Французькі інженери винайшли революційний акумулятор

Французькі інженери винайшли революційний акумулятор

Укрінформ
Фахівці Національного центру наукових досліджень  Франції (CNRS) і Дослідницько-іноваційного центру (СЕА) придумати революційний акумулятор на основі іонів натрію.

Як повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Франції про це пише ділове французьке видання Les Echos.

«Франція дала фору на перегонах (акумуляторних) батарей майбутнього. Партнери по так званій дослідницькій мережі електрохімічних елементів зберігання енергії (RS2E) щойно представила прототип батареї на основі іонів натрію, довгоочікуваної альтернативи літій-іонних акумуляторних батарей, що використовуються нині у побуті», - пише ЗМІ.

На думку видання, завдяки проекту дві команди інженерів з CNRS і CEA здійснили реальний науковий прорив, досягнення якого мають далекоглядні промислові перспективи. «Характеристики революційної батареї: стандартний розмір, потужність, термін експлуатації у порівнянні з чинними літієвими батареями цілком співмірні, проте матеріали, що використовуються у ній, на порядок дешевші», - пише видання, додаючи, що літій постійно дорожчає через великий попит для виробництві електричних транспортних засобів та у побуті. На противагу цьому, натрій присутній у кількості 2,6% земної кори і в морській воді у формі солі і є надзвичайно економічною сировиною. Це й стало вирішальною перевагою для дослідників, які вирішили відродити технологію, що вивчалася у 1980-х роках, але була відкинута користь літію.

«Сьогодні контекст світу досліджень змінився. Ця технологія повинна надати сильний поштовх промислового розвитку», - наголосив  директор мережі RS2E, професор «Колеж де Франс» Жан-Марі Тараскон. За його словами, інтерес до революційної батареї вже виявили 15 французьких компаній, у тому числі Renault, Alstom та SAFT, які співпрацюють з дослідниками на RS2E.

Зацікавленість у новітніх розробках великих французьких гігантів-виробників електричних транспортних засобів та відновлюваних джерел енергії на основі натрію ще пояснюється  і тим, що акумуляторні батареї поки ще не підходять для невеликих електронних пристроїв, у т.ч. ноутбуків. «Розробка нових натрієвих АКБ може вирішити найважливішу проблему зберігання енергії. На думку експертів, ринок акумуляторних батарей до 2020 року має збільшитися удвічі і становити до 80 млрд євро», - підсумовує видання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-