Науковці розробили штучні м’язи з нейлону

Науковці розробили штучні м’язи з нейлону

Відео
Укрінформ
В Массачусетському технологічному інституті розробили штучні м’язи на основі нейлону, який є міцним і дешевим матеріалом.

Про це повідомляє Tehnot

"Волокна нейлону мають дивну властивість — при нагріванні вони стискаються, збільшуючись при цьому в діаметрі. Однак така система має інерційність, так як полімерів потрібно час на охолодження. В MIT зуміли перетворити цей недолік у перевагу. З’ясувалося, що, якщо швидко нагріти одну сторону волокон, це змусить їх згинатися швидше, ніж тепло почне розповсюджуватися всередині матеріалу", - зазначили дослідники, додавши, що під час випробувань використовувалася звичайна рибальська волосінь, для зручності стиснута до квадратного перерізу.

Розігрів здійснюється за допомогою лазера, хімічної реакції або стиснення. Також проводилися експерименти з струмопровідної фарбою, нанесеною на одну із сторін волосіні. При пропусканні електричного струму нагрівається, що призводить до скорочення синтетичної м’язової тканини.

Аналогічний ефект дають нитки з вуглецевих нанотрубок, проте вони занадто дорогі у виробництві. Метали з пам’яттю форми володіють схожими властивостями, але витримують не більше 1000 циклів згинання/розгинання. Для порівняння, нейлон зберігає свої характеристики навіть після 100 тисяч скорочень зі швидкістю до 17 разів на секунду.

Така технологія може стати в нагоді в різних галузях - від пошиття одягу, яка буде підганятися під фігуру людини до інформаційних дисплеїв з тактильним зв’язком, а також для машин, що змінюють форму кузова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-