Вчені знайшли кілька десятків

Вчені знайшли кілька десятків "сплющених" зірок, схожих на Сонце

Укрінформ
Незвичайні світила можуть бути в десяток разів масивніші за Сонце і при цьому надзвичайно небезпечними щодо рентгенівського випромінювання.

Дослідники, які працюють з космічними телескопами NASA, несподівано виявили в даних "Кеплера" кілька десятків незвичайних зірок, що обертаються з величезною швидкістю і через це помітно сплюються, передає Хроніка.інфо.

Такі зірки випромінюють в сотні раз більше рентгенівського випромінювання, ніж Сонце. Екзотичні світила, ймовірно, могли виникнути при злитті двох тіл, схожих на нашу зірку. Відповідна стаття опублікована в Astrophysical Journal.

Астрономи досліджували за допомогою рентгенівського космічного телескопа Swift ті ділянки неба, які раніше вже спостерігав у видимому діапазоні космічний телескоп "Кеплер". При цьому вдалося знайти майже сотню вельми яскравих рентгенівських об'єктів, кілька десятків з яких виявилися зовсім екзотичними. Вони сильно випромінювали в рентгенівському діапазоні, хоча виглядали як звичайні зірки, схожі на наше Сонце. До того ж їх диск здавався дещо сплющеним.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-