Унікальні місця: Долина рожевих пісків і чорних ірисів

Унікальні місця: Долина рожевих пісків і чорних ірисів

Укрінформ
"Унікальні місця" - підрубрика, у якій можна дізнатися про неймовірні та неповторні місця з усіх куточків нашого світу.

«Богоподібний гортанний простір» - так говорив мандрівник і військовий Лоуренс Аравійський у своїх мемуарах «Сім стовпів мудрості» про пустелі Ваді Рам.

У цьому захоплюючому місці знімали «Зоряні війни», «Трансформери», «Прометей» і зовсім недавній «Марсіанин» — і це лише найбільш відомі з десятків фільмів, які тут знімалися. Інтерес кіношників до пустелі Ваді Рам в Йорданії не випадковий — це настільки фантастичний за красою місце, в якісь моменти навіть сумніваєшся, що ти на нашій планеті.

Пустеля Ваді Рам справжнє диво природи – пустельне плато з порізаних вітром і піском скель, пейзаж рожевих пісків і чорних гір, царство бедуїнів, спокою, місяця і співаючого вітру. Ваді Рам - зразок класичного для піщаної пустелі ландшафту з його складеними з різнокольорового пісковика пагорбами, що здіймаються над майже ідеально гладкою поверхнею жовто-рожевого кольору. Пагорби і порожнеча панують над усім, вони навіть владні над часом, який тут зупинився, – дика краса захоплює дух.

Ваді Рам існує понад чотири тисячі років. Відноситься до кам'янистих пустель і займає територію площею 74 180 гектарів. Місцями пустеля переходить у напівпустелю з окремими сухими деревами і чагарниками. Найвищим піком є гора Ум ад-Міти висотою 1830 м. На території зустрічаються локальні каньйони, провали і височини.

Але найдивовижніше явище пустелі відбувається навесні, коли після дощів пустеля на короткий період чарівно зеленіє, перетворюючись на подобу безкрайнього густого луки, і буквально вибухає квітами і птахами. Червоні анемони, маки і знаменитий чорний ірис, квітка, що стала національною емблемою Йорданії, трапляються мандрівникові в цей час буквально на кожному кроці. Все тут у цю пору року нагадує казковий сон.

З червня 2011 року пустеля Ваді Рам внесена до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Клімат – сухий, температура змінюється від 32 градусів Цельсія вдень до 4 градусів вночі.

Пустеля населена плазунами — ящірки, змії. Є і більш великі тварини: на території пустелі Королівське Товариство Охорони Природи (КООП) організувала цілу мережу спеціально охоронюваних ділянок для ориксів бейза, які знаходяться під загрозою вимирання.

Чим зайнятися: Ваді Рам можна досліджувати кількома способами, кращий варіант запропонують у Центрі обслуговування туристів при заповіднику, де можна не лише знайти всю інформацію, але й орендувати позашляховик з водієм-гідом. Інший варіант — найняти провідника з верблюдом.

Пустеля є в Йорданії національним парком. Серед запропонованих розваг є послуги для альпіністів, сафарі-тури на джипах. Дуже цікаво подивитися на наскальні малюнки, багато з яких ще недостатньо вивчені. У свій час Ваді Рам була заселена різними культурами, які залишили пам'ять про себе у вигляді наскельних малюнків і написів на стінах.

Також варті уваги скельний міст Бурда — найвища точка Ваді Рама, «Сім стовпів мудрості», Лоуренсов колодязь, руїни стародавнього Набатейського храму, приголомшливого зразка пануючого тут багато століть тому архітектурного стилю, пустельні оазиси і багато інші цікаві місця, які ви відкриєте для себе по ходу «екскурсії». Не менш захоплюючі маршрути – похмурими ущелини і яскраві пагорби, складені з місцевого різнобарвного піщаника і палаючим в променях тутешнього жаркого сонця. Подорож на машині займе один день, на верблюді — два дні.

Як дістатися: Ваді Рам — пустеля в Йорданії, в 60 км від Акаби. До Ваді Рам легко дістатися на авто або таксі з Акаби, необхідно тримати курс на північ, дістанетеся менш ніж за годину. Або ж на мікроавтобусі, який курсує щоденно.

Де зупинитися: У Ваді Рам можна зупинитися в кемпінгу, оформленому в бедуїнському стилі (з зручностями і розвагами), готелі bed and breakfast (в селі Рам) або наметовому таборі в «дикому» місці (куди доведеться везти намети та спорядження).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-