Церера може

Церера може "заліковувати" космічні "шрами" - вчені

Укрінформ
Американські планетологи виявили на карликовій планеті Церері сліди двох величезних западин, що говорить про те, що на Церері проходили активні геологічні процеси.

Дослідження опубліковане в журналі Nature Communications, передає EurekAlert!.

"Цілком можливо, що є шари або кишені солоної води в корі Церери... За сприятливих умов вони можуть мігрувати на поверхню і бути джерелом яскравих плям", - говорять дослідники.

Діаметр найбільших западин становить понад 800 км. Всього на Церері виявили 16 западин діаметром більш як 96 км. Вчені вважають, що вони виникли внаслідок активних геологічних процесів, що відбувалися на карликовій планеті.

У березні 2015 року зонд NASA під назвою Dawn наблизився до Церери. Завдання апарату – дослідити планету і один з найбільших сусідніх астероїдів Весту.

Як зазначається, група дослідників, які запустили зонд Dawn, на чолі з астрофізиком Саймоном Марчі з Південно-західного дослідницького інституту в Колорадо, спробувала створити комп'ютерну симуляцію історії Церери, щоб пояснити незвичайну гладкість поверхні планети.

Зараз дослідники припускають, що на Церері відбувалися геологічні процеси, які стерли її кратери.

«Жоден з кратерів Церери не перевищує 285 км в діаметрі. Для планети, яку за 4,5 мільярда років існування відвідало безліч великих астероїдів, це дивно», — зазначив Саймон Марчі.

Церера була відкрита в 1801 році італійським астрономом Джузеппе Піацці. Її діаметр становить приблизно 950 км. Поверхня небесного тіла, ймовірно, була покрита льодом. Спочатку її віднесли до планет, потім – до астероїдів, а в 2006 році остаточно визнали карликовою планетою.

Фото: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-