Ілон Маск і Твіттер: як «світоч людства» перетворився на «погромника»

Ілон Маск і Твіттер: як «світоч людства» перетворився на «погромника»

Укрінформ
Те, що найбагатша людина на планеті коїть із соцмережею можна описати лише однією фразою — це класичний погром. Навіщо це Маску?

Найсвіжіша новина з цього ряду – рішення Маска про відновлення аккаунта екс-президента Трампа у Твіттері, якого було викинуто звідти на тлі безпрецедентного й смертельно небезпечного для американської демократії штурму Капітолію протрампістськими «бєспрєдєльщиками» у січні 2020 року. Тепер Маск без жодних докорів сумління поновлює право ексцентричного Дональда збурювати найтемніші верстви у США за допомогою Твіттер. Як може реагувати на таке Америка? Прикметно, що навіть сам Трамп уже відмовився від такої «честі». Втім, це вже точно те, що називається  «вишенькою на торті». А до того – новий власник Твіттер встиг накоїти різного…

Одразу ж після придбання наприкінці жовтня соцмережі, Ілон Маск звільнив п’ятьох керівників, включно з гендиректором, а також масово скоротив співробітників. Крім того, мільярдер взявся змінювати усталені ідеї популярної соцмережі, якій, до слова, цьогоріч виповнилося 16 років, шляхом збільшення свободи висловлювань та створення ради з контролю над змістом дописів. А ще — він добряче роздратував верифікованих користувачів, мовляв, хочете мати в профілі так звану “синю галочку” — платіть мені щомісяця $8. Відзначимо, що ця його ідея врешті знайшла позитивний відгук, але серед шахраїв та злодіїв: за пару баксів та ще й без підтвердження особи — вони почали купувати “сині галочки” й створювати облікові записи, видаючи себе за відомих людей. І не тільки.

У Твіттер з’явилися фейкові (але верифіковані) Джо Байден, Дональд Трамп, Джордж Буш, Руді Джуліані, Тоні Блер, Папа Франциск, Леброн Джеймс (гравець НБА), а також відомі компанії, такі як Nintendo of America, Valve, Eli Lilly та інші.

Наприклад, підроблений аккаунт Буша писав: “Я сумую за вбивствами іракців”. А фармацевтична компанія Eli Lilly: “Тепер інсулін безкоштовний”. До речі,  через “заяву” про інсулін, компанія втратила близько $20 мільярдів.

Після сотень скарг новий власник Твіттер зрозумів, що лоханувся й почав викручуватися, як міг: “синю галочку” за $8 прибрав, але згодом повідомив про вже якісь “сірі галочки” та статус “офіційного аккаунту”.

До чого це все?

А до того, що Ілон Маск, наче той злодій, який вломився у магазин дзеркал й розмахує наліво й направо дубиною — все ламає, трощить, знищує. І це ми ще не згадуємо про те, як нещодавно, до купівлі Твіттер, він зганьбився, коментуючи ситуацію в Україні.

Ілон Маск змінює Твіттер // Карикатура Deutsche Welle
Ілон Маск змінює Твіттер // Карикатура Deutsche Welle

Що з Маском трапилося? Як із “символом прогресу”, “світочем людського розуму”, на якого, будьмо відвертими, у світі ледве не молилися — трапилася така метаморфоза? Навіщо він узагалі купив Твіттер? Чим це все зумовлено і до чого може призвести? Що це означатиме для світової політики та медіасфери? Є така думка, що його обіцянки про повну свободу та створення рівних можливостей для висловлення, відкриє двері дезінформації та операціям впливу. Себто таким чином та ж російська пропаганда, спрямована на спотворення уявлень про війну та послаблення підтримки України, може отримати додаткові засоби.

До речі, а чи не стирчать раптом з усього цього російські вуха?

Як бачимо — питань багато. І знайти відповідь на деякі з них — це, що називається, є завданням із “зірочкою”. Але ми спробуємо.

