Робот-рятувальник Atlas навчився ходити по руїнах

Робот-рятувальник Atlas навчився ходити по руїнах

Відео
Укрінформ
Фахівці з американського Інституту людського і машинного мислення (IHMC) навчили гуманоїдного робота Atlas ходити по складній поверхні, самостійно визначаючи відповідну точку опори.

Відеозапис з демонстрацією нових можливостей робота опублікована на YouTube, повідомляє vnews.agency.

Одна з основних проблем гуманоїдних роботів — збереження рівноваги. Час від часу втрачають рівновагу і падають навіть сучасні гуманоїдний робот, у тому числі учасники «робоолімпіади» DARPA Robotics Challenge. Інженери з IHMC постійно працюють над поліпшенням Atlas, і новий відеозапис демонструє, що тепер робот може зберігати рівновагу навіть під час руху по складній поверхні у вигляді будівельних блоків.

При ходьбі роботу невідома геометрія поверхні, і він самостійно намацує придатну точку опори. Якщо Atlas не може поставити ступню, то він частково навантажує виставлену вперед ногу, а також змінює кут постановки ступні, поки не знайде найбільш стійке положення. Також робот вміє враховувати власний момент імпульсу для збереження балансу при складних кроків і за необхідності змінює кут постановки ступні навіть у ноги, на яку перенесено вагу.

Гуманоїдний робот Atlas призначений для пошуково-рятувальних завдань і був розроблений Boston Dynamics за замовленням Агентства з перспективним оборонним науково-дослідним розробкам (DARPA) Міністерства оборони США в 2013 році. На початку 2016 року компанія випустила поліпшену версію робота Atlas, який здатний пересуватися всередині приміщень і по пересіченій місцевості, а у разі падіння може самостійно піднятися на ноги.

Раніше для демонстрації можливостей останньої версії робота розробники навчили Atlas балансувати на одній нозі. Крім того, інженери з IHMC для перевірки працездатності робота навчили його робити «домашнє прибирання» замість стандартних тестів, які багаторазово використовують різні частини тіла робота в різних рухах.

Фото: N+1

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-