Падіння Schiaparelli: румунська компанія звинувачує Росію

Падіння Schiaparelli: румунська компанія звинувачує Росію

Укрінформ
Румунська компанія Arca Space заперечує свою провину в аварії марсіанського посадкового модуля Schiaparelli, покладаючи частину відповідальності за це на Росію.

Про це повідомляє РІА "Новости" з посиланням на Румунське національне агентство новин Agerpres.

"Італійське космічне агентство має утриматися від звинувачень на нашу адресу, оскільки у них немає доказів того, що це падіння було нашою провиною. Якщо ми подамо на них до суду, їм доведеться заплатити за ці помилкові звинувачення. Ми зробили все, що змогли, і той тест, про який вони говорять, змусив би нас здійснити політ поблизу російської військової бази в Севастополі. У той час Росія тільки що анексувала Крим, і ми б ризикували спровокувати конфлікт між РФ і НАТО", - заявив керівник компанії Arca Space Дімітру Попеску.

Він також зазначив, що Європейське космічне агентство вирішило, що комп'ютерних симуляцій посадки достатньо для перевірки Schiaparelli, і не виділила додаткові гроші на польотні випробування.

Як зазначається, Італійське космічне агентство (ASI), яке створило модуль і відповідало за його складання і посадку на Марс, планувало провести остаточну перевірку Schiaparelli у Швеції, проте проблеми з бюджетом змусили ЄКА доручити цей етап маловідомої румунської компанії Arca Space, що базується в США. Це дозволило ЄКА заощадити близько мільйона євро.

На цьому тижні представники ASI обрушилися з критикою на Arca Space, заявивши про те, що її інженери не провели критично важливий тест - скидання копії Schiaparelli на повітряній кулі і перевірку всіх його бортових систем, у тому числі навігаційного ПЗ, в умовах, наближених до "польових".

ЄКА поки ніяк не коментувало заяви ASI і Arca Space.

Остаточні підсумки розслідування катастрофи зі Schiaparelli будуть опубліковані на початку 2017 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-