Португальські вчені запропонували впізнавати злочинців за запахом

Португальські вчені запропонували впізнавати злочинців за запахом

Укрінформ
Дослідники з португальських університетів Авейру, Коїмбри і Порту дійшли висновку, що свідки злочинів можуть ефективно розпізнавати правопорушників по запаху.

Про це повідомляється в журналі Frontiers in Psychology.

У дослідженні вчених взяли участь 73 здорових добровольців у віці від 18 до 30 років. Їм демонстрували постановочні відеозапису, які відтворюють реальні злочини. Під час перегляду учасники відчували запах тіла ймовірного "злочинця", джерелом якого служила медична серветка, просочена потім. "Донорами" цих запахів стали понад 50 студентів, яких перед збором зразків просили не користуватися парфумами і не вживати сильно пахнуть їжу і напої.

В результаті експерименту з'ясувалося, що після перегляду відео добровольці змогли правильно вибрати потрібний запах з трьох зразків з ймовірністю 96%. Для п'яти зразків цей показник склав 56%, а для восьми - 46%, що набагато вище статистичної похибки.

В рамках другого експерименту, аналогічного попереднього, 40 учасників працювали з 25 зразками запаху. Розпізнавання запаху "злочинця" з п'яти запропонованих зразків відбувалося через 15 хвилин і через тиждень після перегляду записів. Імовірність правильної відповіді склала відповідно 55% і 25%.

Вчені відзначають, що зафіксована експериментами точність ідентифікації та її залежність від числа зразків і минулого часу відповідала достовірності впізнання за зовнішнім виглядом і голосу. Це означає, що запах можна використовувати в якості способу виявлення правопорушників, особливо в ситуаціях, коли потерпілий знаходився в тісному фізичному контакті зі злочинцем, але не бачив його.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-