Модуль Trace Gas Orbiter готовий до наукових дослідів на орбіті Марсу

Модуль Trace Gas Orbiter готовий до наукових дослідів на орбіті Марсу

Укрінформ
Орбітальний модуль Trace Gas Orbiter проекту місії ExoMars досяг вірної орбіти і готовий переходити до подальших досліджень, водночас, доля іншої частини місії - демонстраційного космічного модулю Schiaparelli, який мав приземлитися на поверхню Марсу, невідома.

Про це на прес-конференції повідомив директор Європейського космічного агентства (ESA) Ян Ворнер, передає кореспондент Укрінформу.

"Зараз час підтвердити, що TGO дуже успішно виведений на орбіту. Ми отримали всю інформацію, яка нам потрібна про успішний орбітальний вихід. Це означає, що TGO готовий проводити наукові досліди та передачі даних, необхідних для місії у 2020 році... Демонстраційний модуль EDM (Schiaparelli - ред.) був тестом і як завжди з тестами на борту було багато сенсорів, щоб промоніторити кожен крок модуля. Я можу сказати, що інформація з цих сенсорів була отримана материнським кораблем", - сказав він.

Водночас, відповідаючи на запитання, яка вірогідність, що демонстраційний модуль Schiaparelli розбився Ворнер відзначив: "Якщо ви подивитися на всю місію, то це TGO і тест. Тест полягає у тому, щоб отримати данні та знання і ми отримали ці знання. Можна сказати, що фінальний крок із комунікацією з поверхні (Марсу – ред.) не підтверджено - так, це правда. Але я радий, що ми досягли ключових цілей - TGO на орбіті, обидві функції вже підтверджені і ми можемо робити наукові дослідження".

Говорячи про те, чи дана ситуація із Schiaparelli ставить під загрозу фінансування місії 2020 року, він зазначив, що ESA вважає дану місію успішною, оскільки, функції, необхідні для проведення майбутньої місії через 4 роки, запущено. "Тому я не думаю, що нам доведеться переконувати (відповідальних міністрів – ред.), а лише показати очевидне", - сказав він.

Водночас глава відділу планетарних місій ESA Андреа Аккомаццо відзначив, що відносно Schiaparelli науковцям вдалося зібрати інженерні данні про посадку, які в майбутньому будуть аналізуватися. "Фундаментальним для проведення тесту є зібрати усі інженерні данні. Це ми змогли зробити. Нам потрібно певний час, щоб проаналізувати їх. Зараз ми можемо сказати, що все обладнання було активоване і ми зібрали інформацію. Ці данні є суттєвою інформацією. Тепер ми маємо проаналізувати, чому коли ми використали ці данні у марсіанському середовищі, космічний корабель не поводився так, як ми очікували", - сказав він.

Науковець вважає, що вченим врешті вдасться встановити, що саме сталося з модулем.

"Я переконаний, що інформація, яку ми зібрали, це вся інформація відправлена Schiaparelli під час посадки, тому я особисто не маю сумнівів, що ми зможемо з'ясувати, що сталося під час посадки, можливо, реконструювати, де Schiaparelli і в якому стані він може бути", - сказав Аккомаццо.

Нагадаємо, місія ExoMars стартувала 14 березня. Апарат Schiaparelli мав відпрацювати технологію посадки на Марс, орбітальний модуль Trace Gas Orbiter вивчатиме атмосферу планети і розподіл водяного льоду в її грунті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-