"Інтелектуальний кордон" у Гоптівці вразив західних дипломатів

Укрінформ
В ефективності інтегрованої системи охорони держкордону на території Харківщини переконалася група дипломатичних представників ряду країн, включаючи Німеччину, Францію, США, Канаду, яка відвідала пункт пропуску "Гоптівка".

Про це журналістам розповів помічник голови Прикордонної служби України Олександр Малін, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Серед гостей, які побували тут напередодні, - колеги, які у себе на батьківщині займаються питаннями безпеки кордонів. Вони схвалили наш "Інтелектуальний кордон" - діючі на території 10 км у візуальному та відеорежимі оптоволоконні, тепловізорні, вібро-системи, в тому числі, вітчизняного виробництва. Сенсорні датчики "засічуть" на кордоні не те, що непроханих гостей, а навіть зайця", - зазначив Малин.

За його словами, система "Інтелектуальний кордон" створена за досвідом країн, де є прикордонні конфлікти, такі, наприклад, як між США і Мексикою.

"З урахуванням цього досвіду, система включає чотири види спостереження. Якщо хоча б один з них диверсійних способом виведуть з ладу, його замінять інші", - додав Малін.

Як повідомляв раніше Укрінформ, кордон на території Харківської області також включає в себе інженерну структуру: рів, вал, контрольно-слідову смугу, рокадную дорогу і огорожу. За словами першого заступника голови Держприкордонслужби України Василя Серватюка, у 2015 році на ці цілі з держбюджету витрачено 400 млн грн, загальна ж вартість новітньої межі - понад 4 млрд грн.

За досвідом Харківщини, "Розумний кордон", чиї дані автоматично передаються в Держприкордонслужбу та РНБО України, до 2020 року буде розгорнуто на весь україно-російський кордон, включаючи Луганську та Донецьку області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-