Під кригою Антарктиди виявлено найбільший каньйон на Землі – геологи

Під кригою Антарктиди виявлено найбільший каньйон на Землі – геологи

Укрінформ
Нове дослідження припускає, що під кригою в Східній Антарктиді ховається величезний каньйон.

Його довжина становить тисячу кілометрів, а глибина деяких його ділянок - близько кілометра. Якщо відкриття підтвердиться, то цей каньйон стане найбільшим у світі.

Про це пише Gizmodo.

Вчені астронавти, що знаходяться на борту міжнародної космічної станції розгледіли розлом із супутника і зробили кілька знімків. Каньйон розташований в безпосередній близькості до землі королеви Єлизавети - південно-східна сторона Антарктиди.      

За допомогою георадіолокаціі науковці встановили розміри западин, які приховували льоди. Результати досліджень показали, що каньйони простягаються на тисячу кілометрів, а їх глибина в деяких місцях може досягати одного кілометра.

Геологи вважають, що каньйон утворила вода. Точну причину формування розлому в антарктичному шельфі вчені визначити не змогли. Навіть астронавтам не вдалося розібратися в знімках, отриманих з космосу.

Керівник дослідницької групи вчених Стюарт Джеймісон зазначив, що процес утворення розлому в Антарктиці пов'язаний з підлідним озером, що має площу 1 250 квадратних кілометрів, а це - небагато для такої площі, як Антарктика.

Наразі, команда вчених продовжує дослідницьку діяльність в районі антарктичних шельфів, яку вони планують завершити до кінця 2016 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-