Раніше на всій землі була одна мова - дослідники

Раніше на всій землі була одна мова - дослідники

Укрінформ
Вчені, створивши спеціальну модель, з'ясували, що всі земні мови мають спільне коріння. До цього висновку експертів підштовхнув аналіз найпростіших слів у різних народів світу.

Про це повідомляє Naked Science.

Лінгвістів зацікавили 80 слів, які використовуються абсолютно у всіх мовах світу. Розробивши методику, яка дозволяє співвіднести певне слово до його значення, вчені використали ланцюжок переказів.

Взявши одне із 80 слів, лінгвісти перекладали його на одну з мов, а потім на іншу. Мови для перекладу вчені кожен раз обирали вибірково. Всі значення слів записували.

Після цього дослідники порівняли набори цих значень: за рахунок цього вдалося з'ясувати, наскільки близькі або далекі один від одного різні мови. Були використані не «складні» слова, характерні для нашої епохи, а найпростіші, що позначають природні об'єкти, небесні тіла, час доби, рельєф місцевості. Іншими словами, все те, з чим мали справу наші далекі предки. Аналіз словникових «мереж» дозволив виділити три семантичних «кластера». До першого увійшли слова, пов'язані з водою, у другий - ті, які позначають гори або тверді тіла. Третій стосувався рельєфу, часу і небесних тіл.

Приміром, «сіль» і «море» опинилися в різних мовах набагато ближче один до одного, ніж до «сонця». Причому цей висновок стосувався навіть тих народів, які жили далеко від узбережжя моря.

Такий приклад свідчить про те, що у всіх мов був один, так би мовити, родоначальник. Це один з етапів розкриття таємниці загальної семантики слів для різних мовних сімей. Та й про саме життя стародавніх людей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-