Деградація образу новатора, або Ніколи не зачаровуйся, щоб потім...

“Що трапилося з Маском? В чому причина? На жаль, на наших очах відбувається деградація образу новатора, візіонера та людини, яка прискорює прогрес в інтересах всієї планети”, - заявив в коментарі Укрінформу медіаексперт, політтехнолог Дмитро Бачевський.

Цей процес збігся в часі з рішенням Маска зайнятися політикою та підтримати одну з партій — республіканську, а вірніше протрампівське її крило.

“З чим пов'язане таке рішення — з його внутрішніми психологічними змінами, чи з об'єктивними обставинами? Мені невідомо. Але факт полягає в тому, що ідеологія його бізнесу — глобальна, орієнтована на весь світ та людство — раптом вступила у протиріччя з його політичною позицією, яка полягає в ізоляціонізмі США”, -  додав експерт.

У перспективі, вважає пан Бачевський, Маску все ж доведеться зробити остаточний вибір між ізоляціонізмом та глобалізмом, який і визначить перспективи його бізнесу.

“Ніколи не слід зачаровуватися, щоб потім не розчаровуватися”, - наголошує експерт з питань інформаційних війн та конкурентної розвідки Дмитро Золотухін.

Мотиви поведінки Маска, каже він, можуть полягати в тому, що ми просто переоцінювали його як бізнесмена.

“Головним бізнесом Маска завжди був і є хайп, медіаприсутність та гра на нервах оточуючих, - стверджує пан Золотухін. - Безумовно він залишиться в історії людства як людина, яка перша запустила автомобіль Tesla Roadster в космос та створила ракети, які повертаються на пускову платформу”.

Все це — дуже недешеві звершення. І джерелами ресурсів для таких звершень можуть бути і державні інвестиції, і спекуляції з криптовалютами. Бо, гроші залишаються грошима.

Для ринку попиту і пропозиції правдою буде не те, скільки реально коштує актив, а те — що затвітив Ілон Маск
Для ринку попиту і пропозиції правдою буде не те, скільки реально коштує актив, а те — що затвітив Ілон Маск

“Щоб отримати державні інвестиції потрібно мати своїх людей у політикумі. А щоб привести своїх людей в політикум, потрібно контролювати новітні медіа.

Щоб спекулювати на криптовалютах — потрібен постійний хайп і контроль над поширенням інформації. Бо, як я вже неодноразово писав, дезінформація — це вигаданий феномен. Займаючись вивченням кореляції хайпу та волатильності криптовалют, я зрозумів, що “факти не мають значення”. Для ринку попиту і пропозиції правдою буде не те, скільки реально коштує актив, а те — що затвітив Ілон Маск. Тому, ми від світу постправди рухаємося у світ постреальності”, - акцентує експерт з питань інформаційних війн.

Цікаво, що і Маск про це багато говорив. Зокрема, про гіпотезу, що ми усі живемо в матриці.

Тим часом голова Української фундації безпекових студій Юлія Каздобіна не певна, що з Ілоном Маском відбулись метаморфози. На її думку, “собака зарита” в трьох підвалинах.

“По-перше, у культурі великого технологічного бізнесу, яку можна описати фразою Марка Цукерберга “рухайся швидко, ламай все”. По-друге, у необхідності заробляти гроші, адже Маск узяв великий кредит для купівлі Твіттера. По-третє, в існуючому в США сприйнятті Твіттера та інших великих платформ як таких, що обмежують висловлювання консерваторів, до яких належить і сам Маск. Думаю, що його поведінка — наслідок впливу цих факторів”, - каже пана Каздобіна.

… Цікаві міркування. Втім, усе ж не дає спокою питання -

І навіщо Ілону Маску той Твіттер?

Зрештою, чим це все зумовлено і до чого може призвести та чи немає тут російського сліду?

