Китайці провели перші генетичні експерименти над людиною

Китайці провели перші генетичні експерименти над людиною

Укрінформ
У рамках клінічних досліджень з лікування агресивного раку вчені Шанхайського університету вперше ввели в тіло людини клітини з генами, модифікованими системою CRISPR/Cas9.

Про це пише "Новая газета" з посиланням на журнал Nature.

"Вчені витягли імунні клітини (T-лімфоцити) з крові пацієнта, ураженого метастазуючим раком легенів і з допомогою CRISPR–технології відключили ген, що відповідає за кодування білка PD-1, який блокує імунну систему і дозволяє раковим клітинам поширюватися", - йдеться у публікації.

Дослідники культивували відредаговані клітини, збільшили їх кількість і потім ввели назад у організм пацієнта. У подальшому лікарі будуть стежити за станом випробуваного, щоб з'ясувати, чи матиме генна терапія вплив на хворобу.

За словами китайських вчених, процедура пройшла успішно і незабаром пацієнт отримає другу ін'єкцію.

Всього в ході експерименту планується провести випробування ще на десятьох добровольцях, кожному з яких введуть від двох до трьох ін'єкцій. Кожен пацієнт проведе під наглядом лікарів від трьох до шести місяців в цілях безпеки і дослідження побічних ефектів.

Технологія CRISPR/Cas9 заснована на особливих ділянках ДНК імунної системи бактерій – коротких палиндромных кластерних повторах, або CRISPR (Clustered Regularly Interspaced Short Паліндромние який repeats). Між такими ідентичними повторами розташовуються спейсери — фрагменти ДНК, що відрізняються один від одного та на яких записуються геноми вірусів, з якими стикалася клітина. Якщо фрагмент вірусу "записаний" у спейсері CRISPR, Cas-білки розрізають вірусну ДНК і знищують її, захищаючи клітини від інфекції.

Фото: Library

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-