NASA відправлять в космос гриби для створення важливих ліків

NASA відправлять в космос гриби для створення важливих ліків

Укрінформ
Дослідники Університету Південної Кароліни і Лабораторії реактивного руху NASA збирають першу в світі команду грибів для відправки в космос. Головною метою місії є розробка принципово нових ліків для використання як в космосі, так і на Землі.

Про це повідомляється на сайті вузу.

Деякі види грибів виробляють дуже важливі речовини, так звані вторинні метаболіти, які можуть бути використані для виробництва лікарських препаратів. Стресові умови на МКС можуть викликати зміни фізіологічних реакцій грибів.

За словами професора фармакології Клея Вана, великий генетичний аналіз гриба Aspergillus nidulans показав, що потенційно він може виробляти близько 40 різних корисних речовин, в тому числі такі, які допомагають при остеопорозі, від якого, як відомо, в невагомості страждають космонавти.

Дослідники вважають, що отримані молекули можуть бути використані для створення ліків від онкологічних захворювань, хвороби Альцгеймера, а також протигрибкових засобів. У NASA очікують прориву в галузі космічної біології.

Передбачається, що колекція грибів відправиться на орбіту на борту місії CRS-8 проекту SpaceX. Запуск повинен бути проведений з космодрому на мисі Канаверал у Флориді 8 квітня.

Чотири штами Aspergillus nidulans будуть зберігатися при 4 градусах за Цельсієм і будуть доставлені на МКС разом з іншими корисними вантажами. Там для грибів створять ідеальні умови зростання, але потім знову охолодять до 4 градусів. На землю вони повинні повернутися в травні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-