NASA випробує рухливі вінглети для літаків

NASA випробує рухливі вінглети для літаків

Укрінформ
NASA оголосило про намір розробити і провести льотні випробування рухомих вінглетів крила, які дозволять збільшити підйомну силу крила і керованість літаком при малій швидкості польоту, наприклад, під час заходження на посадку.

Як пише N+1, розробка нових вінглетів буде вестися в рамках проекту SAW (Spanwise Adaptive Wing, адаптивне за розмахом крило).

"В залежності від швидкості польоту вінглети крила літака будуть відхилятися вгору або вниз або встановлюватися в одну площину з площиною крила. Завдяки цьому буде змінюватися підйомна сила крила. Передбачається, що при посадці вінглети будуть опускатися вниз під прямим кутом до площини крила, а при зльоті - встановлюватися в одну площину з крилом", – зазначає Aviation Week.

Як зазначається, під час польоту на крейсерській швидкості вінглети будуть підняті під кутом до крила. Такі елементи дозволяють знизити опір на кінцях крила, що виникають в результаті утворення в цій зоні турбулентного вихору. Причиною його виникнення є перетікання повітряного потоку із зони підвищеного тиску знизу крила в зону зниженого тиску зверху.

При посадці відхилені донизу вінглети крила також виконуватимуть роль стабілізаторів і керма напряму.

За оцінкою NASA, це, на свою чергу, дозволить істотно зменшити розміри кіля. Великий кіль корисний для стабілізації та управління при малій швидкості польоту або при відмові двигунів, однак на крейсерській швидкості створює додатковий опір і збільшує витрату палива.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-