Вчені створили мікрофлюїдний пластир-діагност

Вчені створили мікрофлюїдний пластир-діагност

Фото, відео
Укрінформ
Міжнародною групою вчених Іллінойського університету в Урбана-Шампейн з колегами з інших наукових центрів США, Південної Кореї, Франції і Китаю була розроблена м’яка нашкірна система для збору і аналізу поту.

Про це повідомляє Tehnot.

"Піт є важливою біологічною рідиною, яка може дати істотну інформацію про фізіологічні процеси в організмі. Також її можна збирати неінвазивно, а відтак моніторинг може бути постійним. Розроблений пристрій є гнучкою переносною аналітичною системою у вигляді нашкірної аплікації. Його діаметр – 3 см, товщина – близько 700 мкм. Безпосередньо шкіри торкається біосумісний акриловий липкий шар з високим ступенем адгезії (близько п’яти ньютонів, що приблизно в п’ять разів перевищує характеристики медичного пластиру), який забезпечує щільне прилягання навіть до вкритої волоссям і потом шкіри. Нижній шар має 5 отворів діаметром 3 мм для роздільного збору поту", - йдеться в публікації.

Після збору піт надходить у мікрофлюїдний пристрій з полідіметилсилоксана, що складається з п’яти окремих ємкостей, сполучених мікроканалами. Ближче до центру системи розташовані чотири круглі чотириміліметрові резервуари для аналізу кислотності, іонів хлору, лактату і глюкози. Надлишок поту виводяться через мікроканали, що відкриваються збоку пристрою.

Всі аналізи проходять із допомогою ферментативних або хромогенних хімічних реакцій на целюлозній матриці, а оцінюються за зміною кольору реагенту. Чутливість пристрою становить 0,5 одиниць для рН і 0,2, 0,3 і 0,1 мілімоль на літр для хлориду, лактату і глюкози відповідно. Така аплікація буде затребувана медиками при допуску спортсменів до змагань, а в перспективі – і як систем моніторингу в спортзалі.

У ході експериментів прилад успішно визначив біохімічні показники, швидкість і обсяг потовиділення на симуляторі з заданими параметрами, а також у людей при заняттях на велотренажері в приміщенні з штучним кліматом і при поїздці на велосипеді на вулиці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-