Британці працюють над створенням ендоскопічного робота-хірурга

Британці працюють над створенням ендоскопічного робота-хірурга

Укрінформ
Ендоскопічна хірургія - це процес, при якому хірург може працювати, роблячи замість великих розрізів на тілі пацієнта лише крихітні отвори, в які вводяться необхідні для роботи інструменти.

Про це пише портал prostotech.com.

Незважаючи на те, що такий спосіб проведення операцій вважається більш безпечним, швидким і дозволяє пацієнтові швидше встати після оперативного втручання на ноги, не кожен хірург має достатню кваліфікацію, щоб робити такі порожнинні операції.

"Для того щоб вирішити цю проблему, компанія Cambridge Medical Robotics розпочала роботу над створенням спеціальної машини, яка зможе допомогти хірургам проводити такі делікатні операції. Головна мета - розробити пристрій, який дозволить лікарям не витрачати час на навчання всім тонкощів ендоскопічної хірургії, а замість цього практично відразу братися до справи, тільки навчившись керувати машиною і освоївши всі її можливості", - йдеться у публікації.

Мартін Фрост, виконавчий директор CMR, розповідає, що на сьогодні у світі є понад 12 мільйонів осіб, які потребують таких операцій, але, на жаль, лише половині з них зробили все необхідне, оскільки такі операції вимагають від хірурга великої майстерності.

Роботи, наявні в арсеналі сучасних лікарень, хоч і створені для того, щоб полегшити завдання хірурга, зазвичай адаптовані тільки для кількох типів таких операцій, і коштують вони дуже дорого, а тому не кожна лікарня може дозволити собі таке чудо техніки.

Мартін пояснив, що його компанія розробляє роботизовану систему, яка не тільки допоможе хірургам робити практично будь-які малоінвазивні втручання, а й візьме більшу частину роботи на себе.

Глава компанії описує пристрій як модульну конструкцію, що має в арсеналі великий набір різних пристосувань, які можуть знадобитися для дуже різних процедур. Інструменти порівняно з людською рукою будуть набагато гнучкіші, тому хірург зможе повністю зосередитися на дистанційному керуванні процесом.

Фрост не розповів, як фахівець керуватиме діями машини, але змалював контроллер якось схоже на ігровий.

"Ні, це не геймпад, але, втім, він чимось нагадує ігровий контроллер. У нього є різні елементи управління, такі, наприклад, як поручні, кнопки, рукоятки, за допомогою яких хірург зможе керувати інструментами і камерами", - розповів він в інтерв'ю CNBS.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-