Порада туристу: Де найкращі різдвяні ярмарки в Європі. +Відео

Порада туристу: Де найкращі різдвяні ярмарки в Європі. +Відео

Відео
Укрінформ
Куди і коли їхати на свята, де і які найкращі зимові святкові ярмарки, що на них купувати? Пропонуємо відбірку найкращих європейських різдвяних ярмарків.

Час глінтвейну і какао, імбирного печива і медових пряників,  подарунків, новорічної ялинки і снігу, вогнів і феєрверків, таємничості і чарів наближається. А це значить, що сезон різдвяних ярмарків теж не за горами. Вони завжди створюють атмосферу святковості особливою їжею, напоями, музикою, танцями, виставами та ще багато чим іншим. Але в кожній країні вони відображають свою неповторну культуру і традиції.

За проведеним опитуванням серед читачів британського видання The Telegraph, виявилося, що найулюбленіші різдвяні ярмарки серед туристів у Німеччині, Естонії, Австрії, Норвегії, Франції та Швеції.

А яку оберете ви?

Німеччина

Гамбург (23 Листопада – 6 Січня)

Перевершити Гамбург у «різноманітності» дуже важко. Це історичний порт, який налічує 15 різних ярмарків на будь-який смак. Традиційно їх очолює ярмарок на головній площі перед ратушею, де торгові ряди поділяються  тематично: від солодощів до ремесел. Діти в захваті від іграшкової  вулиці Spielzeuggasse. Романтики вибирають ярмарок Jungfernstieg, де увага зосереджується на вишукану кухню і подарунки. Для тих, хто не любить натовп, є невеличка набережна з ринком «на воді» Fleetinsel, де гірлянди мерехтять на двох старовинних вітрильниках.

Штутгарт (25 Листопада-23 Грудня)

З 1692 року святковий ярмарок в Штутгартер є найвідомішим передріздвяним місцем для святкування. Серце міста наповнюється ароматом глінтвейну і свіжими пахощами сучків хвої. Від Шлоссплатц до Марктплатц простягається ряд близько 300 прилавків уздовж мощених вулиць, прикрашених яскравими орнаментами і блискучими вогнями. Кожна з них складає достойну конкуренцію одна одній за титул "найкраще оформлення". У районі Шварцвальд можна придбати різноманітні вироби ручної роботи і скуштувати фірмові страви. Особливо радять – фруктове бренді. А у дворах Ренесанс і Старого Палацу проходять безкоштовні першокласні вистави.

Вормс (24 Листопада–23 Грудня)

Це невеличке місто, яке знаходиться недалеко від Франкфурта, його називають найстарішим містом Німеччини, і він дійсно дуже красивий. Дійство відбувається по всій ринковій площі, де вогняні гірлянди чаруюче простягаються вздовж 50-ти прилавків. Традиційно тут проходить шоу фігурного катання, діти можуть провести час із різними тваринами, погодувати їх та погратися із ними, а також побачити Санту та замовити йому подарунки на Різдво і Новий рік. Більше того, від Санти вони отримають подарунок, якщо батьки до того непомітно заплатять 3 євро. Навкруги постійно звучить жива музика, включаючи госпел-хор, і тут навіть можна потрапити на «співаючий» флешмоб.

Кельн (23 Листопада-23 Грудня)

У Кельні аж сім різдвяних ярмарків. Головними ярмарками старого міста є Альтер Маркт і Соборний ринки, де можна купити ароматні свічки, ялинкові прикраси і мереживо ручної роботи. У казковому селищі Святого Ніка на Рудольфплац можна знайти унікальні колоритні дерев'яні іграшки, а на Янгельскому Ноймаркт ярмарку обов’язково спробуйте традиційний пиріг Дрезден Штоллен – улюблений смаколик місцевих. Серед дерев міського саду розкинувся "альтернативний" ринок,  де продають монгольські капці, прикраси і десятки різних видів меду. Тут можна неквапливо випити чашку глінтвейну у спокійній романтичній атмосфері. Не оминіть і нагоди оглянути панораму міста 300-футової Південної вежі Готичного собору.

