Вчені вдруге виявили гравітаційні хвилі

Вчені вдруге виявили гравітаційні хвилі

Відео
Укрінформ
Вчені вдруге в історії зафіксували гравітаційні хвилі, існування яких було передбачене Альбертом Ейнштейном.

Про це пише Reuters.

«Вперше про таке відкриття було оголошено в лютому 2016 року. Хвилі були зафіксовані 25 грудня 2015 року спеціально побудованими для пошуку гравітаційних хвиль обсерваторіями. Першою сигнал зловила обсерваторія в Луїзіані. Обсерваторія в штаті Вашингтон зафіксувала хвилі на 1,1 мілісекунди пізніше», - пише агентство.

Зазначається, що джерелом хвиль стало злиття двох чорних дір, що трапилося 1,4 мільярда років тому. Маса цих чорних дір була вісім і 14 Сонць відповідно — значно менше, ніж у першому випадку фіксації гравітаційних хвиль.

Як повідомляє Associated Press, у жовтні вчені також зафіксували сигнали, які можуть бути гравітаційними хвилями, проте ймовірність того, що це не так, занадто висока — близько 15 відсотків.

Вчені вперше оголосили про виявлення передбачених Альбертом Ейнштейном гравітаційних хвиль у лютому 2016 року (саме відкриття було зроблено у вересні 2015-го). Джерелом зафіксованих тоді хвиль було злиття двох чорних дір масою 36 29 Сонць 1,2 мільярда років тому.

Для виявлення хвиль у США були побудовані дві обсерваторії на відстані близько трьох тисяч кілометрів одна від одної, в штатах Луїзіана і Вашингтон. За формою вони являють собою літеру L за чотирьохкілометровими плечима. На їх кінцях встановлені дзеркала, при проходженні через які довжина хвиль змінюється менше, ніж на величину протона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-