Дрони над Парижем: у безпілотників є невійськове майбутнє

Дрони над Парижем: у безпілотників є невійськове майбутнє

Аналітика
Укрінформ
Лише торік Франція продала 300 тисяч цивільних безпілотних літальних апаратів

У французькій столиці пройшов перший столичний Paris Drone Festival. Польоти невеличких високотехнологічних повітряних апаратів зачарували вимогливу до яскравих видовищ паризьку публіку, зробивши її водночас учасниками сцен «Зоряних воєн» та перегонів Формула-1.

Головними героями шоу стали професійні пілоти дронів з Франції, Великої Британії та Німеччини, що під супровід коментаторів, гідних перегонів Формули-1, впевнено та вправно вели свої безпілотники через численні перешкоди до фінішу. «Насправді, бути у такому місці, як Єлисейські поля, та ще й змагатися у вправності з пілотами з інших країн, почесно», - зауважив один з восьми учасників фінальної частини фестивалю 19-річний Дункан Босуан. Його 27-річна суперниця з Німеччини Джулія Мюллер, додала, що такі події є дуже важливими, щоб показати людям, що безпілотні літаки - це не такі вже й небезпечні речі, а скоріше частина дозвілля, у якому можуть взяти участь усі охочі.

У центральній частині знаменитого паризького проспекту, який кожної першої неділі місяця рішенням міської влади перетворюватиметься на суцільну пішохідну зону, організатори фестивалю з European Rotor Sports Association (ERSA) встановили велетенський «вольєр для дронів». Закритий щільною мереживною сіткою прямокутної форми, «прозорий» ангар заввишки 8, завширшки 10 та завдовжки 140 метрів став справжнім полігоном для випробування технічних характеристик літальних апаратів та навичок пілотів. По периметру майданчика одночасно розташувалося кілька тисяч глядачів. Більшість із них прості перехожі, які прийшли насолодитися відкриттям центрального проспекту Парижа для пішоходів. Загалом, за інформацією організаторів, захід упродовж чотирьох годин відвідало більше 100 тисяч осіб.

Програма фестивалю включала змагання восьми пілотів, демонстраційні польоти дистанційно керованих квадрокоптерів, які все частіше використовуються в якості іграшок, для спостереження, аерофотозйомки, а в окремих випадках для забезпечення антитерористичних операцій у світі. За словами заступника мера Парижа та члена Ради столиці Жан-Луї Місіка, вибір місця для Paris Drone Festival був не випадковим. «Ми прагнули демократизувати безпілотник для проведення дозвілля. До того ж, квадрокоптери та безпілотні апарати торік були найбільш популярним різдвяним подарунком серед французів», - зазначив чиновник. За його словами, влада виділила і законодавчо закріпили спеціальні місця для розваг з безпілотниками. Вільна для польотів зона відтепер розташована у Булонському лісі, на сході столиці та у парку де-ля-Віллет, на півночі. Усі охочі можуть випробувати свої сили в керуванні квадрокоптерами, починаючи з 18 вересня ц.р.

За словами одного з учасників перегонів Матьє Кюценріттера, правила використання дронів у Франції залишаються досить жорсткими. «Ми повинні уникати населених місць, громадських будівель. У законі все суворо регламентовано, ця сфера лежить у віданні відділу поліції та Головного управління цивільної авіації», - зазначив він. Відтепер, за його словами, для задоволення власних пристрастей пілоти отримали шанс завдяки прогресивній міській владі, й їхнім апаратам вже не загрожують «люстри, стіни та меблі квартир».

Апогеєм Paris Drone Festival став фінал перегонів. Напружене видовище додало адреналіну не лише пілотам, а й тисячам глядачів. Фіналісти британець Люк Баністер і француз Дункан Босуан зрослися зі своїми cockpit (кабіна пілота) - зручних кріслах, розташованих на невеликій платформі вздовж доріжок. Нерухомі фіналісти у білих окулярах з непрозорим склом, сконцентровані на маніпуляторах радіоуправління. Їхні «підопічні», рухаючись зі швидкістю понад 100 км на годину, повинні пройти три кола складної траси, заставленої прапорами, воротами та штучними перешкодами. Гонка тривала менше хвилини. Британський 16-річний вундеркінд Люк Баністер, зійшов з траси, поступившись французу.

Після перемоги Дункан Босуан представив глядачам свою «машину». «Я розробив її власноруч. Чотири повітряних гвинти, чотири двигуни, запчастини замовив в Ізраїлї, Азії та Німеччині. Мені подобається розмір «корабля». Він уміщується у долоню і важить менше 500 грамів, проте, як тільки опиняється в повітрі, здатний розвивати швидкість до 130 км на год.», - розповів переможець.

Його суперник по півфіналу, єдина на змаганнях жінка-пілот, Джулія Мюллер доповнила загальні враження драйву. «Це як пілот за кермом Формули-1, відчуття швидкості реальне, його створюють камери, розміром з ніготь, встановлені на квадрокоптерах», - зазначила вона.

У рамках фестивалю організатори спільно з представниками пошти продемонстрували логістичні можливості одного з безпілотних апаратів вагою 3,7 кг. Він спроможний доставити вантаж вагою до 3 кг на відстань більше 20 км. Крім поштарів до можливостей дронів уважно придивляються власники французьких піцерій та залізничники. У Національній адміністрації залізниць Франції (SNCF) вже давно і серйозно замислюються над використанням цих безпілотників для огляду колій. Їхній приклад у сфері моніторингу готові наслідувати електрики, екологи та топографи. А деякі мери французьких міст розглядають можливість використання безпілотників для контролю за правопорядком. Зокрема, голова столичного передмістя Аньєр-сюр-Сен Мануель Ешліман повідомив про наміри поліпшити рівень безпеки населеного пункту. «Я планую використовувати безпілотники з метою підвищення рівня безпеки в моєму місті, яке вже обладнано камерами відео-спостереження, але залишаються місця, куточки, вулички, алеї та парки, куди стаціонарний об'єктив не дістає. Мобільна відеокамера - це просте і ефективне рішення», - сказав він.

Учасники Paris Drone Festival нагадали, що Франція залишається світовим лідером на ринку цивільних безпілотних літальних апаратів, лише торік продавши 300 тисяч пристроїв. Експерти оцінюють обіг сектора на рівні 300 млн євро, з яких 60 млн євро належить виробництву професійних БПЛА. У галузі створено понад 100 тисяч робочих місць, а з урахуванням зростання попиту, показники цього року мають стати більшими.

Роман Сущенко, Париж.

Фото автора.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-