Креветки здатні оживати після глибокої заморозки - вчені

Креветки здатні оживати після глибокої заморозки - вчені

Відео
Укрінформ
Вчений з США, який виявив у печері двосантиметрову заморожену креветку, встановив, що після розморожування ракоподібна подавала ознаки життя і, незважаючи на відсутність органів зору, реагувало на світло.

Про це повідомляє New Scientist.

Біолог з Нью-Йорка Луїс Еспінас під час походу зі своїм сином по довколишніх печерах виявив у льодах однієї з гірських ущелин заморожену десятиногу. Незвичайного представника креветок вчений забрав у свою лабораторію для подальшого вивчення. Здивуванню Еспінас не було меж, коли криветка відтанула і почала подавати ознаки життя. Більше того, ракоподібна визначила розташування джерела світла, попри відсутність у неї очей.

Провівши ряд додаткових експериментів, вчені з'ясували, що креветки можуть кілька годин перебувати в стані глибокої заморозки без втрати життєздатності. На підставі наявних відомостей вчені висунули припущення, що креветки здатні проводити в льодах набагато більше часу, якщо у них буде можливість адаптуватися до зимової сплячки.

Унікальною здатністю відновлюватися після заморозки креветки зобов'язані гліцерину, різним цукрам й амінокислотам, що заповнюють порожнечу організму ракоподібних під час різкого зниження температури. Реакцію на світло вчені пояснюють наявністю у креветок специфічних органів зору, які дослідникам ще потрібно виявити.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-