Відео: GreenMileLabel. Різдвяний ярмарок у Кельні 2014 року

Естонія

Таллін  (20 листопада – 6 січня)

Кожного року ця країна дивує чимось новеньким. Цього року обіцяють нову сцену зі світлодіодним освітленням, на якій будуть виступати більше 100 різних колективів – дуже насичена програма. Для дітей встановлять каруселі, завітає Дід Мороз в оленячій упряжі, вислухає побажання всіх дітей і роздасть солодощі. Обов’язково скуштуйте місцеві ковбаси, солодощі і пряні талліннські кільки. На ярмарку можна придбати різноманітні вироби із вовни, а  найбільш популярні серед покупців – дуже красиві свічки ручної роботи.    

Відео: Siim V. 2014 рік

Австрія                                      

Інсбрук (15 Листопада – 6 Січня)

Затишне невелике місто, оточене горами, має з півдюжини ринків, найромантичніший знаходиться в Альтштадті вздовж  середньовічних будинків. Прилавки забиті пряниками, дерев'яними іграшками і ажурними прикрасами зі скла. У сутінках сурмачі грають колядки на даху 500-річного будинка із золотим дахом. Обов’язково спробуйте Kiachln - місцеві пончики, які подають гарячими з брусничним соусом. Прогуляйтеся вузькою вуличкою Kiebachgasse, де різноманітні казкові персонажі виглядають із вікон. На вихідних підніміться фунікулером до гори Нордкетте в Ханбербуг, де також можна покуштувати місцеві ласощі, а вже звідти відправляйтеся до верхньої частини Hafelekar дивитися на мерехтіння міських вогнів і засніженими верхівками гір.

Відень (14 листопада-24 грудня)

Віденські різдвяні ярмарки – це традиція, яка розпочалася ще в 13 столітті. Їх тут близько десяти. Більше 150 прилавків заповнюють площу біля. Тут можна придбати  мініатюрні дерев'яні будиночки, ляльки, пряники у формі серця, шкіряна одяг і вовняні шапки. Або прогулятися атмосферними провулками Шпиттельберзького ринку біля музейного кварталу і купити сувеніри зі скла, срібла та кераміки. Не оминіть святковий rathauspark, з його каруселями, атракціонами, павільйонами та казковими деревами, які повністю обвішані вогниками.

Норвегія

Тронхейм (13 листопада – 22 грудня)

На головній площі стоять колоритні дерев'яні шале і традиційні Sami lavvos (намети у стилі вігвамів північноамериканських індіанців). Розпалені мангали, коні в упряжах додають особливої атмосфери. На ярмарку можна придбати   вовняні вироби, шарфи ручної в'язки та керамічні келихи, або скоштувати ягідно-квітковий сир і сушену оленину, гамбургери з лосем, вафлі зі сметаною і чорницею, або просто смакувати глінтвейн біля багаття в кафе одного з lavvos. Будете у Тронхеймі, прогуляйтеся через Gamle Bybro (староміська мостова) до яскраво пофарбованих дерев'яних будинків Баккландету,  колишній робочий квартал. Кажуть, там є своя неповторна атмосфера.

Франція

Анже (28 Листопада – 27 Грудня)

Хороша їжа у Франції - це пристрасть, а фестиваль «Зимового сонця» (Soleils d’Hiver) у Анже просто гастрономічний захват. Place du Ralliement, що перед театром, пропонує безліч смачних страв зі всіх регіонів Франції. Звичайно без традиційного гарячого глінтвейну, хрумкої нуги, карамелізованих яблук свято не обходиться.  Для дітей є каруселі і святковий паровозик, а дорослі можуть пройтися модними бутиками на прилеглій вулиці. Не проходьте повз фортеці 13 століття, у якій розташований магазин напоїв в Maison des Vins, кажуть, плашку шампанського там можна придбати за п'ятірку. Чому б не перевірити?

Страсбург (27 Листопада – 31 Грудня)

Під час зимових свят усі фахверкові будиночки міста обвішують велетенськими червоно-білими серцями, а зірками, янголами, сніжинками і гірлянди вкривають бруковані вулиці. Недарма Страсбург завойовував звання "Кращий різдвяний ринок у Європі" два роки поспіль. Святкові гуляння проходять тут ще з 1570 року, а встановлення ялинки на прощі Клебер взагалі – 400-річний звичай. Тут можна навчитися майстерності стародавніх ігрищ і володіти «первинною зброєю». Але за всіма розвагами не забудьте скуштувати традиційний bredele – своєрідне печиво, яке буває різних форм і смаків:  фундука, апельсина і кориці, волоського горіха, кокоса і праліне. Кажуть, що «ну дуже смачні»!

