Біологи знайшли спосіб захистили людину від радіації

Біологи знайшли спосіб захистили людину від радіації

Укрінформ
Біологи з Токійського університету виявили у тихоходок (тип мікроскопічних безхребетних, близьких до членистоногих) ген, який при пересадці в клітини людини може захистити їх від радіації та інших екстремальних умов навколишнього середовища.

Про це пише dt.ua із посиланням на статтю в Nature Communications.

У ході восьмирічних досліджень генома тихоходок японські вчені виявили ген DSUP (Damage suppressor - "глушник ушкодження"), який сприяє їх стійкості до впливів екстремальних умов середи проживання, повідомляється в публікації.

На думку вчених, DSUP можна буде використовувати в майбутньому для захисту органів і тканин людини від пошкоджень, а також транспортувати клітини більш безпечно.

Коли вчені почали підраховувати і вивчати гени тихоходок, їх чекав великий сюрприз - понад 6,5 тисяч ділянок ДНК з 38 тисяч генів (18%) були "запозичені" у інших організмів. Велика частина з них була отримана від бактерій-екстремофілів, але при цьому в геномі тихоходок так само присутні гени рослин, грибів і архей.

Вченим не вдалося виявити ніяких ознак того, що велика кількість захисних генів, з'явилося у тихоходок через горизонтальний переніс ДНК від бактерій-екстремофілів. Ця гіпотеза була запропонована дослідниками з Університету штату Північна Кароліна в 2015 році.

Біологи також визначили, що тихоходки більш стійкі до дії радіації, ніж клітини, які зазнали генетичної модифікації. Це вказує, що у них є інші способи захисту, які належить встановити вченим.

Тихоходки, або водяні ведмеді - мікроскопічні безхребетні, відносяться до екстремофілів. Організми, здатні вижити в киплячій воді, при низьких температурах, а також при впливі випромінювання. Щоб зрозуміти, що дозволяє цим тваринам витримувати такі умови, вчені проаналізували геном одного з видів - Ramazzottius varieornatus. Дослідники перевіряли, які білки прикріплюються до ДНК і захищають її від руйнування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-