Сноуден не зміг домогтися гарантій невидачі з Норвегії

Сноуден не зміг домогтися гарантій невидачі з Норвегії

Укрінформ
Верховний суд Норвегії відхилив позов колишнього програміста Агентства національної безпеки США Едварда Сноудена, який вимагав гарантій, що його не видадуть в США, якщо він приїде в Норвегію.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Раніше позов Сноудена вже відкинули суди нижчої інстанції - окружний суд в Осло і апеляційний суд. Тим самим викривач спецслужб США вичерпав всі правові можливості, щоб добитися гарантій невидачі в Сполучені Штати.

У своїй постанові Верховний суд Норвегії зазначив, що міністерство юстиції країни не можна зобов'язати заздалегідь прийняти рішення про видачу або невидачу Сноудена США на той випадок, якщо він приїде в Норвегію. Суд також зазначив, що Норвегія не отримувала від США запиту про екстрадицію Сноудена, оскільки той не перебуває на норвезькій території.

Колишній програміст АНБ з 2013 року проживає у Росії, де він отримав притулок. У США йому загрожує покарання за звинуваченням у державній зраді, оскільки він розголосив секретну інформацію про масштабне прослуховування, якою займається АНБ.

Сноуден спочатку планував приїхати в Осло 18 листопада, щоб отримати присуджену йому премію імені Карла фон Осецького. В очікуванні рішення суду церемонія вручення премії була перенесена на червень 2017 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-