Книжковий Арсенал: Що почитати новенького мандрівнику?

Книжковий Арсенал: Що почитати новенького мандрівнику?

Оновлено
Укрінформ
У столиці стартував VI Міжнародний фестиваль Книжковий арсенал, на якому представлено тисячі різноманітних книжок, серед яких є література про мандри.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Серед усього різномаїття різножанрової літератури ми вирішили пошукати щось новеньке, що було б пов'язане з мандрами. І знайшли як художню літературу, так і путівники.

Пропонуємо вашій увазі наші "знахідки", датовані виходом у світ 2015-2016 роками:


"Путешествия вместо туризма" - Антон Фридлянд

Що змушує людей подорожувати ? Хтось хоче відпочити в тиші, хтось намагається втекти від рутини, а хтось шукає яскравих емоцій і вражень... Ця книга - не традиційний путівник по містах і країнах. Ви будете блукати лабіринтами вузьких вуличок, відриватися на кращих музичних фестивалях, захоплюватися красою архітектури і відкривати для себе кращі пляжі планети.

"Комо" - Срджан Валяревич (2015)

У своєму культовому романі сербський письменник Срджан Валяревич описує місячний побут ліричного героя над озером Комо: шикарні вечері, дорогий алкоголь, прогулянки горами, загравання з місцевими дівчатами і таке інше, що ми знаємо про напружену письменницьку роботу. Втім, другим, прихованим дном, яке й забезпечило "Комо" світову кар’єру, є війна, що трясла екс-Югославією впродовж дев’яностих років. Тільки книжка ця – з тих найкращих зразків психологічної воєнної прози, де слово "війна" майже не вживається і де взагалі немає описів батальних сцен. Для найширшого кола читачів.

"Море Моря" - Ільма  Ракуза (2015)

Роман «Море моря» складається в мозаїку спогадів авторки, швейцарки словенсько-угорського походження Ільми Ракузи. Це книжка про дитинство і юність між кордонами Європи 50-х – початку 70-х років, про звуки, кольори, запахи, атмосферу минулого, які назавжди залишаються в пам’яті.

У 2009 році Ільма Ракуза отримала за свій роман Швейцарську літературну премію. У 2015 її було перекладено українською мовою.

"Албанія. Нова любов на Середземному морі" - Олег Крук (2015)

Збираючись до Албанії, автор поцікавився у знайомих, що вони знають про цю країну. Відповіді отримав досить туманні, переважно пам’ятають іще радянські штампи: бідність, ізоляція, розірвана дружба з СРСР. Однак то вже історія. Нині країна стрімко звільняється від минулого, хоча й має безліч проблем. Особливу увагу тут приділяють розвитку туризму. Завдяки унікальному маршруту під назвою «Балканський експрес» автору вдалося відвідати й історичні місця країни (міста Леже, Круя, Тирана, Берат), і найбільші курорти (Шенджин, Дуррес, Вльора, Саранда).

"В поисках Парижа, или Вечное возвращение" - Михаїл Герман

Книга петербурзького письменника Михайла Германа "У пошуках Парижа, або Вічне повернення" - це історія мандрівок душі, від підліткових мрій і уявних подорожей до реальних зустрічей з Парижем, від дитячої гри в мушкетерів до роздумів про таємничу привабливості міста, звільненої від розхожих міфів і хрестоматійних уявлень. Це розповідь про милих і не дуже подробицях повсякденному житті Парижа, про її прихованих кодах, про шквал літературних, історичних, художніх асоціацій. Це і книга про те, як сприймає Париж людина російської культури, але головне - книга про любов до великому місту, зрозуміти який до кінця не дано, напевно, нікому.

"Дністер. Туристичний путівник" - Олена Крушинська (2016) і "Нариси Дніпра" - О. С. Афанасьєв-Чужбинський (2016)

Олександр Афанасьєв-Чужбинський – відомий у свою епоху письменник, публіцист, етнограф, приятель молодих років Тараса Шевченка. Багато мандрував Україною, вивчаючи народний побут, уклав словник української мови. У 1856–1860 роках здійснив експедицію берегами Дніпра й Дністра, результатом якої стала книга у двох томах – ґрунтовне краєзнавче та етнографічне дослідження і водночас захопливий художній твір у жанрі дорожніх нотаток з безліччю живих діалогів.

У першому томі, "Нарисах Дніпра", описано життя на берегах ріки від порогів і до її гирла: навігацію і торгівлю, будні містечок і сіл, побут їхніх мешканців – відважних дніпровських лоцманів, українських селян, німецьких, шведських та єврейських колоністів. З особливим почуттям автор пише про занедбані запорозькі пам’ятки – рештки Січей і забуті могили "степових лицарів".

У передмові під назвою "Що було на серці" ініціатор і редактор перевидання Олена Крушинська розповідає про життєвий шлях письменника, його внесок в українську етнографію та мовознавство і експедицію на береги Дніпра й Дністра.

"Украина. Центр. Юг" и "Украина. Запад. Восток" - Андрій Тичина (2016)

В основу путівників лягли матеріали статей журналіста і письменника Андрія Тичини. Інтерес до внутрішнього туризму в Україні зростає з кожним роком. Нові путівники призначені для людей, які люблять самостійно планувати подорожі, відкривати для себе нові маршрути і місця. З їх допомогою можна освоїти безліч захоплюючих маршрутів по Центральній, Південній, Східній і Західній Україні, дізнатися про цікаві місця, музеях і пам'ятниках по маршруту слідування, правильно вибрати час туру, щоб не тільки насолодитися новими відкриттями, а й відвідати місцеві свята та фестивалі, розрахувати бюджет поїздки.

Автор цих книг за кермом машини проїхав тисячі кілометрів і розповів не тільки про визначні пам'ятки і пам'ятники, але і про стан доріг, по яких туристам доведеться добиратися до мети подорожі. Крім того, автор надає детальну інформацію про музеї, готелях, місцях відпочинку і розваг, вказавши орієнтовну вартість відвідування цих місць. Книги ілюстровані фотографіями автора.

"Бранзолія" - Марина Гримич (2015)

Подорожні записки Марини Гримич Бразилією, що включають інтригуючі та екзотичні оповіді про історію та життя українців в цій південноамериканській країні.

У своїй новій книзі Марина Гримич ділиться своїм калейдоскопічним досвідом мандрівника і дослідника історії та культури українців Бразилії. У притаманній їй манері захоплюючої і разом з тим дуже пізнавальної для читача оповіді, наповненій м’яким дотепним гумором і самоіронією, авторка представляє дивовижну країну Бранзолію, де ось уже 120 років живуть і працюють українці.


Окрім цього списку, на "Книжному" можна також знайти безліч старих путівників та художньої літератури про мандри.

Фестиваль можна відвідати до 24 квітня включно. Окрім ярмарку, у розважальній програмі заплановані виставки і майстер-класи з ілюстрації, виставка art book, майстерня текстового дизайну, друкарські майстерні, окрема програма Ніч Книжкового Арсеналу 23 квітня — музично-поетичнв вечірня програму, що відзначатиме Всесвітній день книги, а також спеціальна кінопрограма від Docudays UA.

Вхід коштує 50 гривень, для пільговиків - 20 гривень.

Наталія Яроповець, КИЇВ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-