Колайдер відновив роботу після атаки чотириногого

Колайдер відновив роботу після атаки чотириногого "терориста"

Укрінформ
Великий адронний колайдер відновив роботу, перервану "диверсією" куниці, яка спробувала перегризти силовий кабель.

Про це повідомляє РІА Новости.

"Пауза в роботі ВАК тривала трохи довше, і тільки зараз прискорювач і всі чотири його детектора почали виходити на робочий режим, поступово збільшуючи інтенсивність пучків протонів до номінального значення 13 ТеВ. В їхніх зіткненнях фізики сподіваються знайти сліди надважкого бозона, який може виявитися graviton, частинкою, що відповідає за гравітаційні взаємодії, або свідченням на користь існування "нової фізики", - повідомляє ЦЄРН.

В останніх числах квітня ВАК пішов у несподівану відпустку – робота коллайдера була перервана в результаті терористичної атаки" – одна з куниць, які живуть на території ЦЄРН, спробувала перегризти провід, що живить прискорювач, і викликала закорочення, що змусило інженерів зупинити роботу коллайдера на тиждень.

Якщо робота ВАК не буде перервана надалі, то вчені, що працюють з детекторами CMS і ATLAS, сподіваються отримати необхідні дані до серпня, коли буде проводитися "велика" міжнародна конференція ICHEP з фізики високих енергій, на яких фізики завжди діляться найбільш видатними і цікавими результатами, отриманими на колайдері.

За словами ЦЄРН, наразі команда ВАК налаштовує нові заходи безпеки, націлені на захист прискорювача від чотириногих "терористів" – як жартує французький фізик Адам Фальковськи, територію ВАК тепер патрулюють аспіранти, які стежать за діями тварин. В цілому, як сподіваються вчені, до липня їм вдасться подвоїти обсяг даних зіткнень протонів на високих енергіях, що дозволить або підтвердити, або спростувати можливість існування S-частинок і "нової фізики".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-