Адронний колайдер: як фізики проспорили ящик коньяку

Адронний колайдер: як фізики проспорили ящик коньяку

Укрінформ
У Копенгагені нещодавно відбулася незвичайна зустріч фізиків. Вони зустрілися, щоб закінчити суперечку, розпочату більше 16 років тому.

Про це повідомляє meduza.io.

Тоді вчені заклалися, що за допомогою Великого адронного коллайдера підтвердиться теорія суперсиметрії. Цього не сталося, і 20 переможеним фізикам довелося стояти перед переможцями.

У червні 2000 року, коли будівництво Великого адронного коллайдера тільки починалося, 25 фізиків побилися об заклад. Вони заклалися, чи виявлять чи що-небудь, що виходить за рамки стандартної моделі взаємодії елементарних часток, а саме, — чи підтвердиться гіпотеза про суперсиметрію. Ця теорія припускає, що у кожної відомої частки є суперпартнер.

Фізики заповнили таблицю, розписавшись, або за те, що хоча б один суперпартнер буде знайдений, або за те, що вони в це не вірять. Оптимістів набралося семеро, песимістів було значно більше — 16 осіб. Ще двоє вчених утрималися. За умовами суперечки, це означало, що їх повідомлять, хто вийшов переможцем.

Кожен учасник спору поставив пляшку коньяку об'ємом 0,75 літра і вартістю не менше 50 доларів. Через 10 років вчені планували разом випити за рахунок переможених. У вечірці дозволили брати участь і тим, хто утримався (це було спеціально обумовлено).

Через 10 років гіпотеза не підтвердилася: через зволікання Великий адронний колайдер запустили тільки в 2008 році, і часу на проведення досліджень виявилося недостатньо. Тоді вчені вирішили продовжити спір ще на п'ять років.

У 2011 році вони заново заповнили таблицю — хто "за" і хто "проти". Цього разу вартість коньяку зросла до 100 доларів, а учасники першого спору могли підписатися ще раз і ризикнути вже двома пляшками алкоголю. Ті, хто відмовився взяти участь у новому спорі, визнавалися переможеними.

Учасник спору на прізвище Makeenko (ймовірно, російський фізик Юрій Макеєнко), який у 2000 році вирішив утриматися, цього разу підписався за те, що суперпартнер все-таки буде знайдено. Другий вчений, що утримався під час початкового спору — Герберт Нойбергер, — утримався знову. До початкової групи долучилися нові вчені, і кількість оптимістів та песимістів у результаті майже зрівнялася: стало 20 проти 24.

Лауреат Нобелівської премії з фізики Герардт Гоофт, як і першого разу, зробив виноску: «Кожна зі сторін визнає себе переможницею».

Минуло п'ять років — суперсиметрія не підтвердилася.

22 серпня 2016 року фізики зібралися в Копенгагені, щоб закінчити суперечку. Американський фізик Німа Аркані-Хамед, що виступав у спорі суддею (але сам підписався за підтвердження теорії), урочисто вручив пляшку коньяку своєму колезі Поулу Дамгаарду.

Стівен Гокінг, який теж був присутній на зустрічі фізиків, хоча участі в суперечці не брав, сказав: «Якщо б мені потрібно було на щось поставити, я б поставив на „ні“».

Фото: Videnskabernes Selskab / YouTube

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-