У Житомирі на даху багатоповерхівки встановили сонячні батареї

У Житомирі на даху багатоповерхівки встановили сонячні батареї

Фото
Укрінформ
Житомирянин Сергій Кохан збудував на даху п’ятиповерхівки сонячну електростанцію (СЕС) та отримав «зелений» тариф.

Про це повідомляє прес-служба Житомирської міської ради.

"У рамках проекту «Енергоефективність в місті Житомирі» консультанти з компанії Econcept AG разом з представниками виконавчих органів ради ознайомились з одним із прикладів впровадження енергоефективних заходів у місті Житомирі. Першим кроком при зведенні СЕС на даху багатоповерхівки є отримання дозволу від співмешканців (ОСББ) на оренду даху. Для отримання дозволу на розміщення СЕС потрібна згода не менше 75% мешканців. Для цього проводяться збори ОСББ і збираються підписи", – йдеться у повідомленні.

Як зазначив Кохан, йому довелось розбиратися у всіх юридичних нюансах самому, оскільки ОСББ в будинку було створене лише минулого року, а він був обраний головою ОСББ. Щоб мешканці погодилися на здачу частини даху в оренду, він взяв на себе відповідальність за ремонт орендованої частини даху та підтримку його у належному стані. А також сплату щомісячної оренди в розмірі 1 грн/кв.м.

Спроектував та виготовив конструкції для кріплення панелей Кохан самостійно. Монтаж здійснював із колегами.

«Енергії повністю вистачає для того, щоб забезпечити мою квартиру, у якій, як і у всіх інших квартирах, є безліч електронних приладів. Будь-який мешканець нашого міста та нашої країни може це зробити та почати використовувати», – зазначив Кохан.

Якщо із приватними будинками все просто, то у багатоквартирних будинках збільшення виділеної потужності для квартири потребує також збільшення виділеної потужності для всієї багатоповерхівки.

За словами Кохана, він збільшив виділену потужність для своєї квартири з 1,5 до 30 кВт. Відповідно, для всього будинку (ОСББ) також прийшлося збільшити потужність ще на 30 кВт.

Оскільки Кохан оформлював «зелений» тариф для станції потужністю 30 кВт, відповідно лічильник для квартири довелося замінити на новий 3-фазний. Лічильник перенесли зі сходового майданчика в підвал і розмістили біля щитової, оскільки для нового лічильника потрібно було прокладати новий 3-фазний кабель.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-