Конфайнмент відкриває нові можливості для зони ЧАЕС - мер Славутича

Конфайнмент відкриває нові можливості для зони ЧАЕС - мер Славутича

Укрінформ
Насування нового безпечного конфайнмента  на зруйнований четвертий енергоблок Чорнобильської атомної електростанції відкриває нові можливості для використання Зони відчуження.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив Славутицький міський голова Юрій Фомічев.

"Арка - це не кінець, арка - це початок нової ери, нового етапу. Ми відходимо від бренду "Чорнобиль - трагедія" і заявляємо, що ми її подолали. Для нас це - великий старт у майбутнє. Тому що тепер Чорнобильська зона може розвиватися і використовуватись ефективно, там можна реалізовувати різні проекти. Крім того - це можливість проводити всередині Арки роботи з демонтажу нестабільних конструкцій", - сказав мер.

За його словами, суттєве зниження радіаційного фону, яке на 100 років гарантовано забезпечує арка, дозволить будувати в Зоні відчуження різні об'єкти: сонячні електростанції, підприємства з переробки того ж радіоактивного металобрухту, який там накопичився, шкідливі виробництва, без яких не обійтися, тощо. На сьогодні там вже розпочалося спорудження централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ВЯП) для всіх АЕС України, яке дозволить Україні економити 170 млрд. доларів на рік. Саме стільки платить українська держава Росії за зберігання свого ВЯП.

Насування арки й нові можливості для Зони - це ще й подальші перспективи для Славутича. Адже реалізація нових проектів дозволить славутичанам і надалі мати постійну роботу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-