Вакцина Pfizer у 40 разів менш ефективна проти Омікрону, проте здатна захистити

Вакцина Pfizer у 40 разів менш ефективна проти Омікрону, проте здатна захистити

Дослідження
Укрінформ
Вакцина Pfizer у 40 разів менш ефективна проти Омікрону у порівнянні з оригінальним штамом COVID-19, однак бустерні щеплення суттєво захищають навіть і проти цього штаму.

Як повідомляє Укрінформ, про це із посиланням на проведене у ПАР дослідження пише Sky News.

“Як показують перші лабораторні дослідження нового штаму у ПАР, антитіла від вакцини Pfizer можуть бути до 40 разів менш ефективними проти Омікрону у порівнянні з оригінальним штамом”, - йдеться у матеріалі.

Зазначається, що новий штам значно ліпше уникає захисту вакцин, утім не є невразливим. “У ході дослідження було встановлено, що антитіла вакцинованих та природно інфікованих COVID-19 людей були значно більш дієвими проти Омікрону, що свідчить про переваги бустерних щеплень”, - стверджує Sky News.

Читайте також: «Не бачить» ПЛР-тест: учені знайшли «невидимий» варіант Омікрону

За словами професора Алекса Сігала з Африканського інституту дослідження здоров’я, який очолював випробування, новий штам краще уникає захисту вакцин та ліпше передається у порівнянні з іншими різновидами COVID-19.

Однак проведе ним дослідження - дуже обмежене у своєму масштабі, оскільки включало лише створений у лабораторії штам Омікрон, перевірений на крові всього 12 вакцинованих осіб.

“Таким чином, дослідження не показує ефективність вакцин у недопущенні інфікування або передачі Омікрону в реальному світі. Дослідження цінне тим, що демонструє значний вплив штаму, а також те, що вакцини все одно надають певний захист. При цьому бустерні щеплення суттєво захищають”, - підсумовує видання.

Фото: Global Look Press/Aurelien Morissard

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-