Швеція

Стокгольм (21 Листопада–23 Грудня)

Навпроти Нобелівського музею, недалеко від королівського палацу, привітні прилавки заповнені виробами тільки швецького виробництва: скло, кераміка, ювелірні вироби. Усі навколо п’ють глінтвейн і смакують місцеве pepparkakor, тонке імбирне печиво. На фоні снігу все це виглядає як різдвяна листівка у скандинавському стилі. А щоб скоштувати справжній смак Швеції всі радять скуштувати saffransbullar (шафранові булочки) і сосиски з оленини.

Угорщина

Будапешт (13 Листопада - 6 Січня)

Відвідувачі Будапешта знайдуть 100 дерев'яних павільйонів у Воросмарті й на Площа Св. Стефана. Серед великої кількості солодких угорських тістечок на прилавках можна знайти в'язані вироби, традиційні хутряні шапки і рукавички, квіткову біжутерію, шоколадні цукерки ручної роботи та медові коржі. Ви можете пройти майстер-клас з виготовлення залізних канделябрів. Обов’язково скуштуйте kurtoskalacs (тістечка з корицею), toki pompos (піца з беконом, цибулею і вершками - особливий угорський стиль), угорське ігристе вино у Varosliget café з видом на ковзанку.

Швейцарія

Сейнт Галлен (26 Листопада – 24 Грудня)

Сейнт Галлен – місто з листівки: фахверкові купецькі будиночки, Бароковий собор, чарівні різноманітно прикрашені середньовічні бібліотеки і види на засніжені гори. З приходом вечора у супроводі колядок і пісень запалюється тисячами вогнів найвища різдвяна ялинка Швейцарії, а за нею і всі будиночки. На головному ярмарку Christchindli шукайте biberli - традиційний сейнт-галленський імбирний хліб або марципан. Місцеві дуже люблять і туристам радять. Щоб зігрітися, зайдіть у невеличкий паб Beizli за кухлем feuerzangenbowle (напій з вина і ромового пуншу) і раклетом (розплавлений швейцарський сир з хрустким хлібом).

Бельгія

Брюгге (20 Листопада – 3 Січня)

Основні прилавки знаходяться на ринковій площі. Тут можна придбати прикраси ручної роботи, дерев'яні іграшки, шапки і шарфи, шкіряні вироби і, звичайно, шоколад. Особливо радять шоколад Sinterklaas (Святий Миколай), ліпні фігурки і медове вафельне печиво. Скуштуйте також місцеве пиво у затишній таверні Staminee de Garre у провулку Breidelstraat, воно тут найкраще.

Литва

Вільнюс (29 Листопада – 11 Січня)

Коли справа доходить до святкового сезону, Литва – готова на все, аби вразити місцевих жителів і туристів. Найбільш привабливим є Вільнюської телевежі на Соборній площі, які перетворюються на височенні ялинки (25-метрові металеві каркас покривають гілками живих ялинок), і яскраво виблискують вогнями. Споглядати цю казкову красу серед снігу, попиваючи глінтвейн і смакуючи традиційну литовську випічку (рогалики і маковий пиріг) справжнє задоволення, що має свій шарм і незабутню атмосферу.

Чехія

Прага (28 Листопада – 6 Січня)

На празькій площі Старого міста (Staromestske namesti) встановлений вертеп, величезна різдвяна ялинка і щоденно відбуваються виступи фольклорних ансамблів і хорів. На Comb the stalls  і сусідній Вацлавській площі розташовані ярмарки, де можна придбати різьблені дерев'яні іграшки, Богемський кришталь, гранатні ювелірні прикраси і традиційні солом’яні і маїсові прикраси. Скуштуйте klobasa (польська ковбаса) або trdelnik (гарячий зацукроване тісто) і не пропустіть вечірній концерт в одній з міських церков: Собор Святого Сальватора, Собор Святого Климента або Базиліку Святого Георгія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-