“Навіщо йому власна соцмережа? Мені важко відповісти. Не схоже, щоб це було добре продумане рішення. А от щодо російських вух в оточенні Маска, то підозри були, адже росіяни на ім'я Ігор Курганов (колишній професійний гравець у покер, - Ред.) в якийсь момент користувався значною довірою Маска. Ба більш того, йому було довірено розпоряджатися грошима на благодійність мільярдера. Після скандалу, Маск його звільнив”, - розповідає Юлія Каздобіна.

З відкритих джерел відомо, що ФБР розслідувало причетність Курганова до російських спецслужб. І хоча жодних зв'язків не знайшло, проте факт того, що сторонній особі так швидко вдалося увійти до внутрішнього кола Ілона Маска — усе ж непокоїв.

Ось, що писало в липні ц.р. американське видання Wall Street Journal: “Під час пандемії Ігор Курганов регулярно ночував у Маска вдома, де вони допізна обговорювали, як найбагатша людина світу може допомогти своїми статками налагодити справи на планеті завдяки стратегії благодійництва, відомій як “ефективний альтруїзм”. Курганов не мав досвіду в фінансових чи безпекових питаннях, але несподівано став у Маска центральною постаттю в обох цих сферах. Він переїхав із Лондона до Техасу та замінив частину команди охоронців Маска людьми, яких сам найняв. Невдовзі мультимільярдер сказав Берчаллу (менеджер Маска з управління капіталом і головна дійова особа в фінансуванні угоди по Твіттеру, - Ред.), що його так захопили ідеї молодого чоловіка, що він збирається доручити йому керувати всіма своїми благодійними видатками, фінансованими коштом гігантського особистого капіталу Маска, який тоді становив 230 млрд доларів. І хай той робить це на власний розсуд”.

росіянин Ігор Курганов, колишній професійний гравець у покер
росіянин Ігор Курганов, колишній професійний гравець у покер

“ФБР не виявила зв’язків Курганова з російськими спецслужбами рф. Тому стверджувати, що за цим рішенням стоїть кремль — навряд чи можна. Але, гадаю, вплив людини з російським корінням та відповідними поглядами цілком можливий”, - наголошує голова Української фундації безпекових студій.

Політтехнолог Дмитро Бачевський вважає, що Маск купував Твіттер як у власних інтересах, так і в інтересах політичної сили, яку він підтримує.

По-перше, каже експерт, Маск хоче наростити свій власний політичний капітал, отримавши у своє розпорядження головну політичну соцмережу у світі.

По-друге, надати майданчик для вільного висловлення позиції тим крайньоправим колам у США, які досі були обмежені у просуванні своїх ізоляціоністських ідей.

По-третє, відібрати у конкуруючої Демократичної партії вагомий інформаційний майданчик та послабити її вплив на інформаційний простір.

“Чи є тут зв'язок з кремлем — сказати важко, але торжество будь-яких крайньоправих та ізоляціоністських ідей в США є повністю в інтересах росії й буде нею підтримуватися”, - підкреслив пан Бачевський. 

Між тим, Дмитро Золотухін нагадує, що з моменту свого заснування Твіттер був елітарною соцмережею, адже сформулювати завершену думку, довжиною в 140 символів вдавалося небагатьом людям.

“З розвитком емодзі та спілкування за допомогою емоцій (постінформаційного спілкування), Твіттер став “народною соцмережею”. Маск просто доламує “елітарність” мережі, надсилаючи сигнал, що правдою можна вважати те, у що ти віриш... У те, що Трамп, насправді, виграв вибори. У те, що путін займається в Україні денацифікацією. У те, що з Китаєм можна подружитися”, - наводить приклади експерт.

На думку пана Золотухіна, інформаційний світ, знайомий нам, буде й надалі руйнуватися. Прикладом є той “ад і треш”, як висловився експерт, який відбувається з блокуванням українських сторінок (наприклад, “Телебачення Торонто”, - Ред.) у соціальній мережі Фейсбук.

