спеціальність за якою шукаєте роботу, і ви отримаєте список чинних вакансій, умови оплати і контакти роботодавців:

  • anyworkanywhere.сом - багато можливостей тимчасової роботи. Є інформація про посольства, хостели, вакансії для волонтерів;
  • craigslist.com - крім можливостей роботи в Європі та Америці є спільноти за інтересами, де ви можете знайти друзів;
  • indeed.com - широкі і точні можливості пошуку роботи по всьому світу. Є версія російською мовою;
  • jobs.theguardian.com – аналог попереднього сайту.

Ну що ж, мабуть, це основні правила бюджетної подорожі. Діліться своїми тревелхаками у нас в коментарях. Ваш досвід буде корисним для всіх.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-