У Білорусі створюють безпілотник-камікадзе

У Білорусі створюють безпілотник-камікадзе

Фото
Укрінформ
Науковці Національної академії наук Білорусі завершують розробку безпілотників, озброєних баражованими керованими боєприпасами.

Про це повідомляє HYSER.

"Вихідний безпілотний літальний апарат (БПЛА) важкого класу «Буревісник» виконаний за двобалковою схемою з штовхаючим повітряним гвинтом. Технічні характеристики базової версії: маса — до 250 кг, потужність поршневого двигуна Rotax — 65 к. с. (збройний апарат отримає двигун потужністю 110 л. с.), максимальна швидкість — 250 км/год, крейсерська — 80-120 км/год, діапазон робочих висот — від 200 до 5000 м, тривалість польоту — близько 10 годин", - наголошується в публікації.

Як зазначається, відмінною особливістю «Буревісника» є гарантована дальність передачі інформації та зв'язку на відстані до 290 км. При цьому передача сигналів управління на БПЛА і збираної інформації різних видів на землю ведеться в режимі реального часу.

За даними розробника, дальність польоту апарату в автономному режимі за заздалегідь складеною програмою може перевищувати тисячу кілометрів (дальність ударної версії — 300 км) при тривалості польоту до 10 годин. Планами передбачено збільшення тривалості польоту приблизно в півтора раза.

Апарат може нести гіростабілізовану платформу з теле-, фото - та ІЧ-камерами, а також лазерний далекомір і модуль радіаційного моніторингу.

Додатково до апаратури пілотажно-навігаційного комплексу «Буревісник» може взяти на борт близько 70-80 кг корисного навантаження, характер якої визначає замовник.

Як повідомив директор НПЦ «Безпілотні авіаційні комплекси та технології» Юрій Яцина, базова версія БПЛА була створена для Міністерства надзвичайних ситуацій (МНС). У листопаді минулого року почалися державні випробування апарату. За словами Яцини, в листопаді поточного року вони мають завершитися. Після цього буде прийнято рішення про серійне виробництво і постачання замовнику.

Бортова апаратура, призначена для потреб МНС, дозволяє вести повітряну розвідку та в інтересах військових. А підвішене під крилами озброєння перетворює «Буревісник МБ» на повноцінний ударний комплекс.

Передбачається, що новий апарат стане носієм двох баражованих боєприпасів, також виконаних у вигляді малих безпілотних літальних апаратів одноразової дії масою 26 кг кожен (свого роду безпілотників-камікадзе), здатних вести розвідку і спостереження під час польоту.

Кожен такий мініатюрний апарат буде оснащений бойовою частиною з 10 кг вибухової речовини. Для наведення на ціль дрон-камікадзе отримає оптико-електронний і обчислювальний комплекси, що дозволяють вражати заданий об'єкт з точністю до 1-2 м. При старті з носія на висоті 3,5 км дальність удару становитиме не менш як 36 км. Причому після запуску баражованого боєприпасу в ціль команду на поразку можна скасувати, і апарат повернеться на задану висоту для продовження розвідки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-