“Насправді, мейнстрім big tech вже поволі перемикається на обговорення метавсесвіту. Нам терміново потрібно зробити дискусію про місце людини в цьому більш агресивною... Наприклад, досвід показав абсолютну хибність концепції “мови ворожнечі” (hate speech) і протидії їй. Право ненавидіти ворога є конституційним правом кожного громадянина кожної країни. І Фейсбук порушує це конституційне право. Тому справжній конфлікт з комерційним світом великих онлайн-платформ тільки починається”, - переконує експерт з питань інформаційних війн та конкурентної розвідки.

Ну, про Фейсбук справді можна говорити годинами. Те, що витворяє один із його засновників Марк Цукерберг... Просто немає слів, вірніше є, але від озвучування фонтану емоцій автор цього тексту утримається, розуміючи, що всім і так все чудово зрозуміло.

Втім, повернімося до Маска та його бачення майбутнього соцмережі Твіттер.

Повна свобода та рівні можливості для всіх — нагадує девіз часів Французької революції. То Маск натякає на революцію у Твіттер?

Що це означатиме для світової політики? Адже багато аналітиків вбачають у такій соцмережевій вседозволеності очевидні ризики...

“Наслідками зміни політики соцмережі може стати зростання у світі й у самих США ідей нетерпимості, ізоляціонізму, ксенофобії та інших негативних проявів”, - попереджає Дмитро Бачевський.

Зняття бар'єрів для російського впливу у Твіттері означатиме відкриття дверей для проведення росією підривних інформаційно-психологічних операцій (ІПСО) у світі
Зняття бар'єрів для російського впливу у Твіттері означатиме відкриття дверей для проведення росією підривних інформаційно-психологічних операцій (ІПСО) у світі

Сам Твіттер, продовжує він, з часом може перетворитися на конфліктний майданчик, в якому мова ненависті стане допустимою, і який буде дедалі глибше розколювати американське і світове суспільство. Це — ідеальне середовище для деструктивної роботи іноземних спецслужб, зокрема і російських, які обов'язково скористаються такою можливістю.

“Зняття бар'єрів для російського впливу у Твіттері означатиме відкриття дверей для проведення росією підривних інформаційно-психологічних операцій (ІПСО) у світі. Можливість вільно поширювати на всю планету будь-яку пропаганду, перекручувати інформацію, генерувати чутки та теорії змови — це те, про що кремль міг тільки мріяти. У такій ситуації за допомогою ботоферм, фейкових сторінок ЗМІ, штучно розкручених лідерів думок можна розганяти будь-які фейки та впливати на суспільні настрої та вибори в будь-якій країні й, відповідно, на її державну політику”, - наголошує політтехнолог.

Юлія Каздобіна теж наголошує, що ідеї, які просуває Маск — це дуже погано для світової політики.

“Маск, швидше за все, не дуже розуміється на соціальних науках, і притримується лібертаріанських поглядів, характерних для технічної спільноти. Але повна свобода зазвичай призводить до домінування найсильнішого чи найнахабнішого. Тому злам правил, які довго й поступово вибудовувалися у відповідь на виклики, що виникали у процесі розвитку платформ та розширення сфери їх використання, буде негативним. Це стане підсилювачем для маргінальних течій та поглядів, а також операцій впливу. Також це може спричинити відтік більш поміркованих голосів”, - запевняє пані Каздобіна.

Тож раніше чи пізніше, прогнозують експерти, Твіттеру доведеться повернутися до тієї політики, яку він проводив до приходу в компанію Ілона Маска.

“В іншому випадку він припинить існування. І станеться це або природним шляхом через відтік користувачів і банкрутство, або через адміністративні механізми, як загрози національній безпеці США”, - вважає Дмитро Бачевський.  

Що ж, протягом року стане більш-менш зрозуміла подальша доля Твіттеру. Сам Ілон Маск уже говорить про можливе банкрутство соцмережі, якщо вона не почне приносити більше прибутку. Тож уважно слідкуватимемо за розвитком ситуації...

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-